Aké sú základy a zásady žlčníkovej diéty? Aké potraviny jesť / nejesť?

Aké sú základy a zásady žlčníkovej diéty? Aké potraviny jesť / nejesť?
Zdroj foto: Getty images

Trápi vás žlčník, ozývajú sa žlčníkové kamene, alebo ste po operácii žlčníka? Osvojte si základy a pravidlá žlčníkovej diéty.

Žlčník je orgán, ktorý má v tele funkciu zhromažďovania a zahusťovania žlče. Tá je tvorená v pečeni. Do žlčníka priteká žlčovodom a do tenkého čreva sa dostáva žlčovými cestami. Žlčník ju podľa potreby vypudí, po príme jedla.

Žlč je potrebná pre správne trávenie a vstrebávanie tukov. Má tiež protimikrobiálne účinky na črevnú flóru.

Pri chorobách a poruchách funkcie žlčníka nastávajú, po príme nevhodného jedla, tráviace ťažkosti a bolesť. Popri liečbe je dôležitou súčasťou i žlčníková diéta, ale aj úprava životného štýlu.

Pýtate sa:
Aká je žlčníková diéta?
Aké potraviny dráždia žlčník?
Môžem jesť ovsené vločky?
Aký je život bez žlčníka?
Čo nejesť po operácii?

Medzi dôvody dodržiavania žlčníkovej diéty patrí:

Žlčníková diéta je určená pre ľudí s ochorením žlčníka, pacientom po operácii žlčníka, ale i pacientom s ochorením pankreasu. Prísna diéta sa dodržuje najmä pri akútnych štádiách choroby.

Viac o žlčníkových chorobách si prečítate v článkoch:

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

Princíp žlčníkovej diéty

Základom žlčníkovej diéty je najmä zníženie množstva tukov. Strava by mala byť ľahko stráviteľná, pestrá a plnohodnotná. Odvíja sa to nielen od výberu potravín, ale aj od ich zodpovednej úpravy.

Pri žlčníkovej diéte vyhľadávajte najmä potraviny, ktoré znižujú cholesterol a obsahujú dostatok živín a vlákniny.

Jedlo si doprajte radšej častejšie, no v malých množstvách. Ideálne je primať potravu 5 až 6 krát denne.

Raňajky sú dôležitou súčasťou dňa. Vďaka nim, sa žlč nahromadená počas noci vypudí a zbytočne sa nezadržiava v žlčníku. Zabraňuje sa tak jej nežiadúcemu zahusťovaniu, čo je jedným s faktorov tvorby žlčníkových kameňov.

Z rovnakého dôvodu je tiež dôležité i počas dňa jesť radšej častejšie, no v malých množstvách.

I teplota jedla zohráva svoju úlohu. Pokrm by nemal byť príliš horúci, ani príliš studený.

Ochorenia žlčníka bývajú často sprevádzane s neznášanlivosťou mlieka. Nahradiť je ho možné kyslomliečnymi výrobkami, ako napríklad kefír či acidofilné mlieko. Vhodný je i tvaroh.

Prečítajte si tiež náš článok o laktózovej intolerancii.

Pri používaní olejov a margarínov dbáme na výber kvalitných výrobkov so zníženým obsahom tuku. Preferujte olivový, alebo avokádový olej.

K tvorbe žlčníkových kameňov značne prispieva cholesterol. Vyhnite sa preto jedlám s vysokým obsahom cholesterolu. Sú to najmä mastné a vysmážané pokrmy.

Cholesterol je tuková látka, ktorá je stavebným kameňom pre niektoré hormóny, podieľa sa na správnom trávení tukov a nachádza sa v každej bunke organizmu. Je pre život nevyhnutný, no pri jeho nadbytku spôsobuje viaceré ťažkosti, ako je napríklad ateroskleróza či tvorba žlčníkových kameňov.

Úprava pokrmu a príprava jedla

Absolútne nevhodný spôsob tepelnej úpravy jedla, je vyprážanie, opekanie na tuku či fritovanie. Najvhodnejšie je naopak úprava jedla varením a dusením. Výborným pomocníkom vám môže byť parný hrniec.

Varenie v pare je považované za jeden z najzdravších spôsobov úpravy jedla. Potraviny si zachovajú nielen svoju vôňu a chuť, ale i väčšinu vitamínov.

Pri ťažkostiach so žlčníkom platí, že čím je jedlo pripravované jednoduchšie, tým lepšie. Zabudnite teda na vyprážanie, fritovanie, pečenie i grilovanie.

Pečenie mäsa preferujte radšej v alobale, v teplovzdušnej rúre. Mäso tiež môžete orestovať obalené v hladkej múke na rozpálenej panvici, bez tuku. Po rýchlom osmažení mäso zalejte netučným vývarom alebo vodou. Dopiecť ho potom môžete opäť v teplovzdušnej rúre.

I pri zahusťovaní pokrmov sa vyhýbajte tuku. Použite radšej rozmixovanú zeleninu, alebo nastrúhaný zemiak.

Z polievok sú vhodné slabé mäsové vývary, alebo zeleninový vývar.

Jedzte veľa surovej zeleniny a ovocia. Pozor si však dajte na zeleninu, ktorá nadúva. Cibuľu, cesnak, alebo huby používajte iba na vyvarenie. Citrusové ovocie je vhodné podávať iba ako šťavu.

V rámci prílohy je dobré sa vyhnúť najmä kysnutej knedle, či zemiakom a ryže, ktoré sú pripravené na tuku.

Pečivo nekonzumujte keď je čerstvé. Už vôbec nie hneď teplé. Nevhodné je i pečivo s lístkového, lineckého či treného cesta.

Zvýšte príjem vlákniny. Vláknina má schopnosť znižovať cholesterol i hladinu cukru v krvi. O týchto, ale aj iných pozitívnych účinkoch vlákniny sa dočítate v našom magazínovom článku: Vláknina ako prevencia i liek. Koľko jej denne potrebujeme?

Čo jesť a čomu sa vyhýbať pri žlčníkovej diéte?

Pri ťažkostiach so žlčníkom je potrebné dodržiavanie určitých zásad, ktoré sa netýkajú len úpravy jedla, ale i výbere potravín. Niektoré potraviny sú absolútne nevhodné, iné len v obmedzenom množstve. Váš jedálniček si preto upravte, aby vyhovoval práve vašim potrebám.

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

Vhodné potraviny pri žlčníkovej diéte (tabuľka)

mäso chudé bravčové, hovädzie, teľacie, kuracie, morčacie, králik, chudé ryby
vajcia vhodné sú bielka, žĺtka len obmedzene
mlieko a mliečne výrobky polotučné mlieko, nízkotučné jogurty, nízkotučný tvaroh
pečivo a prílohy biele pečivo, ryža, cestoviny, zemiaky, ovsené vločky
zelenina mrkva, zeler, petržlen, kaleráb, paradajky
ovocie banány, jablká, marhule, broskyne

Ako prevencia pred žlčníkovými ťažkosťami je vhodná väčšina druhov ovocia a zeleniny. Tie obsahujú dostatok vlákniny a živín potrebných pre rozloženie ostatných potravín v tráviacom systéme.

Počas obdobia akútnych žlčníkových záchvatov je diéta prísnejšia. Prvé dni sa odporúča primať iba vodu. Neskôr možno opatrne do stravy zaradiť potraviny, ako napríklad jablká či cviklu.

Potraviny vhodné počas prísnejšej žlčníkovej diéte:

  • varené jablká
  • jablkové pyré
  • banány
  • varená cvikla
  • zelený hrášok
  • zemiakové pyré bez tuku
  • ryža natural

Čomu sa vyhnúť pri žlčníkových kameňoch (tabuľka)

pečivo lístkové, linecké, trené, kysnuté, celozrnný chlieb
mlieko plnotučné mlieko, smotana, zrejúce syry, plesňové syry, tučné syry, smotanové jogurty
mäso mäso v konzerve, divina, údené mäso, tlačenka, červené mäso, vnútornosti, surové mäso
ryby tuniak, morské živočíchy, kaviár, surové ryby, makrela, losos, sardinky
zelenina kel, hrach, šošovica, fazuľa, cesnak, cibuľa, pór, reďkovky, kapusta, paprika, karfiol, uhorky, huby
ovocie maliny, černice, ríbezle, egreše, hrušky, ďatle, figy, orechy, mak, kokos, ananás, kivi, hrozno, jahody, čučoriedky, brusnice, rebarbora, slivky
dochucovadlá a koreniny bujón, horčica, kečup, majonéza, tatárska omáčka, polievkové korenie, worcester omáčka, sójová omáčka, ostré korenie, instantné pokrmy, čili, nové korenie, škorica
ostatné sladkosti, čokoláda, káva, destiláty, víno, pivo

Pri ovocí si dajte pozor najmä na to so šupkou. Vyhýbajte sa i nedostatočne dozretému, alebo zaváranému ovociu.

Obmedzte, alebo sa úplne vyhnite rafinovanémucukru. Ten je obsiahnutý najmä v rôznych sladkostiach, sirupoch a múčnikoch. I potraviny z bielej muky obsahujú rafinovaný cukor.

Čo jesť pri zápale žlčníka a iných akútnych žlčníkových ťažkostiach

V čase, keď vás postihli náhle ťažkosti so zápalom žlčníka, neprimajte žiadnu tuhú stravu. Pite dostatok vody. Vhodná je dojčenská alebo filtrovaná voda.

Po zhruba dvoch až troch dňoch môžete piť jablkovú šťavu a jesť jablkové pyré. Vhodná je i uvarená a následne postrúhaná cvikla.

Neskôr môžete do jedálnička zaradiť potraviny, ktoré sú ľahko stráviteľné. Vhodná je napríklad uvarená ryža natural, alebo dusená tekvica. Všetko samozrejme s minimálnym množstvom tuku.

Odborný garant článku MUDr. Zuzana Kožlejová, PhD. dopĺňa informáciu: 
Pri ochoreniach žlčníka sa vyvarujte najmä vyprážaným, tučným, korenistým jedlám , ale i maku, hruškám, hubám atď. Dávajte si pozor aj na jadierka v ovocí alebo zelenine či semiačka napr. sezamové!

Na čo dať pozor pri vyoperovanom žlčníku?

Pri vyoperovanom žlčníku, odteká žlč priamo do čreva. Žlč teda nemá miesto pre jej skladovanie a regulovanie vylučovania. Odteká teda nepretržite, čo má isté následky. Dôsledkom je i zvýšené riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

Preto je dôležité dodržiavať určité zásady:

  • jedzte menšie porcie jedla v menších intervaloch
  • dbajte na dostatočný pitný režim
  • primajte dostatok vitamínu C
  • nezabúdajte na vlákninu
  • doprajte si tiež kapustovú zeleninu
  • užívajte vhodné probiotiká

Prečítajte si tiež náš článok o probiotikách: Probiotiká - baktérie potrebné pre naše zdravie

Pokiaľ vám žlčníkové kamene nespôsobujú žiadne ťažkosti, odstránenie žlčníka nie je väčšinou potrebné. Dôležité je však dodržiavanie správnych stravovacích zásad a opatrení.

Tak ako je každý organizmus iný, tak aj reakcia organizmu na jedlo je rôzna. Žlčníková diéta je do určitej miery individuálna záležitosť.

To, ktoré potraviny sú najvhodnejšie práve pre vás, si časom osvojíte. Rovnako tak sa časom naučíte i to, ako pripravovať a konzumovať potraviny, aby ste dosiahli dostatočný príjem živín, bez zbytočnej záťaže na váš organizmus.

Dôležitou súčasťou je i pravidelný oddych a relax. Preto si doprajte dostatok spánku a vyhýbajte sa stresu.

--

Autor a garant článku nezodpovedajú za obsah reklamných príspevkov:

Odporúčame: Ako odstrániť poruchy trávenia?

Nápoj z akáciovej vlákniny ioy.GOOD GUT efektívne odstraňuje poruchy trávenia. Akáciová vláknina s postupným uvoľňovaním 24 hodín je silné pre-biotikum. Zvyšuje prítomnosť laktobacilov, bifidobaktérií a bekteroidov pri súčasnom zlepšení vstrebávania minerálov a zvýšení imunity.

Vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva, stimuluje rast bakteriálnych kultúr bifidus a faecalibacterium, zabezpečuje jeho detoxikáciu, potláča zápalové procesy a vytvára nepriaznivé prostredie pre pôsobenie hnilobných a patogénnych baktérií. Rýchlo a efektívne znovuobnovuje tkanivo a funkciu čreva. Zapája mikrobiotu do riadenia imunity, čo vytvára základ pre udržanie zdravia a zmiernenie prebiehajúceho ochorenia. Navyše podporuje vitalitu, potláča únavu, zlepšuje kvalitu spánku a podporuje chudnutie.

ioy. GOOD GUT
ioy. GOOD GUT

ZDRAVOTNÉ ÚČINKY ioy. GOOD GUT:

  • podporuje trávenie
  • má silné pre-biotické účinky
  • zlepšuje zloženie mikrobioty a jej spoluprácu s črevom (syndróm presakujúceho čreva, syndróm dráždivého čreva (IBS), Crohnova choroba)
  • vytvára rovnováhu mikroflóry hrubého čreva
  • zmierňuje alergie (histamínová intolerancia, akné, atopia)
  • znižuje hladinu cholesterolu
  • zlepšuje peristaltiku (pohyblivosť čreva) - odstraňuje plynatosť, nadúvanie, zápchy a hnačky
  • prispieva k úbytku tuku (telesnej hmotnosti)
  • zvyšuje ochranu pred ochoreniami srdca a ciev
  • účinkuje proti vysokému krvnému tlaku
  • zlepšuje funkciu inzulínu (hladinu cukru v krvi)
  • zmierňuje únavu a depresiu
  • zlepšuje spánok

Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01

Produkt ioy. GOOD GUT odporúčajú:

Zobraziť produkt v eshope (kliknite sem): https://ioy.sk/products/goodgut-booster-01

Text ODPORÚČAME bol dodaný reklamným klientom, nejde o autorský text Zdravoteka.sk. Za text zodpovedá klient.

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané