Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie

Ako si doma pripraviť grécky jogurt? Tu je recept, aj jeho účinky na zdravie
Zdroj foto: Getty images

Grécky jogurt patrí medzi prekvapivo fitness potravinu a to hlavne pre jej výživové hodnoty. Obľúbia si ho aj maškrtníci, hodí sa totiž do obrovského množstva jedál. Skúste si ho vyrobiť doma podľa nášho receptu.

Náročnosť stredná
Príprava 25 minút
Porcie približne 5 porcií

Domáci a pravý grécky jogurt obsahujú vyšší obsah tuku, ale zároveň aj bielkovín. Cvičiaci ľudia vedia, ako si s tým v posilňovni poradiť.

Svojou chuťou a hustým zložením sa hodí do sladkých aj slaných jedál. Je tiež vhodný pri varení, príprave omáčok a zálievok.

Pôvodne sa vyrába z ovčieho mlieka, ktoré je ešte bohatšie na vitamíny a obsahuje dvakrát viac tuku.

Výhodou obsahu tukov a bielkovín v jogurte je, že nás na dlhšiu dobu zasýti, preto nebudeme mať o chvíľu opäť hlad. Je preto vhodý aj pri špecifických diétach.

Taktiež je jeho zvláštvosťou aj to, že urýchľuje odbúravanie tukov v tele a to vďaka bielkovinám. Tých môže byť práve v gréckom jogurte až štvornásobne viac ako v bežnom bielom jogurte.

Oproti bežnému bielemu jogurtu je ten grécky aj hustejší.

Bielkoviny tiež napomáhajú k "nakopnutiu" metabolizmu. Pri správnej kombinácií a pravidelnej konzumácii tak môže prispievať k znižovaniu hmotnosti.

Grécky jogurt tiež telu zabezpečuje príjem probiotík. Tie sú veľmi vhodné pre zdravie čriev a to vďaka obsahu potrebných baktérií.

Vďaka probiotikám sa zlepšuje črevná mikroflóra a pravidelnou konzumáciou napríklad aj gréckeho jogurtu tak môže pomôcť predchádzať hnačkám, nadúvaniu či zápcham.

Veľmi v obľube je aj použitie jogurtu zvonka, napríklad vo forme masiek či zábalov. Priaznivo vplýva na vlasy i pleť.

Z vitamínov a minerálov sa v gréckom jogurte nachádzajú vitamíny skupiny B (B12 a B2), A, D, draslík, fosfor, vápnik.

Svojím zložením tiež podporuje zdravie svalov aj kostí. Odporúča sa ako prevencia pred osteoporózou, či svalovou horúčkou po cvičení.

Pozitívne vplýva aj na krvný tlak a crdcovo-cievny systém. Pomáha znižovať cholesterol v krvi.

Suroviny na grécky jogurt

  • 1 l kvalitného domáceho kravského mlieka (najlepšie by bolo ovčie)
  • 150 ml bieleho jogurtu (najlepšie so živými kultúrami)

Postup prípravy

1. Najskôr je potrebné takmer uvariť mlieko. Dôležité je slovo TAKMER, pretože by nemalo vrieť. Odporúčaná je teplota 80 až max 85° Celzia.

2. Mlieko za občasného miešania trochu schladíme a keď už nie je vriace, ale skôr letné (max 50°C), pridáme k nemu jogurt a poriadne premiešame.

Môžeme jogurt zmiešať v inej nádobke s pár naberačkami mlieka a potom ho pridať do zvyšku.

3. Zmes musí odstáť v sklenenej, drevenej alebo ekoplasotvej nádobke a pri izbovej teplote necháme pomaly vychladiť.

4. Rozdelíme si zmes na dve časti. Jednu vložíme do chladničky a druhú si pripravíme do sitka s utierkou. Pod to samozrejme dáme nádobku, kam bude tiecť srvátka.

Foto: ilustračné, GettyImages

5. Po pár hodinách (stačia aj 3-4) si môžeme oba jogurty zmiešať a hotovo.

Jogurt vznikne aj bez takéhoto rozdeľovania zmesi, keď ho bez scedenia necháme vychladnúť. Lepší a hustejší je však takouto kombináciou.

Výborne sa hodí do typických gréckych Tzatziki, do rôznych nátierok, omáčok. Taktiež poteší aj maškrtníkov, keď ho použijú na smotanové torty a koláčiky.

Konzumovať sa dá aj samotný s cereáliami či ovocím.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané