Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu

Chutné a zdravé palacinky? Náš recept z ovsených vločiek a kokosu
Zdroj foto: Getty images

Ovsené vločky milujú najmä deti. Pre ich vlastnosti a nutričnú hodnotu by si ich však mali dopriať aj dospelí.

Ovsené vločky obsahujú takzvané pomalé, teda nízkoglykemické sacharidy. Takéto cukry sa do krvi vylučuje pomaly. Sú preto výborným zdrojom energie.

Cukor obsiahnutý v ovsených vločkách je pre telo priamo využiteľný a neukladá sa do zásob.

Sú kvalitným zdrojom rastlinnej vlákniny. Podporujú tráveniemetabolizmus.

O účinkoch vlákniny si môžete prečítať aj v našom magazínovom článku:
Vláknina ako prevencia i liek. Koľko jej denne potrebujeme?

Ovsené vločky vyvolávajú dlhší pocit nasýtenia, obmedzujú vstrebávanie tukov cholesterolu. Prospešné sú teda pre ľudí trpiacich cukrovkou, zvýšeným cholesterolomobezitou.

Obsahujú tiež:

  • vápnik
  • horčík
  • draslík
  • vitamíny skupiny B
  • vitamín K
  • vitamín E

Obsahujú i rastlinné bielkoviny, ktoré sú podporou pre svalové hmotu.

Recept na ovsené palacinky s kokosom

Ovsené vločky sa pre ich vlastnosti a energetickú hodnotu odporúčajú najmä na raňajky. Takto pripravené palacinky, vám dodajú potrebnú energiu na dlhší čas.

Budete potrebovať

  • 150 g ovsených vločiek
  • 2 vajcia
  • 300 ml mlieka
  • štipku soli
  • 1 lyžica trstinového cukru alebo medu
  • kokosový olej

Ako na to

Vločky pomeľte, alebo rozmixujte na jemno. Pridajte mlieko, vajíčka, kokos, štipku solicukor.

Pre ešte zdravšiu variantu receptu použite iba bielka. To privítajú napríklad pacienti so žlčníkovými ťažkosťami.

Cesto nechajte odpočívať v chladničke zhruba 20 minút.

Zmes ešte zhustne, pretože vločky napučia. Preto ešte podľa potreby dolejte mlieko, aby cesto nebolo príliš husté, ani riedke.

Na panvicu nalejte asi lyžicu kokosového oleja a rozotrite po celej panvici. Keď je olej zohriaty môžete na panvicu naliať cesto na prvú palacinku.

Pripraviť si môžete klasické tenké palacinky, či hrubšie lievance. Voľba je len na vás.

Palacinku opečte z každej strany. Postup opakujte, až neminiete všetko cesto.

Hotové palacinky sa výborne hodia v kombinácii s banánom džemom, alebo s javorovým sirupom, škoricou, hrozienkamiorechmi. Fantázie chuti sa medze nekladú.

Prajeme dobrú chuť!

Ďalšie zaujímavé zdroje

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané