Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami

Cuketové placky v rúre? Fit recept s ovsenými vločkami
Zdroj foto: Getty images

Spestrite svoj jedálniček o túto živinami nabitú zeleninu a pripravte si jednoduché a zdravé cuketové placky.

Náročnosť nízka
Príprava 50 minút
Porcie približne 2 porcie 

Cuketové placky, ktoré sú pečené v rúre, sú fit pochúťkou. Spolu s mrkvou, zemiakmi, cibuľou a cesnakom, vykúzlite na plechu zdravé a chutné jedlo.

Cuketa je vyhľadávaná nielen pre jej jemnú a dobre kombinovateľnú chuť, ale najmä pre svoje zdraviu prospešné vlastnosti. 

Najmä pri redukčných diétach je práve cuketa veľmi vyhľadávanou surovinou. Má totiž málo kalórií a vysoký obsah vody, karoténovminerálnych látok. Zlepšuje trávenie, znižuje hladinu cholesterolu a vyplavuje z tela soľ a nadbytočnú vodu.

Ingrediencie

Na vynikajúce cuketové placky budete potrebovať:

  • 1 stredne veľkú cuketu (zhruba 400 g)
  • 1 mrkvu
  • 4 zemiaky
  • 3 strúčky cesnaku
  • 1 menšiu cibuľu
  • 4 lyžice ovsených vločiek
  • 1 vajíčko
  • štipka soli, korenie, kmín a majoránku
  • pár kvapiek olivového oleja

Postup prípravy jedla

Naše placky sú pečené v rúre. Takéto placky nie sú mastné a sú teda diétnejšie. Pre ešte zdravšiu variantu sme miesto múky použili ovsené vločky.

Ako na to:

1.

Cuketu umyte, zbavte šupky a nastrúhajte na jemnom strúhadle. Nechajte pár minút na sitku, aby stiekla z prebytočnej vody. Môžete ju i vyžmýkať.

Mrkvu, zemiaky a cesnak taktiež očistite a nastrúhajte. Cibuľu nakrájajte nadrobno.

Nebojte sa pridať do placiek zeleninu, ako je napríklad mrkva, cesnak či cibuľu. Cibuľa obsahuje množstvo antioxidantov, pyridoxín či kyselinu listovú. Chráni pred rôznymi chorobami a je prínosom i pre naše srdce a cievy. 

Možno vás zaujme i článok: Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

Mrkva má zas vysoký obsah beta – karoténu, ktorý zabraňuje hlbšiemu prenikaniu UV žiarenia do pokožky. Chráni teda pred slnečným žiarením a jeho škodlivými účinkami.

Prečítajte si tiež náš článok: Krásne opálená pokožka a naše zdravie: Ako na zdravé opaľovanie?

2.

Pridajte ovsené vločky, vajíčko a všetko spolu zamiešajte. Dochuťte ešte soľou, korením, štipkou kmínu a majoránky.

Ak sa vám hmota zdá byť stále riedka, pridajte ešte ovsené vločky.

Ovsené vločky pomáhajú znižovať hladinu cholesterolu, cukru i inzulínu v krvi. Tiež znižujú krvný tlak a zlepšujú imunitu. Podľa niektorých odborníkov, by sme mali zjesť aspoň 4 polievkové lyžice ovsených vločiek denne.

3.

Rúru predhrejte na 200 °C. Prichystajte si plech, na ktorý rozprestrite papier na pečenie. Naň lyžičkou poukladajte pripravenú zmes a roztlačte do tvaru placky.

4.

Pokvapkajte olivovým olejom a pečte do zlatista zhruba 20 až 30 minút.

Dobrú chuť

Cuketa patrí medzi potraviny veľmi obľúbené v letnom období. Je ľahko stráviteľná a má vysoký obsah vody. Prečítajte si tiež zaujímavý článok: Ako na horúce počasie? Pripravte sa s nami a nepodľahnite

Hoci sa zvyčajne používa tepelne upravená, výborná je i čerstvá. Poslúži i ako spestrenie rôznych šalátov a príloh. Svoje využitie majú dokonca i kvety cukety. Vyprážané kvety cukety predstavujú pre mnohých delikatesu. 

Priemerný obsah niektorých živín, prvkov a vitamínov v cukete (tabuľka):

Zložka Priemerný obsah
voda  93,7 g / 100 g
bielkoviny   1,8 g / 100 g
tuky   0,4 g / 100 g
cukry   1,7 g / 100 g
vláknina  0,9 g / 100 g
cholesterol   0 g / 100 g
mastné kyseliny  0,4 g / 100 g
energia   74 kJ / 100 g
Ca  25 mg / 100 g
K  360 mg / 100 g
Mg  22 mg / 100 g 
P  45 mg / 100 g
Fe  0,8 mg / 100 g
Na  1 mg / 100 g
vitamín C  21 mg / 100 g

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané