Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?

Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?
Zdroj foto: Getty images

Výnimočná karfiolová polievka vhodná pre alergikov aj pre maškrtníkov, ktorým záleží na zdravej životospráve. Pochutia si na nej aj najvyberavejšie jazýčky, pričom ide o rýchlu a ľahkú tradičnú polievku z karfiolu pripravenú moderným spôsobom.

Náročnosť nízka
Príprava 45 minút
Porcie približne 6 porcií

Výborná karfiolová polievka patrí medzi jednoduché a tradičné v našej kuchyni. Vďaka jej zloženiu je vhodná pre alergikov na laktózu či lepok, tak isto aj pre vegetariánov a vegánov.

Polievka je bohatá na vitamíny a živiny potrebné pre náš organizmus

Hlavnou surovinou je karfiol, ktorý by sme mali zaradiť do nášho jedálnička častejšie.

Zloženie karfiolu je plné vitamínov a minerálov

Medzi vitamíny, ktoré sú v karfiole obsiahnuté sú A, B5, B9, B12, C, E, H, K, z minerálov a prospešných látok je to draslík, flór, fosfor, jód, karotén, kyselinu listovú, luteín, meď, molybdén, selén, sodík, vápnik, vlákninu, zinok aj železo.

Jeho obsah energetických zložiek je nízky, 100 gramov predstavuje iba 105 kilojoulov.

Vďaka svojmu zloženiu je zdraviu prospešný, najmä pre zdravie našich vlasov, pleti, nechtov či trávenie.

Podporuje našu imunitu, rast a obnovu buniek. Je pomocníkom pri predchádzaní zápalov a infekcii v tele.

Karfiol je vhodné konzumovať počas liečby močového traktu a obličiek, regeneruje tiež slznicu čriev.

Je pomocníkom pri prevencii rôznych nádorov, rakoviny hrubého čreva, pľúc či prostaty u mužov.

Pre ľudí, ktorí držia redukčné diéty je karfiol skvelým pomocníkom. Vďaka nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu prospešných látok a taktiež zabezpečí poct sýtosti.

Okrem trávenia nezaťaží ani krvný obeh, a to pre jeho nízky obsah tukov. Svojím zložením napomáha práve správnemu fungovaniu obehovej sústavy.

Ide o nízkokalorickú zeleninu, je v ňom množstvo vody a je močopudný.

Obsahuje tiež minimum tukov, vďaka čomu je ľahký a prospešný pre trávenie.

Karfiol je tiež prospešný pre pamäť a nervové zdravie.

Študentov poteší svojou schopnosťou pomôcť kvalitnejšiemu spánku, pri učení a zlepšení pamäte. Napomáha tiež pri liečbe zápalov a stresu počas Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Vhodný je do polievok, ako príloha či hlavné jedlo. Môžeme ho pripraviť varením, dusením, ale aj zapekaním a grilovaním.

V polievke sa tiež nachádza zeler, ktorý je veľmi prospešný pre naše zdravie a uvádza sa ako zdravšia a ľahšia náhrada zemiakov.

Zeler je skvelý pri problémoch s trávením, má antibakteriálne a protizápalové účinky.

Posilní tiež naše nervy a funkciu mozgu. Podporí silu kostí a to tiež pri bolestivej artritíde.

Jeho dezinfekčná a antibakteriálna sila sa pozitívne prejavuje pri hnačkách, nadúvaní, celkovej liečbe tráviacich ťažkostí. Pôsobiť dokonca môže ako preháňadlo. 

Jeho éterické oleje priaznivo pôsobia aj v našich ústach a nosohltane, a to najmä ak máme ťažkosti s nádchou, prechladnutím či kašľom.

Čo na zdravú krémovú karfiolovú polievku potrebujeme?

  • karfiol,
  • štvrťku zeleru,
  • stredne veľkú mrkvu,
  • cesnak,
  • cibuľa,
  • kokosová smotana,
  • olivový olej,
  • čierne korenie,
  • bazalka,
  • muškátový orišok,
  • soľ,
  • kôpor.

Recept

1. Karfiol rozdelíme na menšie ružičky, na drobno môžeme nakrájať aj stonku. Zeler nakrájame na malé kocky a mrkvu stačí rozkrojiť na štvrťku.

2. Karfiol, mrkvu a zeler popražíme na cibuli, po chvíľke pridáme aj pretlačený cesnak a zalejeme vodou.

3. Všetko spolu uvaríme, pridáme koreniny podľa chuti. S muškátovým orieškom a kôprom postupujeme opatrne, keďže ide o výrazné koreniny.

4. Keď sú suroviny vo vode uvarené do mäkka, všetko poriadne dohladka vymixujeme

V tejto fáze, pred vymixovaním, môžeme vybrať uvarenú mrkvu a niekoľko ružičiek karfiolu na ozdobu, alebo ako zeleninovú vložku do polievky.

5. Po vymixovaní postupne a opatrne prilievame kokosovú smotanu. Môžeme vrátiť aj nakrájanú zeleninu, ktorú sme vybrali.

6. Krátko spolu povaríme a môžeme podávať.

Dobrú chuť.

Polivka je výborná na zahriatie aj zasýtenie. Vhodná je pre alergikov, vegetariánov, aj vegánov. Najlepšie je podávať ju horúcu a plnú uvarenej zeleninky, ozdobiť ju môžeme kôprom alebo nastrúhaným vegánskym syrom.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané