Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie?

Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie?
Zdroj foto: Getty images

Avokádo je veľmi obľúbenou prísadou do chutných a zdravých receptov. Vedeli ste však, že si ho môžete vypestovať aj doma? 

Charakteristika

Avokádo je plod zo stromu, ktorý sa môže dorásť aj 20 metrov. Vyšľachtené odrody však dorastajú do 2 až 5 metrov. 

Toto tropické ovocie pochádza zo strednej Ameriky, kde sú preň najvhodnejšie podmienky. Potrebuje totiž hlavne teplo.

Archeológovia dokonca našli v Mexiku stopy, ktorí naznačujú, že už pred 9-tisíc rokmi bolo vo veľkej obľube. 

Hovorí sa tiež, že v obľube ho mali aj Indiáni žijúci v tropickej oblasti. Tí z neho dokonca mali vyrábať likér.

V súčasnosti sa pestuje v Mexiku, Brazílií, na juhu Spojených státov amerických, ale aj v Španielsku, Grécku či Izraeli.

Vo vhodných podmienkach sa dá konzumovať po celý rok

Strom má vždy zelené listy a potrebuje veľa tepla a svetla, nie však priameho.

avokádo plod
Foto: Zdravoteka.sk - SM

Plody avokáda sa tiež líšia v ich veľkosti a tvare. Niektoré sú guľaté a iné zas hruškovité.

S váhou plodu je to taktiež až šokujúco rozdielne. Tie najmenšie plody vážia 50 g a iné zas neuveriteľné 2 kilogramy. 

Avokádo je pokryté spravidla hnedou, žltozelenou alebo purpurovou šupkou, ktorá nie je hrubá, tvorí však akúsi škrupinku.

Povrch môže byť hladký, najčastejšie sa však stretávame s vrásčitým.

Pod šupkou sa nachádza svetlozelená, prípadne svetložltá dužina.

Túto časť konzumujeme. Treba však dať pozor, avokádo obsahuje ešte jednu časť a to hnedú kôstku. Kôstka tvorí zväčša štvrtinu váhy plodu.

Dužina je zložená z množstva vitamínov a minerálov, pričom približne až 30 percent z nej tvorí tuk.

Ide však o veľmi prospešný tuk, ktorý výborne pôsobí na cholesterol a triglyceridy v tele.

Veľmi podobný tuk sa nachádza v olivovom oleji, ten sa však musí spracovávať a v avokáde sa nachádza priamo. Taktiež tieto tuky spôsobujú vyššie množstvo kalórií v avokáde.

Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g avokáda

Energia 170 kcal
Sacharidy 8,53 g
Vláknina 6,7 g
Bielkoviny 2 g
Tuky 15  g
- nasýtené mastné kyseliny 2,2 g
- mononenasýtené mastné kyseliny 9,7 g
- polynenasýtené mastné kyseliny 1,8 g

Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g avokáda

Vitamín A 146 IU Draslík 485 mg
Vitamín B1 0,06 mg Horčík 29 mg
Vitamín B2 0,13 mg Vápnik 12 mg
Vitamín B3 1,74 mg Sodík 7 mg
Vitamín B5 1,39  mg Železo 0,55 mg
Vitamín B6 0,25 mg Zinok 0,64 mg
Vitamín B9 81 mcg Mangán 0,14 mg
Vitamín C 10 mg Selén 0,4 mcg
Vitamín E 2,07 mg Fosfor 52 mg
 Vitamín K  21 µg Meď 0,19 mg

Presné hodnoty sa môžu líšiť podľa konkrétnej odrody avokáda.

Vnútorné použitie

Avokádo je v poslednom období veľmi obľúbenou surovinou aj v našej kuchyni.

Používa sa na prípravu nátierok, smoothie, polievok aj omáčok. Veľmi obľúbené je aj ako súčasť sushi.

Vhodný je tiež ako súčasť raňajok, obeda a aj večere. Je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus.

Konzumáciou avokáda naše telo získava vitamíny ako A, B, C, D, E, K, ide o skvelé zdroje antioxidantov.

Z minerálov vďaka avokádu získavame draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo.

Vďaka tejto výbornej kombinácií vitamínov a minerálov sa z avokáda razom stala superpotravina.

V avokáde sa dokonca nachádza viac draslíka ako v banánoch. Tento minerál je dôležitý pre obehový systém, znižuje krvný tlak a taktiež pomáha vylučovať nepotrebné látky z tela.

Antioxidanty prispievajú k dobrému zdraviu očí aj pokožky. Napomáhajú aj v boji proti rakovine.

Obsahuje tiež vlákninu, ktorá je nápomocná pri správnom trávení. Vláknina je známa ako "metla" v našich črevách. Vďaka nej sa zbavuje naše telo škodlivých látok a jedov, chráni tým hrubé črevo.

Vďaka kyseline listovej, vitamínu B9, sme pokojnejší a aj zdravší. Táto látka totiž pozitívne vplýva na nervový systém, zdravie kostí a vlasov.

Celkovo teda kombinácia týchto vitamínov pôsobí priaznivo pri posilnení imunity, čo nás chráni pred rôznymi ochoreniami. Niektoré z nich majú aj protinádorové a protizápalové účinky.

Obsah zdravého tuku v avokáde okrem korigovania cholesterolu v krvi napomáha aj k pocitu zasýtenia, čo je veľmi vhodné pri diétach.

Vonkajšie použitie

Avokádo sa tiež využíva aj zvonka. A to hlavne vo forme masiek na tvár či vlasy.

Výborný je avokádový olej, ale využiť sa dá aj čestvé avokádo

Avokádový olej sa využíva na suchú a podráždenú pokožku, aj pre zvýšenie lesku a zdravia vlasov.

Vyskúsať môžete zábal na vlasy z avokádového oleja, pomôže to pri zamedzení ich vypadávaniu.

Olej vmasírujte do korienkov, prikryte teplým a vlkým uterákom. Po niekoľkých minútach umyte, najlepšie prírodným šampónom.

Na vlasy tiež môžete dať pretlačené čerstvé avokádo s olivovým olejom. Túto zmes vmasírujte od korienkov ku končekom a nechajte pôsobiť. Mali by byť potom poddajné a lesklé.

Tak isto by malo avokádo napomôcť pri tvorbe lupín a proti masteniu sa. V boji proti lupinám stačí k nemu pridať med a čajovníkový olej.

Avokádovú masku môžeme vytvoriť aj na hydratáciu a osvieženie pleti. Vďaka svojmu zloženiu napomáha aj v boji proti vráskam či akné. 

Pretlačené avokádo alebo avokádový olej stačí pravidelne vmasírovať do pokožky.

Avokádo a jeho účinky je vhodné využiť aj po holení. Ak máte po holení podráždenú pokožku, natrite ju po holení avokádovým olejom. 

Zber a skladovanie

Zaujímavosťou avokáda je, že na strome nedozrie. Zber avokáda závisí hlavne od jeho odrody. Vtedy sledujeme jeho veľkosť a farbu. 

Avokádo dozrieva v izbovej teplote. Ak chceme však jeho zrenie urýchliť, stačí ho zabaliť do novinového papiera, prípadne uložiť vedľa dozretých banánov.

Naopak, ak chceme jeho dozrievanie spomaliť, stačí ho skladovať v chladničke, prípadne aj v mrazničke.

Ako doma vypestovať avokádo?

Môžete to skúsiť aj vy. Existuje dokonca i viac spôsobov, ako ho doma vypestovať. Môžete to skúsiť vložiť priamo do zeme, v navlhčenej servítke či novinách.

Je náročné ho dopestovať, keďže k nám sa dovážajú plody málo dozreté a nedovyvinuté. Za pokus to však stojí.

Prípadne vyskúšajte tento pokus, stačí vám naň pohárik alebo črepník bez dierky na vodu, špajdle a samozrejme čerstvá kôstka.

Kôstka na domáce pestovanie by mala byť zo správne dopestovaného a dozretého avokáda. 

Počas naklíčenia je dôležité sa zbaviť povrchovej šupky kôstky. Niekto odporúča kôstku aj narezať.

Potom do kôstky napichnete špajdle a z väčšej časti namočíte do vody. Vodu je potrebné dopĺňať, pretože sa odparuje. 

Semienku sa bude najlepšie dariť v slnečnej miestnosti, avšak nie na priamom žiarení.

avokádo stromček
Foto: ilustračné, GettyImages

Prvé klíčky by sa mohli objaviť po 2 mesiacoch. Až keď sa objaví asi 10 centimetrová stonka, čo môže byť až po 4 mesiacoch, môžeme naše semienko zasadiť do zeme.

Pôda pre avokádo by mala byť zložená z piesku i hliny, a neutrálna (približne v rozmedzí pH 5,5 až 7).

Avokádový stromček v závislosti od pestovania a odrody môže po prvý raz zarodiť vo veku v rozmedzí 4 až 8 rokov. 

Zakvitnutie stromčeka spoznáme podľa drobných žltozelených kvietkov, ktoré majú vôňu podobnú anízu.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.