Masticha: Sila prírody ukrytá v živici, ktorú poznali aj v staroveku?

Masticha: Sila prírody ukrytá v živici, ktorú poznali aj v staroveku?
Zdroj foto: Getty images

Počuli ste už niekedy o mastiche? Objavte silu prírody ukrytú v živici, ktorú poznali aj v staroveku.

Masticha – jedinečná a nestarnúca látka z prírody. Čím je výnimočný jej účinok, ktorý vyvoláva záujem nielen u vedcov, ale aj u zvyšku populácie? Živicový výlučok stromu pochádzajúceho zo Stredomoria v sebe ukrýva viac, ako by ste možno čakali.

Masticha alebo mastichová guma je prírodná živica so širokým medicínskym využitím už viac ako 2 500 rokov.

Čo je to masticha a aký je jej pôvod?

Masticha je sušený živicový exsudát, tzn. výlučok zo stoniek alebo konárov stromu pistácia mastixová (z latinčiny Pistacia lentiscus), inak nazývanej aj mastichový strom.

Táto živica sa získava procesom narezania stoniek alebo konárov rastliny, pričom z poškodených miest začne vytekať exsudát.

Obsahuje minimálne 10 ml/kg esenciálnych olejov. Hovoríme preto o oleo-živici (zmesi živice s olejmi).

Pod synonymami masticha, mastixa alebo mastichová guma je známa v oblasti Balkánu. Veľmi často sa spomína v literatúre v slovnom spojení Chioská masticha, a to práve kvôli svojmu pôvodu na ostrove Chios.

Ostrov Chios je piaty najväčší ostrov patriaci Grécku. Nachádza sa v Egejskom mori a je známy najmä vďaka vývozu mastichovej gumy.

Z celého sveta je najväčším zdrojom mastichy práve ostrov Chios, konkrétne jeho južná časť nazývaná Mastichochoria (predstavuje ju 24 dedín). Vápenatá pôda Mastichochorie poskytuje ideálne podmienky na pestovanie mastichových stromov a produkciu živice.

Pestovanie mastichových stromov a zber mastichovej živice je súčasťou kultúrneho dedičstva tejto oblasti.

Ročne sa z ostrova Chios exportuje približne 250 000 kg mastichy, a to najmä do Francúzska, USA, Saudskej Arábie, Veľkej Británie a Austrálie.

Od roku 1997 je Chioská masticha zapísaná do registra chránených označení pôvodu (Protected designation of origin, PDO). V roku 2014 bol postup pestovania mastichy na ostrove Chios zapísaný do svetového dedičstva UNESCO.

Pistácia mastixová (P. lentiscus) je v podobe stromov alebo krov rozšírená najmä v pobrežných oblastiach Stredozemného mora
Pistácia mastixová (P. lentiscus) je v podobe stromov alebo krov rozšírená najmä v pobrežných oblastiach Stredozemného mora. Zdroj foto: Getty images

Odkiaľ pochádza mastichový strom?

Pistácia mastixová (P. lentiscus) patrí do rastlinnej čeľade Anacardiaceae, po slovensky obličkovcovité. Miestom prirodzeného výskytu tejto rastliny sú pobrežné oblasti Stredomoria, Portugalska a tropickej Afriky.

Pistácia môže dorastať do veľkosti stromu alebo sa vyskytuje v podobe hustého kra. Dosahuje vzrast 1 – 8 metrov. Je to neopadavá dvojdomá rastlina.

Druh P. lentiscus bol akceptovaný a zaradený do monografií Európskeho liekopisu len pomerne nedávno.

Listy sú 1 – 4 cm dlhé, kožovité. Majú kopijovitý až vajcovitý tvar. Na vrchnej strane sú tmavo zelené, na spodnej časti svetlejšie.

Kvety sú jednopohlavné, celistvé a pripomínajú klas. Majú žltkastú (samičie kvety) alebo fialkavú až červenú farbu (samčie kvety). Sú opeľované vetrom.

Plody pistácie sú kôstkovice, vo veľkosti približne 4 mm, s jedným semenom. Plod mení počas svojho vývoja farbu od zelenej cez červenú až po čiernu. Čierna farba plodu indikuje jeho zrelosť. Plody nemajú takmer žiadny významný úžitok.

Mastichový strom rastie veľmi pomaly, pričom plne vyvinutým sa stáva približne v 40. až 50. roku života. Je schopný produkovať mastichu od 5. až 6. roku života, pričom maximálnu produkciu dosahuje v 15 rokoch. Tvorba živice sa výrazne redukuje po 70 rokoch života.

Z hľadiska tvorby živice sú produktívnejšie práve stromy a kry samčieho pohlavia.

Pre produkciu mastichy je kľúčovým krokom príprava samotných stromov. Od polovice júna do začiatku júla sa pôda okolo stromov dôkladne čistí, vyrovnáva a pripravuje na zber odkvapkanej mastichy. Pôda sa prekryje jemným práškom z kamenia a vytvorí sa hladký povrch.

Jedným z najdôležitejších krokov v procese získavania mastichy je dôsledná príprava mastichových stromov.
Jedným z najdôležitejších krokov v procese získavania mastichy je dôsledná príprava mastichových stromov. Zdroj foto: Getty images

Ako prebieha zber mastichy?

Po dôkladnej príprave stromu a jeho okolia sa v priebehu júla a augusta začína proces narezávania kôry hlavných konárov. Zárezy nazývané „kentos“ začínajú na dolných častiach kmeňa a pokračujú smerom nahor.

Pomerne čerstvý výlučok z narezaných stoniek alebo konárov rastliny sa javí ako lepkavá priesvitná šťava, ktorá odkvapkáva na pripravenú pôdu pod stromom. Po cca 15 – 20 dňoch, v závislosti od poveternostných podmienok, tuhne do nepravidelných tvarov.

Plne vyvinutý strom druhu P. lentiscus dokáže vyprodukovať približne 1 kg živice ročne.

Po stuhnutí má živica kryštálovú formu, stráca horkú chuť a je výrazne aromatická (živicová vôňa).

V tomto bode sa začína so zberom živice. Najskôr sa zbierajú veľké kusy, nasledujú malé. Získaná živica sa umýva vodou s cieľom odstrániť z nej nečistoty. Následne sa triedi a klasifikuje podľa farby a veľkosti jednotlivých zrniek.

Masticha sa ukladá do drevených debien a skladuje sa na chladnom mieste až kým nepríde na rad jej spracovanie.

Populárnou alternatívnou metódou zberu mastichy je v súčasnosti tzv. zber tekutiny. Pri tomto procese sa rezy na konároch stromov potierajú látkou nazývanou ethrel, ktorý podporuje produkciu živice. Masticha sa následne zbiera vo forme tekutej pasty bohatej na esenciálne oleje.

Ako masticha vyzerá?

Zrnká mastichovej gumy sú žlté alebo zelenkavo sfarbené. Majú okrúhly tvar, prípadne tvar hrušky, s priemerom okolo 3 mm.

Práve tvar zrniek jednoznačne odlišuje mastichu od živice sandarak (živica dreviny Tetraclinis articulata), o ktorej je známe, že sa používa na falšovanie originálnej mastichovej živice.

Masticha má krehké zrnká s mierne balzamikovou vôňou a terpentínovou chuťou, a pri žuvaní sa stávajú plastickými.

Sandarakové zrnká zostávajú pri žuvaní štrkovité, majú horkú chuť a nemajú tendenciu vytvárať plastickú hmotu. Tým sa jasne odlišujú od zŕn mastichy.

Z chemického hľadiska pozostáva masticha z niekoľkých základných zložiek. Úplné zloženie však nebolo dodnes identifikované.

  • Triterpény
  • Monoterpénové uhľovodíky, 20 % okysličené monoterpény a seskviterpény
  • Polyfenoly, fytosteroly
  • Prírodné polyméry

Masticha a jej medicínske použitie

Samotná masticha, a taktiež dokazovanie jej účinkov na ľudský organizmus, je predmetom vedeckých štúdií už niekoľko desiatok rokov. Za tento čas sa masticha a jej účinky mnohokrát otestovali v rôznych indikáciách, tzn. v liečbe niekoľkých patologických stavov.

Na to, aby mohla byť masticha, podobne ako všetky ostatné látky s potenciálom liečiť, povolená na medicínske účely, musí byť jednoznačne dokázaná jej bezpečnosť a účinnosť.

Keďže je masticha používaná medzi ľuďmi a na rôzne účely (najmä liečebné) už od prehistorických čias, jej bezpečnosť je založená a overená dlhodobým používaním.

Hovoríme o tzv. tradičnom používaní.

To však neznamená, že má automaticky univerzálne medicínske využitie. Jej liečebné účinky sú obmedzené len na niektoré stavy.

Pri akých zdravotných problémoch je teda použitie mastichy bezpečné?

V súčasnosti je použitie mastichy oficiálne schválené a odporúčané iba v dvoch indikáciách.

Tieto odporúčania vydala Európska lieková agentúra (European Medicines Agency, EMA), ktorá je hlavným kontrolným orgánom v oblasti liekov pôsobiacim v Európskej únii.

Indikácie, v ktorých je použitie mastichy schválené Európskou liekovou agentúrou (tabuľka)

Vnútorné použitie  Vonkajšie použitie
Masticha ako tradičný rastlinný liek používaný pri miernych tráviacich ťažkostiach Masticha ako tradičný rastlinný liek používaný na liečbu príznakov nezávažných zápalov kože a nezávažných kožných rán

Bezpečnosť používania mastichy v spomenutých indikáciách je dokázaná niekoľkými vedeckými štúdiami.

Vnútorné použitie mastichy

V prvej spomenutej indikácii je masticha určená na vnútorné použitie, tzn. podáva sa ústami (perorálne použitie). Užíva sa vo forme prášku.

Na zmiernenie nezávažných tráviacich ťažkostí môžu mastichu perorálne užívať dospelí starší ľudia

  • v jednotlivej dávke 0,5 – 1 g dvakrát denne alebo
  • v dávke 1 – 2 g jedenkrát denne

Perorálne užívanie mastichy EMA neodporúča u detí a dospievajúcich mladších ako 18 rokov. Je to z dôvodu, že nie je k dispozícii dostatočné množstvo adekvátnych dát pre jej použitie v tejto vekovej skupine.

Odporúčaná dĺžka užívania sú 2 týždne.

Táto doba zohľadňuje skutočnosť, že na liečbu nedohliada lekár a v prípade, že príznaky tráviacich problémov pretrvávajú aj počas užívania mastichy, je potrebné konzultovať liečbu s lekárom alebo kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

Masticha je na trhu k dispozícii v rôznych formách – napríklad v podobe zŕn, kapsúl, ako prášok, olej alebo vodný roztok.
Masticha je na trhu k dispozícii v rôznych formách – napríklad v podobe zŕn, kapsúl, ako prášok, olej alebo vodný roztok. Zdroj foto: Getty images

Aké sú ďalšie potenciálne účinky mastichy?

V súčasnosti je na trhu k dispozícii pomerne veľké množstvo produktov s obsahom mastichy. Tieto produkty sú voľne dostupné.

Nájdeme ich v rôznych formách, napríklad už spomenutý prášok, ale aj vo forme kapsúl, žuvačiek, extraktov, olejov alebo vody.

Olej sa získava z Chioskej mastichy procesom parnej destilácie. Mastichová voda je zas produktom vznikajúcim v priebehu destilácie a jedná sa o vodný extrakt.

Výrobcovia pri týchto produktoch deklarujú niekoľko ďalších priaznivých účinkov na organizmus.

Antimikrobiálny účinok mastichy

Pôsobenie proti mikroorganizmom vychádza z prítomnosti niektorých obsahových látok mastichy. Tie na jednej strane zabraňujú rastu mikroorganizmov, ale sú tiež schopné ich usmrcovať. Masticha vykazuje aktivitu proti gram negatívnym aj gram pozitívnym baktériám.

Antimikrobiálny efekt sa pripisuje hlavne mastichovému oleju, a to vďaka obsahu alfa-pipénov.

Masticha a jej pôsobenie proti Helicobacter pylori

Vedecké štúdie sa venovali aj zisťovaniu aktivity mastichy proti baktérii Helicobacter pylori. Táto baktéria je pôvodcom zápalového ochorenia žalúdka, ktorý môže viesť až k vzniku žalúdočných vredov.

Hoci sa vo viacerých štúdiách potvrdil antibakteriálny efekt proti Helicobacter pylori a masticha bola schopná eradikovať baktériu z organizmu, odporúčania na jej použitie v tejto indikácii nemohli byť definované.

Príčinou bol fakt, že ani vysoké dávky mastichy nedosahovali v monoterapii dostatočnú mieru usmrcovania tejto baktérie. Masticha sa preto môže používať ako podporná liečba zvyšujúca účinnosť zaužívanej antibiotickej liečby, a to napríklad v prípade rozvinutej rezistencie na antibiotiká.

Masticha ako prevencia aterosklerózy

Vzhľadom na charakter obsahových látok mastichy sa predpokladá jej antioxidačný efekt. Obsahové látky nazývané fytosteroly pôsobia proti oxidácii lipoproteínov s nízkou hustotou (LDL), ktoré predstavujú potenciálne riziko pre vznik aterosklerózy.

Tak masticha pôsobí proti vzniku aterosklerotických plakov na cievach, chorobným zmenám na cievach, vzniku aterosklerózy a s ňou súvisiacich srdcových ochorení.

O antimikrobiálnom účinku (vrátane antibakteriálneho) a o antioxidačnom účinku mastichy sa stále hovorí len v experimentálnej rovine a sú naďalej predmetom vedeckých štúdií.

Okrem spomenutých potenciálnych účinkov bola masticha skúmaná aj z hľadiska protektívneho účinku na srdce a pečeň, protinádorového účinku alebo efektu znižovania cukru v krvi. Tieto vlastnosti mastichy však neboli dokázané.

Hrozí pri používaní mastichy riziko vedľajších účinkov?

V súvislosti s používaním mastichy neboli doteraz zaznamenané relevantné dôkazy o výskyte vedľajších účinkov. Považujeme ju preto za pomerne dobre tolerovanú látku.

Jedinou kontraindikáciou použitia je prípadná precitlivenosť na mastichu.

V prípade tehotných a dojčiacich žien sa bezpečnosť používania mastichy zatiaľ nestanovila. Vo všeobecnosti sa preto odporúča vyhýbať sa mastiche v tomto období.

Vonkajšie použitie mastichy

Druhou indikáciou, ktorú schválila EMA pre použitie mastichy, je liečba príznakov nezávažných zápalov kože a nezávažných kožných rán. V tomto prípade hovoríme o vonkajšom použití.

Masticha sa v prípade kožných problémov a defektov môže používať vo forme polotuhých prípravkov s obsahom 9 – 11 % práškovej rastlinnej zložky v rozpúšťadle alebo oleji. Nanášajú sa v tenkej vrstve na postihnuté miesto trikrát denne.

Vonkajšie použitie mastichy sa neodporúča u detí vo veku menej ako 12 rokov.

V prípade, že príznaky kožných problémov po jednom týždni liečby mastichou pretrvávajú alebo sa zhoršia, je potrebné konzultovať liečbu s lekárom alebo kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

Používanie mastichy pri liečbe kožných problémov prináša niekoľko výhod.

Vďaka jej priaznivým vlastnostiam nemá v tomto prípade žiadne vedľajšie účinky, tzn. nedochádza k podráždeniu kože, svrbeniu, kožným zápalom, depigmentácii kože atď.

Aké je ďalšie potenciálne využitie mastichy?

Pri produktoch s obsahom mastichy sa uvádzajú aj ďalšie možnosti jej vonkajšieho použitia.

Použitie v ústnej a dentálnej hygiene

V tomto smere sa vyzdvihujú účinky mastichy, ako napríklad obmedzenie množenia baktérií v ústnej dutine, redukcia zubného povlaku a prevencia zubného kazu, prevencia zápalov, eliminácia zápachu z úst a taktiež jej účinok proti baktériám a plesniam.

Nájdeme ju v produktoch ako sú zubné pasty a ústne vody.

Naopak, žuvanie mastichy prináša efekt v podobe zvýšenej tvorby slín, masáže ďasien a precvičovania ďasien, čo má vplyv na ich zdravie a celkovo zdravie chrupu

Použitie v kozmetike

Masticha sa stala obľúbenou zložkou širokého spektra kozmetických a hygienických produktov. Používa sa v pleťovej aj telovej kozmetike.

Mastichový olej pridávaný do kozmetiky vykazuje účinky proti starnutiu pleti, ochranné a hydratačné účinky. Odporúča sa pri starostlivosti o problematickú pleť, ako je aknózna pleť a v boji proti čiernym bodkám na pleti.

Mastichová voda poskytuje revitalizáciu unavenej pleti a ochranu proti podráždeniu.

V kozmetike sa využívajú aj antibakteriálne účinky mastichy a účinok proti plesniam.

Masticha nachádza využitie v širokej škále odvetví. Jej vlastnosti sa uplatňujú aj v mnohých nemedicínskych smeroch.
Masticha nachádza využitie v širokej škále odvetví. Jej vlastnosti sa uplatňujú aj v mnohých nemedicínskych smeroch. Zdroj foto: Getty images

Pomerne široký zoznam využitia mastichy, či už hovoríme o potravinárskom a kozmetickom priemysle, alebo o jej použití na prinavrátenie zdravia, sa formoval stovky rokov.

Za tento čas sa zozbieral slušný počet záznamov a písomných zmienok, v ktorých sú opísané skúsenosti a dôkazy o vlastnostiach či pôsobení mastichy.

Masticha bola predmetom záujmu už v obdobiach pred naším letopočtom a používala sa, resp. jej účinok sa skúšal v naozaj zaujímavých indikáciách.

Kedy teda začala masticha písať svoj príbeh?

Náhľad do histórie

Dáta opisujúce prvotné pokusy používania mastichy siahajú hlboko do histórie. Prvé mená, ktoré spájame s mastichou a snahou o vysvetlenie jej účinkov, sú Hippokrates, Dioscorides a Galén.

Staroveký grécky lekár Hippokrates už v 4. storočí pred naším letopočtom informoval o vlastnostiach Chioskej mastichy a odporúčal ju na použitie najmä vďaka jej charakteristickej chuti a terapeutickým vlastnostiam.

Rovnaké odporúčania vyplývali aj zo zápiskov starovekých lekárov DioscoridesaGaléna o niekoľko desiatok rokov neskôr, v prvom a druhom storočí nášho letopočtu.

Dokumenty ukazujú, že masticha predstavovala prvú prírodnú žuvačku staroveku, a využívala sa na čistenie zubov a osvieženie dychu.

Okrem toho nachádzala masticha uplatnenie ako prísada do jednoduchých kozmetických prípravkov určených na čistenie tváre a tela. V neposlednom rade slúžila tiež ako účinná látka v mnohých farmaceutických produktoch.

Veľké množstvo farmaceutických produktov s obsahom mastichy bolo zaznamenaných aj v medzinárodnom liekopise.

Dioscorides navyše opísal liečebné účinky Chioskej matischy v Materia Medica, čo je súbor zhromaždených vedomostí a poznatkov o liečebných vlastnostiach látok využívaných na liečenie.

Odporúčal mastichu v prípade problémov s trávením, krvných problémov a pri dlhotrvajúcom kašli. Tiež uvádza, že masticha účinkuje ako trankvilizér (látka na upokojenie, na odstránenie strachu a úzkosti). Vyzdvihol aj mastichový olej na použitie pri patologickom postihnutí maternice.

Tabuľkový prehľad niektorých spôsobov použitia mastichy v priebehu rokov

1. – 7. storočie  Masticha bola v rukách lekárov a botanikov používaná na liečbu žalúdočných ťažkostí, ako je bolesť žalúdka, poruchy trávenia a vredy. Taktiež pri zápaloch žalúdka, pečene a čriev. 
18. – 19. storočie Použitie mastichy na liečbu kožných rán alebo na vyplnenie a uzavretie dutín zubov, napríklad pri zubných kazoch.
Začiatok 20. storočia  Využitie v hojení rán, najmä vo vojnovom období. Vrstva nanesenej mastichy slúžila na čistenie rán, zabraňovala množeniu baktérií. Používala sa na zle dostupných miestach alebo miestach, kde nebolo možné aplikovať obväzy. Bola lacná, nespôsobovala podráždenie kože, zabraňovala vstupu infekcie do rán.
Rok 1986 V literatúre sa odporúča použitie mastichy proti rôznym kožným defektom, ako napríklad popáleniny, furunkuly alebo psoriáza.

Masticha nachádzala historické využitie aj v mnohých ďalších prípadoch. Nejednalo sa len o medicínske použitie, veľmi často bola súčasťou potravinárskeho alebo kozmetického priemyslu.

Ďalšie príklady využitia mastichy:

  • Vnútorné použitie ako prostriedok proti hnačke, vďaka jej sťahujúcemu účinku.
  • Prinavrátenie stratenej chuti do jedla.
  • Pri zápalových ochoreniach ústnej dutiny.
  • Ako prísada do sladkostí alebo nápojov.
  • Korenie v stredomorskej kuchyni.
  • Ako prísada v parfumoch.

Aká je aktuálna situácia v Európe a vo svete?

Masticha sa vo významnej miere používa vo svete a v celej Európe už minimálne dve storočia.

Napríklad v Grécku a v oblasti Stredomoria v súčasnosti nachádza využitie v dermatológii (najmä ako prostriedok na hojenie rán a popálenín), zubnom lekárstve alebo ako súčasť kozmetických produktov.

V podobe prášku je často používanou ingredienciou pri varení, pečení alebo v cukrárstve. Mastichový olej je obľúbený najmä pre jeho aromatické vlastnosti, napríklad v nápojoch. Používa sa tiež pri výrobe zmrzliny a jogurtov.

Najrozšírenejším komerčným produktom je určite mastichová žuvačka.

V Stredomorí, Turecku, Iraku alebo Iráne sa masticha a jej produkty vydávajú v lekárňach, dokonca sú používané aj priamo lekármi.

V neposlednom rade spomenieme aj priemyselné využitie mastichy pri výrobe lepidiel a lakov, najmä vďaka jej výborným adhezívnym vlastnostiam, a tiež pri výrobe plastov a pneumatík. V textilnom a maliarskom priemysle je užitočná ako stabilizátor farieb.

Zdroje

  • ema.europa.eu - European Union herbal monograph on Pistacia lentiscus L., resina (mastic)
  • ema.europa.eu - Assessment report on Pistacia lentiscus L., resina (mastic)
  • gummastic.gr - The Chios Mastiha Growers Association
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Traditional uses, phytochemistry and pharmacology of Chios mastic gum (Pistacia lentiscus var. Chia, Anacardiaceae): A review, Vasiliki K Pachi, Eleni V Mikropoulou, Petros Gkiouvetidis, Konstantinos Siafakas, Aikaterini Argyropoulou, Apostolis Angelis, Sofia Mitakou, Maria Halabalaki
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Antioxidant and Anti-Inflammatory Properties of Mastiha: A Review of Preclinical and Clinical Studies, Efstathia Papada, Andriana C Kaliora
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Chios gum mastic: A review of its biological activities, S Paraschos, S Mitakou, A-L Skaltsounis
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - Mastic gum kills Helicobacter pylori, F U Huwez, D Thirlwell, A Cockayne, D A Ala'Aldeen
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané