Recept: Bezlepkové lievance bez droždia, múky i laktózy či s banánom?

Recept: Bezlepkové lievance bez droždia, múky i laktózy či s banánom?
Zdroj foto: Getty images

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance. Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú pochúťku, či už klasické bezlepkové lievance, bezlepkové lievance bez droždia alebo prirodzene bezlepkové lievance bez múky. Verím však, že vám zachutia úplne všetky :)

Lievance bez lepku, bez múky či bez laktózy? Ovocné, chutné, na X spôsobov, hlavne aby chutili. Máme i rýchly a jednoduchý variant z dvoch surovín, a jednouje banán.

Ešte predtým, než začnete pripravovať tento (a akýkoľvek iný bezlepkový) recept, uistite sa, že sú všetky suroviny skutočne bezlepkové.

Takisto dbajte aj na čistotu pracovného náradia, ktoré budete pri varení/pečení používať. Najmä drevené varešky, dosky a panvice, na ktorých
sa predtým pripravovalo klasické jedlo, môžu byť kontaminované lepkom!

Recept na chutné bezlepkové lievance

Na prípravu bezlepkových lievancov budeme potrebovať nasledovné suroviny:

  • 240g - bezlepkovú múku
  • 300 ml mlieka
  • polovica kocky droždia
  • 50g práškového cukru
  • 2 vajcia
  • štipku soli
  • olej

Na začiatok si pripravíme kvások tradičným spôsobom: do teplého mlieka rozdrvíme pol kocky droždia a prisypeme práškový cukor.

Do ďalšej misy si nasypeme bezlepkovú múku, pridáme vajíčka, pripravený kvások a osolíme.
Zmes dôkladne rozmixujeme mixérom,
prikryjeme a odložíme na teplé miesto aspoň na pol hodiny, aby nám cesto krásne nakyslo.

Po nakysnutí si z cesta vytvarujeme malé bochníčky/lievance, ktoré jemne opekáme na panvici s troškou oleja.

Bezlepková múka ťažšie absorbuje olej, preto ho nepridávame príliš veľa, aby sme nemali lievance moc mastné.

Výsledkom sú krásne nadýchané bezlepkové lievance, ktoré môžeme podávať s čímkoľvek, na čo máme chuť. Výborné sú najmä tvarohové bezlepkové lievance, lievance s ovocím, škoricou, čokoládou a samozrejme deťmi obľúbené lievance s džemom.

Recept na bezlepkové lievance bez droždia

Na prípravu lievancov bez droždia budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 125 g bezlepkovú múku 
  • 150 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 PL masla
  • 2 PL kryštálového cukru
  • 2 PL oleja
  • 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva

Pri príprave lievancov bez droždia nemusíme absolvovať proces kysnutia cesta, takže celý pracovný postup sa kvázi zjednoduší.

Do misky si nasypeme kryštálový cukor, pridáme vajíčko, maslo a 150 ml mlieka.
Suroviny rozmixujeme mixérom, pričom ešte počas mixovania do cesta pomaly pridávajte olej.

Potom prisypeme múku spolu s kypriacim práškom do pečiva a znovu vymiešame. Vznikne
nám hustejšie cesto. Pri tomto type receptu je vhodné použiť panvicu určenú priamo na lievance, ktorú zľahka potrieme olejom.

Lievance opekáme až pokým nechytia krásnu zlatistú farbu. Podávať ich môžeme opäť podľa ľubovôle – s ovocím, džemom, šľahačkou, karamelom... Predstavivosti sa medze naozaj nekladú.

Recept na bezlepkové lievance bez múky a bez laktózy

V dnešnej dobe čoraz viac ľudí inklinuje k zdravej strave. Neustále sa skloňujú pojmy ako bio či raw a aj samotnú bezlepkovú diétu už dodržiavajú mnohí úplne dobrovoľne, pretože chcú jednoducho žiť zdravo.

Preto či už ste celiatik alebo nie, nasledujúci recept je určený pre každého z vás.

Tieto sladké lievančeky sú neuveriteľne jednoduché a rýchle na prípravu, skoro nič vás nestoja a pritom si ich môžete vychutnávať takmer bez výčitiek - na ich prípravu totiž nepoužijete ani zrnko múky či cukru. 

Budete potrebovať iba dve suroviny: 

  • 1 zrelší banán
  • 1 vajíčko

Áno, to je všetko.

Postup je viac než jednoduchý. Banánik si ošúpeme a popučíme napríklad aj vidličkou. Keďže zrelý banán je prirodzene sladký, nemusíme vôbec pridávať cukor.

K takto popučenému banánu pridáme vajíčko a zmes vyšľaháme mixérom alebo pokojne aj ručne vidličkou.

Na panvici rozohrejeme trošku oleja a lievančeky na ňom opekáme do zlatista z oboch strán. Upečené
lievance si môžeme preliať javorovým alebo agávovým sirupom, či dozdobiť ovocím. Takisto si môžeme lievance preliať napríklad bielym jogurtom alebo potrieť nízkotučným tvarohom a to i bez laktózy.

Kto má ako rád :)
V mene celej našej redakcie vám prajem dobrú chuť.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané