Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept

Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept
Zdroj foto: Getty images

Náš recept na zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou je veľmi jednoduchý na prípravu a poteší aj naše trávenie, ktoré nazaťažuje. Pripraviť sa dajú na rôzne zdravé aj fit varianty.

Náročnosť nízka
Príprava 45 minút
Porcie 4 osoby

Kuracie mäso je veľmi variabilné na prípravu a tak patrí jednoznačne k najobľúbenejším na trhu. Obsahuje tiež množstvo vitamínov a hlavne bielkovín. Vďaka svojej ľahkosti patrí aj k obľúbeným diétnym potravinám. 

Obsahuje množtvo vápnika, železa, horčíka, fosforu, draslíka, sodíka či zinku.

Nachádza sa v ňom i prospešný niacín, ktorý je skvelým pomocníkom pri tvorbe energie a udržiavaní zdravej pokožky a dobrého fungovania tráviaceho traktu.

Taktiež aj kyselina listová prospešná najmä v tehotenstve, či podpore plodnosti. Vhodná je však pre obe pohlavia a to vďaka účinkom na zdravie srdca, ciev a krvného obehu. Pozitívne účinky má aj na trávenie i celkovú imunitu organizmu.

Z vitamínov v kuracom mäse nachádzame B6, B12, A, E, D2, D3, D7.

Kuracie mäso obľubujú hlavne športovci, keďže jeho zloženie podporuje rast svalovej hmoty, posilňuje kosti a celkovo má priaznivé účinky na imunitu.

Svoje si v ňom nájdu muži pre jeho pomoc pri tvorbe testosterónu, ale aj ženy vďaka jeho priaznivým účinkom na predmenštruačné symptómy.

O brokolici je známe, že je veľkým zdrojom vitamínu C. Medzi vitamíny, ktoré sa v nej nachádzajú tiež patria napríklad A, B komplex, vitamín H a K. Zastúpený je aj betakarotén, vápnik, železo, selén, draslík, fosfor, horčík, síru a chróm.

Tiež ste počuli o tom, že čím je brokolica zelenšia, tým viac betakaroténu a vitamínu C obsahuje

Veľmi nápomocné sú tieto látky napríklad pri správnom fungovaní krvného systému, či pre zdravie kostí. Odporúča sa teda aj pri liečbe osteoporózy, proti prekysleniu organizmu, ale aj pri ochoreniach pečene, žalúdka, žlčníka i obličiek

Vďaka vláknine napomáha k správnemu tráveniu. 

Najväčšou zbraňou brokolice je obsah antioxidantov, vďaka ktorým pomáha v boji proti rakovine aj zápalu. Tak isto pomáha aj pri prevencii, proti nádorom, hlavne pred pľúcnymi nádormi u fajčiarov, rakovinou hrubého čreva či maternice.

Na recept je najlepšie použiť kvalitné celozrnné cestoviny zo semoliny. Je to tvrdšia pšenica s vyšším obsahom lepku, vitamínov a minerálov. Špeciálne kvalitné celozrnné cestoviny pôsobia na správne trávenie a lepšie zasýtia. Semolínové cestoviny sú bohaté na vlákninu a bielkoviny, vitamíny skupiny B a E. Náš organozmus obohatia o horčík, fosfor, železo, vápnik, draslík či zinok.

Suroviny

  • 1 ks vajce,
  • 2 ks kuracích pŕs,
  • 1 ks brokolica,
  • 1 ks stredná cibuľka,
  • 4 strúčiny cesnaku,
  • 400 g cestovín,
  • 160 g mozzarela,
  • 250 g grécky jogurt, prípadne môže byť aj smotana na varenie,
  • čierne korenie,
  • mletá sladká paprika,
  • bazalka,
  • olivový olej,
  • soľ.

Recept na zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou

1. Najskôr si môžeme dať uvariť cestoviny.

2. Kým sa cestoviny varia, umyjeme, očistíme a nakrájame si mäsko na menšie kocky.

Najlepšie je nechať mäsko naložené v mlieku a korení už niekoľko hodín pred prípravou. Je potom mäkké a šťavnaté.

3. Do horúcej a osolenej vody dáme umytú a na menšie časti rozdelenú brokolicu.

4. Na malé kocky si nakrájame aj cibuľku, ktorú už môžeme popražiť na olivovom oleji. Keď je spečená do zlatista, pridáme nakrájané mäsko.

5. Medzičasom si môžeme na tenké plátky nakrájať aj syr a očistiť cesnak. Pretlačený cesnak zmiešame v poháriku s vajíčkom, koreninami a jogurtom.

Pre chuť môžeme pridať ešte 100 g nastrúhaného údeného syra.

6. Keď je mäso sfarbené do biela a je už takmer hotové, stiahneme ho z ohňa. Tak isto už uvarené cestoviny scedíme a prelejeme olivovým olejom.

7. Uvarenú brokolicu taktiež scedíme a nakrájame ju na malé kúsky.

8. Pripravené cestoviny, mäsko aj brokolicu premiešame spolu v zapekacej miske, ktorá je pomastená olivovým olejom. Taktiež môžeme pridať aj údený syr, ak sme sa rozhodli ho pridať.

9. Na vrch naukladáme plátky mozzarely a celé prelejeme zmesou jogurtu, cenaku a vajíčka.

Dobrú chuť!

Nezabudnite navariť aj z iných našich receptov

Zdroj

  • Recepty z domácej lekárne (Alena Doležalová)
  • Najedzte sa do štíhlosti (Antónia Mačingová)
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané