Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie?
Avokádo je veľmi obľúbenou prísadou do chutných a zdravých receptov. Vedeli ste však, že si ho môžete vypestovať aj doma?
Charakteristika
Toto tropické ovocie pochádza zo strednej Ameriky, kde sú preň najvhodnejšie podmienky. Potrebuje totiž hlavne teplo.
Archeológovia dokonca našli v Mexiku stopy, ktorí naznačujú, že už pred 9-tisíc rokmi bolo vo veľkej obľube.
Hovorí sa tiež, že v obľube ho mali aj Indiáni žijúci v tropickej oblasti. Tí z neho dokonca mali vyrábať likér.
V súčasnosti sa pestuje v Mexiku, Brazílií, na juhu Spojených státov amerických, ale aj v Španielsku, Grécku či Izraeli.
Vo vhodných podmienkach sa dá konzumovať po celý rok.
Strom má vždy zelené listy a potrebuje veľa tepla a svetla, nie však priameho.
Plody avokáda sa tiež líšia v ich veľkosti a tvare. Niektoré sú guľaté a iné zas hruškovité.
S váhou plodu je to taktiež až šokujúco rozdielne. Tie najmenšie plody vážia 50 g a iné zas neuveriteľné 2 kilogramy.
Avokádo je pokryté spravidla hnedou, žltozelenou alebo purpurovou šupkou, ktorá nie je hrubá, tvorí však akúsi škrupinku.
Povrch môže byť hladký, najčastejšie sa však stretávame s vrásčitým.
Pod šupkou sa nachádza svetlozelená, prípadne svetložltá dužina.
Túto časť konzumujeme. Treba však dať pozor, avokádo obsahuje ešte jednu časť a to hnedú kôstku. Kôstka tvorí zväčša štvrtinu váhy plodu.
Dužina je zložená z množstva vitamínov a minerálov, pričom približne až 30 percent z nej tvorí tuk.
Ide však o veľmi prospešný tuk, ktorý výborne pôsobí na cholesterol a triglyceridy v tele.
Veľmi podobný tuk sa nachádza v olivovom oleji, ten sa však musí spracovávať a v avokáde sa nachádza priamo. Taktiež tieto tuky spôsobujú vyššie množstvo kalórií v avokáde.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g avokáda
Energia | 170 kcal |
Sacharidy | 8,53 g |
Vláknina | 6,7 g |
Bielkoviny | 2 g |
Tuky | 15 g |
- nasýtené mastné kyseliny | 2,2 g |
- mononenasýtené mastné kyseliny | 9,7 g |
- polynenasýtené mastné kyseliny | 1,8 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g avokáda
Vitamín A | 146 IU | Draslík | 485 mg |
Vitamín B1 | 0,06 mg | Horčík | 29 mg |
Vitamín B2 | 0,13 mg | Vápnik | 12 mg |
Vitamín B3 | 1,74 mg | Sodík | 7 mg |
Vitamín B5 | 1,39 mg | Železo | 0,55 mg |
Vitamín B6 | 0,25 mg | Zinok | 0,64 mg |
Vitamín B9 | 81 mcg | Mangán | 0,14 mg |
Vitamín C | 10 mg | Selén | 0,4 mcg |
Vitamín E | 2,07 mg | Fosfor | 52 mg |
Vitamín K | 21 µg | Meď | 0,19 mg |
Presné hodnoty sa môžu líšiť podľa konkrétnej odrody avokáda.
Vnútorné použitie
Používa sa na prípravu nátierok, smoothie, polievok aj omáčok. Veľmi obľúbené je aj ako súčasť sushi.
Vhodný je tiež ako súčasť raňajok, obeda a aj večere. Je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus.
Konzumáciou avokáda naše telo získava vitamíny ako A, B, C, D, E, K, ide o skvelé zdroje antioxidantov.
Z minerálov vďaka avokádu získavame draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo.
Vďaka tejto výbornej kombinácií vitamínov a minerálov sa z avokáda razom stala superpotravina.
V avokáde sa dokonca nachádza viac draslíka ako v banánoch. Tento minerál je dôležitý pre obehový systém, znižuje krvný tlak a taktiež pomáha vylučovať nepotrebné látky z tela.
Antioxidanty prispievajú k dobrému zdraviu očí aj pokožky. Napomáhajú aj v boji proti rakovine.
Obsahuje tiež vlákninu, ktorá je nápomocná pri správnom trávení. Vláknina je známa ako "metla" v našich črevách. Vďaka nej sa zbavuje naše telo škodlivých látok a jedov, chráni tým hrubé črevo.
Vďaka kyseline listovej, vitamínu B9, sme pokojnejší a aj zdravší. Táto látka totiž pozitívne vplýva na nervový systém, zdravie kostí a vlasov.
Celkovo teda kombinácia týchto vitamínov pôsobí priaznivo pri posilnení imunity, čo nás chráni pred rôznymi ochoreniami. Niektoré z nich majú aj protinádorové a protizápalové účinky.
Obsah zdravého tuku v avokáde okrem korigovania cholesterolu v krvi napomáha aj k pocitu zasýtenia, čo je veľmi vhodné pri diétach.
Vonkajšie použitie
Výborný je avokádový olej, ale využiť sa dá aj čestvé avokádo.
Avokádový olej sa využíva na suchú a podráždenú pokožku, aj pre zvýšenie lesku a zdravia vlasov.
Vyskúsať môžete zábal na vlasy z avokádového oleja, pomôže to pri zamedzení ich vypadávaniu.
Olej vmasírujte do korienkov, prikryte teplým a vlkým uterákom. Po niekoľkých minútach umyte, najlepšie prírodným šampónom.
Na vlasy tiež môžete dať pretlačené čerstvé avokádo s olivovým olejom. Túto zmes vmasírujte od korienkov ku končekom a nechajte pôsobiť. Mali by byť potom poddajné a lesklé.
Tak isto by malo avokádo napomôcť pri tvorbe lupín a proti masteniu sa. V boji proti lupinám stačí k nemu pridať med a čajovníkový olej.
Avokádovú masku môžeme vytvoriť aj na hydratáciu a osvieženie pleti. Vďaka svojmu zloženiu napomáha aj v boji proti vráskam či akné.
Pretlačené avokádo alebo avokádový olej stačí pravidelne vmasírovať do pokožky.
Avokádo a jeho účinky je vhodné využiť aj po holení. Ak máte po holení podráždenú pokožku, natrite ju po holení avokádovým olejom.
Zber a skladovanie
Avokádo dozrieva v izbovej teplote. Ak chceme však jeho zrenie urýchliť, stačí ho zabaliť do novinového papiera, prípadne uložiť vedľa dozretých banánov.
Naopak, ak chceme jeho dozrievanie spomaliť, stačí ho skladovať v chladničke, prípadne aj v mrazničke.
Ako doma vypestovať avokádo?
Môžete to skúsiť aj vy. Existuje dokonca i viac spôsobov, ako ho doma vypestovať. Môžete to skúsiť vložiť priamo do zeme, v navlhčenej servítke či novinách.
Je náročné ho dopestovať, keďže k nám sa dovážajú plody málo dozreté a nedovyvinuté. Za pokus to však stojí.
Prípadne vyskúšajte tento pokus, stačí vám naň pohárik alebo črepník bez dierky na vodu, špajdle a samozrejme čerstvá kôstka.
Kôstka na domáce pestovanie by mala byť zo správne dopestovaného a dozretého avokáda.
Počas naklíčenia je dôležité sa zbaviť povrchovej šupky kôstky. Niekto odporúča kôstku aj narezať.
Potom do kôstky napichnete špajdle a z väčšej časti namočíte do vody. Vodu je potrebné dopĺňať, pretože sa odparuje.
Semienku sa bude najlepšie dariť v slnečnej miestnosti, avšak nie na priamom žiarení.
Prvé klíčky by sa mohli objaviť po 2 mesiacoch. Až keď sa objaví asi 10 centimetrová stonka, čo môže byť až po 4 mesiacoch, môžeme naše semienko zasadiť do zeme.
Pôda pre avokádo by mala byť zložená z piesku i hliny, a neutrálna (približne v rozmedzí pH 5,5 až 7).
Avokádový stromček v závislosti od pestovania a odrody môže po prvý raz zarodiť vo veku v rozmedzí 4 až 8 rokov.
Zakvitnutie stromčeka spoznáme podľa drobných žltozelených kvietkov, ktoré majú vôňu podobnú anízu.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →