Jedlom k dobrej nálade: 5 potravín, ktoré vám zlepšia náladu
Určite ste už niekedy počuli vetu: „Sme to, čo jeme“. 4 jednoduché slová, ktoré v sebe ukrývajú hlbokú múdrosť. Správne zvolená strava sa neprejaví len na našich krivkách, fungovaní trávenia, ale dokonca aj nálade. Neveríte? Vyskúšajte do svojho jedálnička pravidelne zaradiť niektorú z nasledujúcich 5 potravín. Nestanú sa síce zázraky na počkanie, a z večného pesimistu nebude razom optimista, no napriek tomu vám pomôžu udržať si dobrú náladu.
Obsah článku
Avokádo
Vitamínová bomba pochádzajúca z Južnej Ameriky - avokádo, bola ešte pred pár rokmi pre nás skôr exotikou. Dnes už avokádo nájdeme na pultoch takmer všetkých obchodov. Nechýba dokonca ani v menších supermarketoch Tesco na sídliskách. Dopriať si unikátnu sacharidovú kombináciu v avokáde, tak dnes nie je žiadny problém. A nervové aj mozgové bunky sa vám za ňu naozaj poďakujú. A vaša nálada pôjde rýchlo hore.
Hoci avokádo obsahuje množstvo tukov, rozhodne sa ich netreba báť. Ide o tzv. dobré tuky. Kyselina olejová obsiahnutá v avokáde má aj protizápalové a antioxidačné účinky.
Horká čokoláda
Podľa štúdie University v Loma Linda v Kalifornii čokoláda s vysokým obsahom kakaa pomáha odbúravať stres a zlepšuje náladu. Podľa uvedeného výskumu čokoláda so 70 % kakaa podporuje funkcie mozgu a nervového systému, ktoré priamo vedú okrem iného aj k zlepšeniu nálady a odbúraniu stresu. Okrem toho sa pravidelná konzumácia kvalitnej čokolády prejaví aj na zlepšení pamäte a schopnosti spracovávať prijaté informácie.
Dôležité je tu však to slovíčko kvalitná. Po čokoláde v čase stresu siaha väčšina z nás. Telo si samo automaticky pýta doplniť cukry. No málokto siahne po čokoláde s vysokým obsahom kakaa. Prvou voľbou je pre väčšinu mliečna čokoláda. Takže, je najvyšší čas zvyk zmeniť.
Špenát
Pamätáte si legendárneho siláka Pepka námorníka a jeho najobľúbenejšiu potravinu? Veľké svaly ako to bolo prezentované v rozprávke vám špenát síce nezaručí, no napriek tomu by nemal chýbať vo vašom jedálničku. Ide totiž o výborného pomocníka, ktorý hravo zatočí zo stresom. Vďačí za to množstvu kyseliny listovej, známej ako vitamín B9, ktorý vo výraznej miere vplýva na funkciu nervového systému a priamo vedie zvýšeniu psychickej pohody. Okrem tohto v špenáte nájdeme veľa vitamínu C, A, E, K, magnézium a kalcium.
Že máte na špenát nie dobré spomienky zo školskej jedálne? Nezúfajte, nie ste v tom sami. Zelená špenátová polievka alá školská jedáleň nie je kamarátkou väčšiny ľudí. No našťastie to nie je jediný spôsob použitia špenátu v kuchyni. Fantázií sa medze nekladú. A dnešné špenátové recepty sú natoľko chutné, že ich bez frflania zjedia aj deti.
Banán
Banány obsahujú 75 % vody a 25 % sušiny. Nájdeme v nich množstvo cukrov a draslíka. Cukry dodajú unavenému telu energiu a draslík podporí činnosť nervového systému a mozgu. Navyše majú banány aj schopnosť podporiť tvorbu serotonínu. Tento neurotransmiter je pre dobrú náladu a prevenciu depresie veľmi dôležitý.
Pozor však na nedozreté banány. Tie obsahujú množstvo škrobu, vďaka čomu môžu byť ťažko stráviteľné.
Čučoriedky
Nenápadný krík s malými fialovými plodmi, čučoriedka, v sebe ukrýva množstvo zdraviu prospešných látok. Nájdeme medzi nimi aj také, ktoré majú upokojujúci účinok na nervový systém. Už pár bobuliek čučoriedok denne pomôže nervovému systému lepšie zvládať stres. Zároveň organizmu dodajú veľkú dávku železa, čo mu doplní energiu. Čučoriedky tak právom patria medzi jedny z najchutnejších potravín, ktoré môže právom zaradiť medzi prírodné boje proti stresu.
Či už si čučoriedky nazbierate v lese – pozor na chránené územia, vypestujete doma v záhrade alebo kúpite v obchode, pár sladkých bobuliek vám dodá množstvo vitamínov. Okrem lepšej nálady tak čučoriedky posilnia vašu imunitu, potešia srdce či zlepšia vzhľad pokožky.
Tak, ako si vieme náladu správne zvolenou stravou zlepšiť, niektoré potraviny, či tráviace ťažkosti ju môžu naopak zhoršiť. Až 90 % neurotransmiterov zodpovedných za správne fungovanie mozgu a dobrú náladu sa totiž nachádza v črevách. Zabijakmi dobrej nálady môžu byť rôzne ťažké jedlá, umelé konzervanty, rafinovaný cukor či pre vybraných ľudí aj lepok a mliečne výrobky.
Tento článok nie je autorským obsahom Zdravoteka.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →