Týchto 6 potravín by nemalo chýbať vo vašom jedálničku
Stravovanie a zdravie idú ruka v ruke. Tak ako vie nesprávna životospráva prispieť k rozvoju niektorých ochorení, vie zdravá strava slúžiť ako prevencia či podpora pri liečbe vybraných zdravotných problémov.
Obsah článku
Zázvor
Tento koreň pochádzajúci z juhovýchodnej Ázie je bohatý na vitamíny a minerály, ktoré sú prospešné pre telo aj mozog a navyše má všestranné využitie. Či už si z neho uvaríte čaj, alebo ho použijete na dochutenie jedla, už vďaka kúsku zázvoru dodáte telu množstvo živín - gingerol a kapsaicín, vitamín B1-tiamín, B2-riboflavín, B3-niacín, B5-kyselinu pantoténovú, B6-pyridoxín, B9-kyselinu listovú, vitamín C a E, z minerálnych látok obsahuje horčík, mangán, draslík, železo, fosfor, zinok, vápnik, sodík, selén.
Odporúčaná denná dávka zázvoru pre dospelého človeka sú približne 4 gramy. Tehotné a dojčiace ženy by ho mali užívať len v malom množstve, deti do 2 rokov vôbec. Medzi pozitívne účinky zázvoru patria zmiernenie nevoľnosti, podpora imunity a trávenia, predchádzanie vredom žalúdka, podpora zdravia mozgu či zmiernenie menštruačných kŕčov.
Brokolica
Mnoho odborníkov na výživu radí brokolicu medzi tie najzdravšie potraviny. Vďačí za to najmä vysokému obsahu bielkovín v porovnaní s inými druhmi zeleniny, ale aj množstvu ďalších zdraviu prospešných látok. Dokonca obsahuje až dvakrát viac vitamínu C než pomaranč. Okrem toho v nej nájdeme draslík, horčík, betakarotén, luteín, vápnik, železo, antioxidanty, vápnik, vitamín A a K.
Vďaka širokému spektru výživných látok ju odborníci považujú za prínos pre ľudí s akoľkoľvek diagnózou, aj ako súčasť prevencie. Poteší nervový, srdcovo-cievny aj pohybový systém. Navyše obsahuje aj látku, ktorá má protirakovinotvorné účinky.
Losos
Losos patrí medzi jeden z najobľúbenejších druhov rýb. Okrem toho, že dobre chutí, zásobuje organizmus aj množstvom prospešných látok. Nájdeme v ňom bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, vápnik, železo, zinok, sodík, selén, L-tryptofán, omega- 3 nenasýtené mastné kyseliny a vitamíny A, B, C, E, K a D.
Pravidelná konzumácia lososa tak pomáha regulovať hladinu cholesterolu, podporuje imunitu, zlepšuje trávenie, slúži ako prevencia pred rozvojom kardiovaskulárnych chorôb či podporuje funkciu nervového systému. Ako súčasť zdravej stravy sa odporúča konzumovať lososa aspoň raz, ideálne až dvakrát za týždeň.
Ovsené vločky
Ovsené vločky sa stali za posledné roky populárnou fit potravinou, ktorá sa na nás smeje z každej strany. Ich obľúbenosť však nie je náhoda. Vedia rýchlo zasýtiť a obsahujú aj množstvo zdraviu prospešných látok. Nájdeme v nich vlákninu, vápnik, sodík, fosfor, železo, draslík, meď, mangán, horčík, zinok, a vitamíny B, E a K, kyselinu pantoténovú a kyselinu listovú.
Ovsené vločky pomáhajú zlepšiť trávenie, udržiavať zdravú hladinu cholesterolu v krvi, odstraňujú plynatosť, podporujú krvotvorbu, zdravú funkciu nervovej sústavy, zlepšujú kvalitu vlasov, zubov či nechtov a slúžia ako prevencia pred vznikom kardiovaskulárnych ochorení.
Podľa odporúčaní by sme mali denne skonzumovať približne 375 ml ovsených vločiek v ľubovoľnej forme (fit tyčinka, súčasť polievky, kaša, musli...).
Čokoláda s vysokým obsahom kakaa
Kvalitná tmavá čokoláda je pre náš organizmus rovnako prospešná ako niektoré druhy ovocia. Jej konzumácia prospieva oslabenej imunite, nervovej aj srdcovo-cievnej sústave. Čokoláda s vysokým obsahom kakaa (minimálne 70 %) je výborným antioxidantom a obsahuje vitamíny a minerály ako je meď, železo, horčík, mangán, selén, zinok, draslík, fosfor a vitamíny zo skupiny B.
Kvalitnú čokoládu kúpite už aj v bežných obchodoch. Napríklad spoločnosť Lidl vyrába vlastnú značku čokolád s vysokým obsahom kakaa – Lidl Fin Carré. Tá je zároveň aj Fair Trade a za podobnú cenu ako bežné čokolády.
Samozrejme, neznamená to, že máte zjesť každý deň celé balenie horkej čokolády. Jedna tabuľka horkej čokolády denne, ale poteší vaše telo aj dušu, nakoľko čokoláda prispieva aj k odbúravaniu stresu.
Sladké zemiaky /batáty
Kým v minulosti boli batáty považované za exotiku, dnes sa už udomácnili aj v našich končinách. Majú všestranné využitie, dobre chutia a navyše dodávajú telu množstvo živín. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vitamín A, B, C, E, draslík, sodík, vápnik, fosfor, horčík, železo, molybdén, chróm, jód, mangán, zinok a meď. Už jeden stredne veľký batát pokryje celú dennú potrebu vitamínu A.
Veľa živín sa nachádza aj v šupke, najlepšie je preto batáty konzumovať priamo s ňou. Pravidelná konzumácia batátov prospeje žalúdku, krvnému tlaku, zraku, imunite a dodá vám množstvo energie.
Tento článok nie je autorským obsahom Zdravoteka.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →