späť na zoznam článkov

Zdravý šalát z mangoldu a reďkoviek? Prinášame jednoduchý a fit recept

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk
Zdravý šalát z mangoldu a reďkoviek? Prinášame jednoduchý a fit recept
Zdroj foto: Getty images

Mangold je listová zelenina podobná špenátu. Jeho najbližším príbuzným je repa. Tmavozelené listy mangoldu majú v sebe obsiahnuté veľké množstvo vitamínov.


Náročnosť: Nízka

Príprava: 30 minút

Porcie: 2 osoby

Mangol považujeme za pôvabnú letnú zeleninu, ktorú si vieme v kuchyni užiť rovnako ako špenát.

Mangold by sa nemal príliš tepelne upravovať, aby nestmavol, nestratil svoju farbu a živiny, ktoré obsahuje.

Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť skvelý recept na fit šalát.

Je výborný najmä ako príloha alebo ho vieme pridať do iného jedla. Keďže ho vnímame rovnako ako špenát, nebojte sa použiť fantáziu a premýšľať o tom, ako špenát zameniť za mangold

Prečítajte si viac o tejto úžasnej byline v článku "Čo je to mangold? Ako sa pestuje? Aké sú jeho benefity pre zdravie?"

Chutný šalát z mangoldu a reďkoviek

Ingrediencie:

  • 600 g mladých listov mangoldu
  • 3 zväzky reďkoviek
  • 100 g rukoly
  • 100 g syra (najlepšie niva)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 150 ml bieleho "grécky" jogurtu
  • šťava z 1 citróna alebo limetky
  • 1 lyžička cukru 
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • soľ

Postup:

Mangold si najskôr preberieme a odstránime jeho stopky. Umyjeme ho, osušíme a nakrájame na pásiky.

Menšie reďkovky nakrájame a väčšie postrúhame na hrubom strúhadle.

Syr niva rozdrobíme vidličkou a spolu s olejom, jogurtom, citrónovou šťavou a paprikou ho zmiešame.

Podľa chuti môžeme prisladiť a osoliť.

Takto pripravený nálev zmiešame s mangoldom.

Podľa chuti je možné tento osviežujúci šalát dochutiť rukolou.

Šalát podávame vychladený.

Dobrú chuť!

 

Zdroje

Naposledy aktualizované 25.09.2020

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk

Zdravotnícky pracovník Bc. Ľuboš Vnuk

Vyštudoval Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Následne pracoval ako zdravotnícky záchranár v posádke RZP. Na súťaži Rallye Rejvíz, v roku 2016, získal 1.miesto v medzinárodnej kategórií International. Stal sa vedúcim staničným záchranárom. V urgentnej medicíne ďalej pokračuje ako pracovník urgentného príjmu a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny. Je zamestnancom Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR. Dlhoročne pôsobí ako certifikovaný inštruktor prvej pomoci pre laickú, ale aj odbornú verejnosť

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku? Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?

Papriku považujeme za prospešnú pre ľudský organizmus pre jej obsah vitamínov a minerálov. Sú v nej obsiahnuté vitamíny B, C a K a minerálne látky ako vápnik, draslík, železo, zinok a...

Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup Varený či nevarený? Jednoduchý domáci recept na jahodový sirup

Jahodová sezóna pomaly končí, urobte si ešte z poslednej úrody jahodový sirup.

Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom

Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.

Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie? Recept na zdravý čučoriedkový džem. Dá sa to aj bez chémie?

Čučoriedky neodmysliteľne patria medzi obľúbené letné ovocie. Jeden s najlepších spôsobov, ako si uchovať ich vôňu a chuť, i na dlhšie obdobie, je vyrobiť si z nich džem.

Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb Hľadáte zdravé pečivo? Máme recept na domáci kváskový chlieb

Vyskúšajte aj vy náš jednoduchý recept na domáci kváskový chlieb. Prekvapený možno budete nielen jeho chuťou, ale i účinkami na váš organizmus.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.