Čo je to mangold? Ako sa pestuje? Aké sú jeho benefity pre zdravie?
Mangold patrí medzi veľmi staré druhy rastlín. Časom na ňu ľudia zabudli, no v dnešnej dobe sa dostáva práve mangold opäť do popredia. Táto rastlina je výbornou alternatívou k špenátu, kelu a tatiež k rôznym iným druhom listovej zeleniny.
Charakteristika
Z historického pohľadu bol práve mangold veľmi oblúbený u Rímanov. Prvýkrát ho vedecky popísal Carlem Linné, v roku 1753. Až časom sa jeho pestovanie rozšírilo z oblasti severného Talianska do Európy. Je to prastará zelenina, ktorá upadla časom do neznáma.
Dnes ju môžeme opäť používať v kuchyni aj ako alternatívu špenátu, kapusty a iných druhov listovej zeleniny.
Mangold charakterizujeme ako stonkovitú, listovú zeleninu. Nevýhodou v porovnaní so špenátom je, že je viac citlivá na chladné počasie a taktiež je menej výdatná. Rastlinu je možné sadiť počas celého roka.
Repa obyčajná zeleninová, bežne nazývaná mangold je rastlina, ktorá tvorí v prvom roku ružicu veľkých, lesklých, vzpriamených, približne 60 cm vysokých listov. V podmienkach ktoré nie sú vyhovujúce už v prvom, zvyčajne však až v druhom roku, klíči husto olistená stonka dorastajúca až do výšky jedného metra, s kvetmi ktoré sú zelenej farby stočené do klbka. V klbku sú umiestnené semená.
Je to dvojročná rastlina, ktorá sa vytvorila z divej repy. Farby listov sú tmavozelené, svetlozelené, červené alebo fialové. Plod rastliny obsahuje značné množstvo vitamínov A, B, E a minerálnych látok ako je vápnik, železo, draslík, horčík.
Má v sebe obsiahnuté veľké množstvo karoténov a tie ochraňujú sliznice v našom tele. Vysoké množstvo komplexných sacharidov, ktoré mangold obsahuje, je dobrým zdrojom glukozy (mozog a nervy).
Svojou hrúbkou a farbou stopiek sa mangold líši aj v závislosti od vyšľachtenej odrody. Odporúča sa konzumovať s mliečnymi výrobkami pretože jeho listy obsahujú kyselinu šťaveľovú, ktorá zabraňuje využitiu vápnika.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g varenej repy
Energia | 44 kcal |
Sacharidy | 9,96 g |
Vláknina | 2 g |
Tuky | 0,18 g |
Bielkoviny | 1,68 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g varenej repy
Vitamín A | 35 IU | Draslík | 305 mg |
Vitamín B1 | 0,027 mg | Horčík | 23 mg |
Vitamín B2 | 0,04 mg | Vápnik | 16 mg |
Vitamín B3 | 0,331 mg | Sodík | 77 mg |
Vitamín B5 | 0,145 mg | Železo | 0,76 mg |
Vitamín B6 | 0,067 mg | Zinok | 0,35 mg |
Vitamín B9 | 80 mcg | Mangán | 0,326 mg |
Vitamín C | 3,6 mg | Selén | 0,7 mcg |
Vitamín E | 0,04 mg | Fosfor | 38 mg |
Vitamín K | 0,2 mcg | Meď | 0,074 mg |
Vnútorné použitie
Kedže obsahuje množstvo betakaroténu (zelené farbivo), táto látka blahodárno účinkuje na nervový systém človeka, uvoľňuje stres a zlepšuje celkovú náladu. Po Mangolde sa budete cítiť vitálnejšie a sviežejší.
Pravideľná konzumácia pomáha pri boji s chudoktrvnosť. Obsahuje množstvo železa a preto je úžasnou prevenciou proti chudokrvnosti.
Mangold je bohatým zdrojom vápnika a vitamínu K, preto pri jeho častej konzumácií spevňujete nie len svoje zuby, ale aj svoje kosti.
Použitie znižuje riziko CMP (Cievnej mozgovej príhody), pôsobí antihypertenzívne (znižuje krvný tlak) a vďaka minerálom priaznivo regulujú pulz srdca, čím ho chráni.
Mangold obsahuje veľké množstvo antioxidantov, ktoré sú tou správnou prevenciou proti vzniku rakoviny.
Nakoľko mangold predlžuje tŕavenie sacharidov v tráviacom trakte, znižuje tým pôsobenie glukózy v organizme a preto je vhodny pre diabetikov. Účinne reguluje hladinu glukózy v ľudskom organizme a zabraňuje metabolickým poruchám.
Zber a skladovanie
Ak by ste odtrhávali väčší počet listov, mangold bohužiaľ nevydrží až do neskorej jesene.
Zber mangoldu robíme po jeho 2 mesačnej sejbe.
V letnom období je potrebné mangold dostatočne zavlažovať aby nevyschol. Pravidelne kypríme podu a snažíme sa udžiavat ju bez buriny.
V jesennom období kedy môžeme mangold uchrániť pred mrazom, ho možeme uložiť do skleníka alebo foliovníka.
Listový mangold zbierame skôr ako stopkový a to o 30 dní skôr a stopkový 90 až 100 dní po vyrastení. Postupným orezávaním zberáme listy a stopky. Listy a stopky zbierame bezprostredne vždy pred konzumáciou alebo pred ich použitím, pretože rýchlo vädnú.
Spôsob akým dlhodobo uchováme tuto rastlinu je mrazenie.
Kde kúpiť mangold ?
Obrovskou výhodou Mangoldu je, že je veľmi nenáročný na pestovanie. Dokážete si ho dopestovať aj vo vašej záhradke - takmer všade. Obľubuje však vhkosť a pôdy s vyšším obsahom živýn.
Ak sa však rozhodnete pre pohodlnejšiu alternatívu, kúpiť mangold nie je vôbec zložité. Rôzne odrody nájdete na všadedostupných internetových portáloch so zdravou výživou.
Využitie mangoldu nie len v kuchyni
Mangold ma vyšľachtených veľa odrôd, a niektoré sú dekoratívne. Dlhodobý zber mangold môžeme považovať za jeho prednosť. List mangoldu v lete, keď špenát vyháňa kvet, poslúži ako jeho náhrada.
Považujeme ho za mohutnú rastlinu, kde na jej záhone je postačujúce iba niekoľko exemplárov, aby nám spestrili náš jedálničiek. Na balkónoch si môžeme vysadiť aj menšie rastliny do väčších črepníkov.
Listy a sopky mangold majú sladkú chuť, ktorá je známa z cukrovej repy.
Na mangolde si možeme pochutiť v rôznom stave prípravy a to buď v šalátoch, wrapoch, vo forme dusenej alebo varenej alebo ho môžeme pridať aj do polievok.
Niekoľko typov ako mangold zahrnúť do jedálnička:
- čerstvé listy mangoldu pridáme do praženice alebo omelety
- pridanie listov a stoniek ešte pred rozmixovaním do šťavy alebo smoothie
- na panvici s olejom, pridáme mangold, ktorý vieme dochutiť čiernym mletým korením, cesnakom a parmezánom
- môžeme ho konzumovať ako prílohu alebo si ho pridáme ako vegetariánske jedlo, napríklad k pečeným zemiakom
Nutričné hodnoty mangoldu v tabuľke
Energetická hodnota | Sacharidy | Tuky | Bielkoviny |
108 kJ | 4 g | 0,28 g | 2 g |
Zdroje
- Herbár alebo od alchemilky po žindavu (Jaroslava Bednářová) - charakteristika mangoldu
- Herbár alebo príroda vo vašej kuchyni (Jaroslava Bednářová) - využitie a pestovanie mangoldu
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →