Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky

Recept na zdravú čerešňovú bublaninu? Tradičná i fit z kokosovej múky
Zdroj foto: Getty images

Práve teraz dozrievajú čerešne. Sú nimi posiate celé stromy, rozvoniavajú nimi trhoviská aj supermarkety.

Recept na zdravú čerešňovú bublaninu máme pre vás vo fit variante s kokosovou múkou aj v klasickej podobe.

Pozrite si dva nenáročné recepty a sami sa rozhodnite, či dáte prednosť tradičnej kuchyni a budete mať koláč ako od babičky, alebo vyskúšate fit šťavnatú variantu čerešňovej bublaniny z radov modernej kuchyne.

Koľko času máte na rozhodovanie?

Existuje 7 čerešňových týždňov, z ktorých má každý 15 dní (nie 7 dní ako bežný týždeň).V našich klimatických podmienkach začínajú čerešne dozrievať v druhej polovici mája a preto sa čerešňové týždne kvôli prehľadnosti začínajú 16. mája a končia 31. augusta.

Tento časový interval ohraničuje obdobie od dozrievania tých najskorších odrôd, až po veľmi neskoré odrody čerešní.

Čerešne nielen dobre chutia, ale sú i zdraviu prospešné. A to platí rovnako v tradičnej, ako aj v modernej kuchyni.

Čo čerešne obsahujú?

  1. Vitamíny: vitamín A, vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9), vitamín C a vitamín E
  2. Minerály: horčík, železo, jód, fosfor, zinok, vápnik, draslík a kremík
  3. Vodu: Dužinu tvorí viac ako 80% vody
  4. Ovocné cukry
  5. Antioxidanty: obsahujú najvyššiu úroveň antioxidantov v porovnaní s iným ovocím

Tabuľka nutričných hodnôt - čerešne 100g

Energia 225kj
Bielkoviny 0,91g
Sacharidy  14,38g
Cukry 18,52g
Tuky  0,41g
Vláknina 2,03g

Aký účinok má zloženie čerešní na naše zdravie?

  1. Chránia väzivové tkanivo pred enzymatickým rozkladom. Kombinácia rastlinného farbiva, vitamínu C a zinku, premieňa stavebné jednotky bielkovín na pevnú sieť pružných kolagénových vláken. Táto kombinácia zároveň pomáha likvidovať škodlivé enzýmy, ktoré naše väzivo poškodzujú.
  2. Majú omladzujúce účinky, skrášľujú pleť i naše vlasy.
  3. Zmierňujú reumatické ochorenia kĺbov vďaka antokyanátom (rastlinné farbivá), ktoré zmierňujú tvorbu histamínu a prostaglandínu, a tým zmierňujú zápaly.
  4. Pôsobia protizápalovo.
  5. Pomáhajú pri redukcii hmotnosti, lebo neutralizujú mastné zložky potravy a nedovolia im preniknúť cez črevné steny do krvného obehu.
  6. Sú dobrým zdrojom draslíka.
  7. Posilňujú obranyschopnosť nášho organizmu a to vďaka vitamínu C a antioxidantom.
  8. Podporujú dobrý a  pokojný spánok, vďaka obsahu melatonínu.

Pozor – čerešne sa nezapíjajú vodou!

Pri čerešniach, ako aj pri iných kôstkoviciach, dochádza pri ich skorom kontakte s vodou k rýchlemu kvaseniu.
To nám spôsobí nepríjemné zažívacie problémy, preto po ich konzumácii nezabúdajte určitý čas počkať s pitím vody alebo inej tekutiny.

Videli ste už niekedy kvety ako súčasť šalátov, či ako ozdobu jedla?
Takto sa dajú použiť aj okvetné lístky čerešní, pretože tie sú tiež jedlé.
Skvele chutia jemne osolené, môžete ich tiež použiť ako jedlú ozdobu alebo si z nich spraviť tradičný japonský čaj.

Pozor - nikdy nejedzte kvety chemicky ošetrovaného stromu!

Tradičná kuchyňaRecept na čerešňovú bublaninu, ktorá chutí ako od babičky

Keď čerešne, tak bublanina.
Recept na koláč, ako od babičky, je jednoduchý a je na jeden veľký plech.

Ingrediencie

  • 6  vajec
  • 300 g polohrubej múky
  • 300 g práškového cukru
  • pol balíka kypriaceho prášku do pečiva
  • 150 ml teplej vody
  • 150 ml oleja
  • 300g čerešní
  • tuk na vymastenie a múka na posypanie plechu

Postup

  1. Čerešne si umyjeme, osušíme a odkôstkujeme.

  2. Zmiešame si suché ingrediencie, čiže polohrubú múku s kypriacim práškom a vanilkovým cukrom.

  3. Bielky oddelíme od žĺtkov.

  4. Z bielkov si vymiešame tuhý sneh. Môžeme použiť mixér, alebo ho pripraviť ručným šľahaním.
    Čím tuhší budete mať vyšľahaný sneh, tým bude koláč kyprejší a vláčnejší.
    Pevnejší sneh získate pridaním štipky soli v priebehu šľahania.
    Ak na záver otočíte nádobu, v ktorej ste šľahali, hore dnom, sneh zostane v nej bez pohybu a stekania.

  5. Žĺtky vymiešame s cukrom do spenenia.
    Potom začneme pomaly a postupne pridávať striedavo teplú vodu a zmes zmiešaných suchých ingrediencií.
    Na záver pridáme olej.

  6. Teraz spojíme vyšľahané cesto so snehom z bielkov.
    Sneh po lyžiciach vmiešame do cesta.
    Postupujeme pomaly a zľahka. Nemiešame zbytočne dlho, iba toľko, aby sa nám vytvorila kompaktná zmes.

  7. Hotové cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech.
    Na vrch poukladáme čerešne.

  8. Bublaninu pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C  približne 20 - 30 minút.

  9. Po vychladnutí nakrájame a zľahka poprášime práškovým cukrom.

Nezabudnite, že aj v receptoch tradičnej kuchyne, hrá dôležitú rolu kvalita a čerstvosť použitých surovín.

Prajeme vám dobrú chuť.

Moderná kuchyňaRecept na fit čerešňovú bublaninu z kokosovej múky

Ak náhodou kokosovú múku doma ešte nemáte, určite to napravte.

Je to výživná a bezlepková alternatíva bežnej pšeničnej múky.
Neobsahuje žiadne z bežných alergénov.
Jej hlavnou prednosťou je veľmi nízky obsah cukrov, sacharidov a kalórií.

Kokosová múka je vyrobená z čistého kokosu.

Keď sa odstráni vonkajšia vrstva kokosu, ostane čerstvá kokosová dužina. Z tej sa odstráni mlieko, usuší sa pomalým pečením na nízkej teplote, pomelie sa, a tak vzniká kvalitná kokosová múka iba z jednej ingrediencie - z kokosu, bez pridania akýchkoľvek aditív či konzervantov.

Oproti strúhanému kokosu obsahuje oveľa menej tuku, čo z nej robí vhodnú  surovinou do diét.

Kokosová múka patrí medzi takzvané super potraviny.
Sú to potraviny, ktoré sú nutrične bohaté a majú vysoký obsah vitamínov, minerálov, antioxidantov a iných živín, ktoré:

  • spomaľujú proces starnutia

  • zvyšujú fyzickú energiu a duševnú pohodu

  • znižujú riziko srdcovo - cievnych ochorení, diabetu či rakoviny

  • pomáha zlepšovať  trávenie

  • má nízky glykemický index

  • je bohatá na vlákninu, unikátne MCT tuky, proteíny a množstvo ďalších živín potrebných pre správne fungovanie ľudského tela.

MCT tuky (trigliceridy so stredným reťazcom). Ide o oleje s jednoduchšou štruktúrou.
Vďaka tomu sú využívané ako rýchly zdroj energie (podobne ako glukóza), bez ukladania do tukových zásob.
Prínosné sú pre športovcov, ale predovšetkým pri redukčných diétach.

Ingrediencie

  • 250g kokosovej múky
  • 250 ml mlieka
  • 6 vajec
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 PL kokosového oleja 
  • 4 PL medu
  • 250 g čerešní
  • kôra z 1 citróna
  • 1 PL kakaa

Ešte si pripravíme tortovú formu s priemerom 25 cm, v ktorej budeme bublaninu piecť.
Príprava je veľmi jednoduchá.

Postup

  1. Najskôr si umyjeme, osušíme a odkôstkujeme čerešne.

  2. V miske si zmiešame suché ingrediencie, čiže kokosovú múku, prášok do pečiva a kôru z citróna. Dobre premiešame.

  3. Potom pridáme mlieko, vajíčka, med a rozpustený kokosový olej. Cesto zasa poriadne zamiešame.

  4. Väčšinu cesta vylejeme do vymastenej alebo papierom na pečenie vystlanej tortovej formy.

  5. K vyšnej, asi 1/4 cesta, ktorá nám zostala v miske pridáme kakao. Vymiešané kakaové cesto vylejeme na vrch bieleho cesta.

  6. Na cesto poukladáme odkôstkované čerešne.

  7. Bublaninu pečieme pri 175 stupňoch po dobu 45-50 minút, pokým vrch alebo okraje nezačnú chytať zlatistú farbu.

  8. Koláč necháme vychladnúť a môžeme servírovať.

  9. Na záver ju môžete posypať preosiatou kokosovou múkou pre cukrový efekt.

Takáto fit bublanina je šťavnatá, sýta a hlavne nízko kalorická.

Prajeme vám dobrú chuť.

Vyskúšajte aj ďalšie naše fit recepty:
Recept na zdravý a fit jahodový koláč s rebarborou (zo špaldovej múky)
Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu
Fit cesnaková polievka ako zdravý recept na postrach chrípky?

Ako používať kokosovú múku v kuchyni?

Kokosovú múku možno využiť v sladkých aj slaných receptoch.

Je nesladená a má jemnú chuť a vôňu kokosu, no neprebíja chuť ďalších ingrediencií v recepte.
I keď je v suchom stave ľahká, jemná a vzdušná, pri varení dodá jedlu hutnejšiu štruktúru a pokrm sa stáva sýtejším.

Keďže má vysoký obsah vlákniny, pri varení a pečení absorbuje viac vody ako iné múky.
Je preto potrebné použiť rovnaký pomer kokosovej múky a tekutých ingrediencií.

Múka  vodu veľmi ľahko vstrebe a pokiaľ nepoužijete dostatok tekutých ingrediencií, môže byť výsledok suchší a drobivý.

V každom pečení môžete nahradiť 20% použitej múky kokosovou múkou. Môžete to tak urobiť s každým pokrmom, lebo takéto pomerne malé množstvo nezmení chuť, konzistenciu, ani štruktúru jedla.

Ak napríklad nahradíte 50g inej múky kokosovou múkou, pridajte aj 50ml vody, kokosového mlieka, oleja alebo inej tekutiny.

Tabuľka nutričných hodnôt - 100g kokosovej múky

Energia  1499kJ 358kcal
Tuky - z toho nasýtené mastné kyseliny 16g 8g
Sacharidy - z toho cukry 17g 8g
Vláknina 39g
Bielkoviny 18g
Soľ 0,14g
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané