Cuketa, aké sú jej účinky na zdravie? (Vitamíny a využitie)
Cuketa je výborná a lahodná zelenina, ktorú možno v strave rôzne variovať. Pripraviť sa z nej dajú šaláty, polievky, hlavné jedná, nátierky a dokonca i koláče. Jednoduché je aj vypestovať si ju doma.
Charakteristika
Tak isto vďaka veľkému množstvu vody, tvorí ju až z 90 percent, je veľmi obľúbená pri redukčných diétach. Vďaka vode má prečisťujúce a antibakteriálne účinky na organizmus.
Okrem vody obsahuje tiež vitamíny A, B, C, E a K. Z minerálov je to draslík, horčík, fosfor, mangán, selén, sodík, vápnik, vláknina, zinok a železo.
Nachádzajú sa v nej tiež prospešné látky ako karotény, riboflavín či folát.
Ide o nenáročnú zeleninu, ktorú si dopestujete aj na balkóne. Rastie na nízkom kri s veľkými zelenými listami.
Počas kvitnutia kvetu má krásne sfarbenie a okrem úžitku vám aj vyzdobí záhradku. Kvet je veľký a žltý, v niektorých prípadoch môže byť svetložltý alebo do oranžova.
Plody možno podľa odrody zbierať od polovice júna až do októbra. Zvonku sa podobá uhorke, jej povrch je hladký lesklý a zelený.
Vo vnútri sa skor podobá na tekvicu, uprostred sa nachádza semeno, ktoré sa však bez obáv môže konzumovať.
Pôvod cukety siaha do Talianska, čo prezrádza aj jej názov - cukina z talianskeho pomenovania tekvice zucca.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 100 g čerstvej cukiny
Energia | 17 kcal |
Sacharidy | 3,11 g |
Vláknina | 1 g |
Tuky | 0,32 g |
Bielkoviny | 1,21 g |
Tabuľka uvádza hodnoty vitamínov a minerálov na 100 g čerstvej cukiny
Vitamín A | 200 IU | Draslík | 261 mg |
Vitamín B1 | 0,045 mg | Horčík | 18 mg |
Vitamín B2 | 0,094 mg | Vápnik | 16 mg |
Vitamín B3 | 0,451 mg | Sodík | 8 mg |
Vitamín B5 | 0,204 mg | Železo | 0,37 mg |
Vitamín B6 | 0,163 mg | Zinok | 0,32 mg |
Vitamín B9 | 24 mcg | Selén | 0,2 mcg |
Vitamín C | 17,9 mg | Fosfor | 38 mg |
Vitamín E | 0,12 mcg | Meď | 0,053 mg |
Vitamín K | 4,3 mcg | Mangán | 0,117 mg |
Údaje sú približné a závisia od konkrétnej odrody
Vnútorné použitie
Jedlá sú vďaka nej zdravšie a zaujímavejšie. Pri príprave jedál sa neodporúča zbavovať šupy, pretože práve ona obsahuje veľké mnosžtvo vitamínu C.
Pripravujeme z cukety napríklad nátierky, polievky či už miečne alebo zeleninové, tak isto aj hlavné jedlá. Dá sa pripraviť ako mäso, čiže vypražiť, grilovať či dusiť s inými druhmi zeleniny na šťave.
Tak isto sa dá využiť na prípravu príloh k hlavnému jedlu a to vo forme šalátu alebo cuketovej kaše. Vieme ju využiť aj na prípravu dezertov, či už koláče alebo dokonca torty.
Okrem toho, že je skvelá pomocníčka v kuchyni, veľmi priaznivo pôdobí aj pre náš organizmus.
Pomáha hlavne pri problémoch s trávením, keďže veľmi dobre podporuje peristaltiku, teda činnosť čriev. Ale taktiež čistí a nezaťažuje obličky, čo tiež priaznivo vplýva na celý tráviaci trakt.
Vďaka svojmu zloženiu dokáže zbavovať telo nadbytočnej vody a soli.
Je veľmi vhodná pri redukčných diétach, pretože okrem toho, že vás zbaví nadbytočnej vody, podporuje činnosť metabolizmu. Znižuje tak únavu a podporuje energiu.
V tomto prípade tiež pri diétach pomáha aj prostredníctvom vlákniny zasýtiť, a zároveň vďaka draslíku znižuje hladinu cholesterolu.
Kombinácia vlákniny a draslíka tiež pôsobí na zdravie krvného obehu, čo je dobré pre krvný tlak a zdravé srdce.
Vďaka jej schopnosti prečistiť organizmus a zbaviť telo škodlivín, podporí mladnutie organizmu a zníži zápaly v tele.
Vonkajšie použitie
Výborný trik môžu využiť tí, ktorí cuketu predsalen ošúpajú, ak im v jedle vadí šupka. Tá sa totiž dá použiť ako maska na oči. Vďaka jej zloženiu by po 30 minútovom pôsobení malo dôjsť k zmenšeniu opuchu a kruhov. Najlepšie je opakovať aj viackrát denne.
Vytvriť z nej môžeme aj celotelovú masku. Stačí cuketu nastrúhať, zmiesať s olivovým olejom a kyslou smotanou a je maska na svete. Takáto maska najlepšie pomôže pri slnkom spálenej pokožke, ale aj v boji proti vráskam či suchej pokožke.
Zber a skladovanie
Vhodné je zbierať ju po dozretí, ktoré rozoznáme tak, že plod je mierne mäkší ako ostatné. Prezradiť by nám to mohol aj zvuk po zaklepaní, tak ako pri melóne.
Taktiež jej zrelosť závisí od veľkosti, najvhodnejšie sú mladé a to okolo 25 cm.
Mali by ste tiež vedieť, že keď ju pravidelne zbierate, vytvoríte tak pristor pre rasť ďalších.
Pri zbere by sa tiež mala ponechať aspoň 3 cm stopka. Vďaka nej zostane dlhšie svieža a nepokazí sa nám.
Skladovanie je jednoduché, stačí ju ponechať v chladnej, suchej a vetranej miestnosti. Niekto tiež odporúča zavoskovať stopku, mala by tak vydržať ešte dlhšie.
Základom je cuketu po zbere neumývať a poriadne vyčistiť od zeminy.
Pestovanie cukety
Cuketa potrebuje teplú a vlkú pôdu, v ktorej sa jej najlepšie darí. V našich končinách sa odporúča vysádzať ju skôr v skleníkoch.
Niektoré druhy majú pri dobrých podmienkach plody už po mesiaci a pol od výsevu.
Semienka vysádzame v dostatočnej vzdialenosti, keďže rastlina potrebuje dostatok miesta. Rozostupy by mali byť aspoň 70 cm až 1 m dlhé.
Zalievať sa odporúča najmä pôdu, predídete tak spáleniu listov či hnilobe stoniek.
Tak isto počas daždivých dní je potrebné plody chrániť pred priamym kontaktom s mokrou zemou a to napríklad tak, že ich uložíme na drevovlnu, slamu či piliny.
Plody by mohli začať hniť a plesnieť.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →