Bezlepkové palacinky, bez mlieka, vajec? Z pohánkovej i kokosovej múky

Bezlepkové palacinky, bez mlieka, vajec? Z pohánkovej i kokosovej múky
Zdroj foto: Getty images

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec. A pre tých, ktorí sa s vareškou veľmi nekamarátia, prinášam zopár užitočných tipov, kam na bezlepkové palacinky môžu zájsť. 

Recepty na prípravu palaciniek vo všeobecnosti nie sú extra náročné a zvládne ich takpovediac každý. Pri bezlepkových palacinkách tomu nie je inak. 

I keď manipulácia s bezlepkovým cestom je predsa len trošku iná než s cestom klasickým.

Podstatné preto je, aby mali vždy všetky ingrediencie izbovú teplotu a samozrejme, aby boli bezlepkové. A to nielen suroviny, ale aj kuchynské náčinie, s ktorým budete pracovať, nakoľko tu hrozí riziko kontaminácie lepkom

Recept na chutné bezlepkové palacinky

Na prípravu bezlepkových palaciniek budeme potrebovať:

  • 200 g bezlepkovej múky alebo bezlepkovej pohánkovej či kokosovej múky 
  • 2 vajíčka
  • 3 dl mlieka
  • 1 PL kryštálového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 dl oleja
  • 1 dl vody
  • 1 dl minerálky
  • štipka soli

Postup je veľmi jednoduchý. Najskôr si vyšľaháme vajcia spolu s kryštálovým a vanilkovým cukrom do jemnej peny.

Po peny postupne pridávame múku, mlieko, vodu, olej a nakoniec aj minerálku. Všetko dôkladne vyšľaháme ručným šľahačom a potom necháme odstáť približne 15 minút.  

Panvicu potrieme zľahka olejom a vysmážame tradične z oboch strán.

Výsledkom sú výborné bezlepkové palacinky.

Tie si môžeme naplniť čímkoľvek, čo máme radi - tvarohom, džemom, posypať hrozienkami, kakaom či ovocím, prípadne dozdobiť šľahačkou.

Recept na bezlepkové palacinky bez mlieka - bez laktózy

Mnoho celiatikov sa však, žiaľ, súčasne týka aj laktózová intolerancia.

Nasledujúci recept na amarantové bezlepkové palacinky je určený práve im. Recept totiž neobsahuje ani mlieko, ani vajíčka, takže výsledkom sú lahodké bezlepkové palacinky bez vajec a mlieka.

Základom receptu je bezlepková múka Jizerka a amarantová múka, ktorá je dnes už bežne dostupná v supermarketoch či rôznych biopredajniach. 

Čo je to vlastne amarant? 

Amarant má pôvod v Južnej Amerike, je toobilnina mimoriadne bohatá na proteíny, esenciálne kyseliny, vitamíny a minerálne látky.

Jej vysoké nutričné hodnoty ju radia k najvýživnejším obilninám na svete. Zrná amarantu veľkosťou pripomínajú mak, avšak majú belavú farbu a sú charakteristické výraznou chuťou.

Po tepelnej úprave cítiť sýte orieškové tóny. 

Na to, aby sme si mohli pripraviť amarantové palacinky bez lepku, vajec a mlieka budeme potrebovať nasledovné suroviny:

  • 80 g bezlepkovej múky Jizerka
  • 120 g amarantovej múky 
  • 400 ml vody
  • 2 PL kryštálového cukru cukru
  • štipku soli

Postup je opätovne veľmi jednoduchý.

Všetky suroviny vyšľaháme do podoby riedkeho, vláčneho palacinkového cesta.

Cesto necháme približne 20 minút odležať. Ak zhustne, zriedime ho vodou.

Panvicu si zľahka potrieme olejom a vysmážame z oboch strán.

Palacinky majú po upečení hnedkastú farbu a ako už bolo spomenuté, amarant im dodá špecifickú orieškovú chuť.

Palacinky si opätovne môžeme naplniť akoukoľkek plnkou či polevou. 

Bezlepkové palacinky v prášku

Pre tých, ktorí majú radi veci jednoduché a rýchlo hotové, je tu možnosť zakúpiť si bezlepkové palacinky v prášku od firmy Novalim. Jedná sa o predpripravenú zmes surovín potrebných na výrobu bezlepkových palaciniek, pričom táto neobsahuje laktózu ani mliečne bielkoviny, takže je vhodná aj pre ľudí s laktózovou intoleranciou. 

Kam na bezlepkové palacinky?

Verím tomu, že mnohí z vás, napriek týmto lákavo znejúcim receptom, nemajú čas a možno ani chuť stáť nad sporákom a svoje obľúbené palacinky by si radšej vychutnali v príjemnom prostredí reštaurácie.

Kde si však môže celiatik pochutnať na bezlepkových palacinkách? Užitočným sprievodcom je portál www.restauraciepreceliatikov.s..., ktorý ponúka široký zoznam podnikov, barov a reštauračných zariadení, v ktorých vedia celiatikom pripraviť rôzne druhy bezlepkových jedál.

Z vlastnej skúsenosti môžem odporučiť nasledovné podniky:

  • palacinkáreň Funki punki, Bratislava / Staré mesto -  pripravujú bezlepkové palacinky na sladko i na slano. Prostredie je veľmi príjemné, útulné, palacinky sú chuťovo skutočne vynikajúce a ceny viac než priaznivé. Odporúčam!
  • kaviareň s reštauráciou Obývačka, Bratislava / Staré mesto - štýlový podnik, v ktorom sa budete cítiť ako doma. V ponuke majú okrem iného aj palacinky na sladko, ktoré vám na požiadanie pripravia z bezlepkovej múky. 
  • palacinkáreň Creperie, Bratislava / Polus city center - aj tu vám na požiadanie pripravia bezlepkovú palacinku v rôznych variantoch chutí. Palacinky sú veľmi lahodné. 
  • kaviareň&bistro Mlska, Bratislava / Bory mall - štýlové bistro, kde vám okrem iného pripravia aj (na požiadanie bezlepkové) palacinky. Mlsku odporúčam každému, kto je ochotný priplatiť si za kvalitu - palacinky sú pripravené z mandľovej múky, preto je ich cena trošku vyššia, avšak chuťovo sú bezkonkurenčné!
  • palacinkáreň Palacinkáreň&Coffee, Sereď - aj v tejto príjemnej palacinkárni vám na požiadanie pripravia bezlepkové palacinky z pohánkovej múky vo verzii slaných i sladkých palaciniek. 

Nech už sa teda rozhodnete akokoľvek, či už si poctivo ukuchtiť svoje domáce bezlepkové palacinky alebo zájsť na palacinku do niektorého z podnikov, verím, že vám budú moje (nielen) dnešné recepty a tipy užitočným pomocníkom :)

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané