Vyskúšajte tento výborný, jednoduchý šalát z domácej zeleniny

Vyskúšajte tento výborný, jednoduchý šalát z domácej zeleniny
Foto: ilustračné, Canva

Tento jarný zeleninový šalát je nielen plný chutí, ale aj bohatý na vitamíny a minerály, ktoré podporia vaše zdravie a osviežia váš jedálniček. Ideálny je ako ľahký obed alebo ako príloha k hlavnému jedlu počas večerných grilovačiek a záhradných párty.

Náročnosť nízka
Príprava 20 minút s čistením aj krájaním
Porcie približne 10 porcií

Pripravte si s nami výborný a zdravý šalát, ktorý využíva čerstvé, sezónne suroviny vypestované aj u vás doma. Tento jarný či letný zeleninový šalát je nielen plný chutí, ale aj bohatý na vitamíny a minerály, ktoré podporia vaše zdravie a osviežia váš jedálniček. Ideálny je pre ľahký obed alebo ako príloha k hlavnému jedlu.

Môžete ho ľahko obmieňňať a variovať suroviny podľa toho, čo u vás v záhrade práve rastie. Nebojte sa popustiť uzdu kreativite.

Čo na tento ľahký a rýchly šalát potrebujeme?

  • 6-8 ks reďkoviek, 
  • 10 ks cherry paradajok alebo 5 klasických väčších paradajok,
  • 1 šálka mladého špenátu alebo poľného šalátu,
  • 1 ks hlávkového šalátu, 
  • 1 ks uhorka, 
  • 3 ks jarnej cibuľky,
  • 2 ks mrkvy, 
  • hrsť vlašských orechov, podľa chuti,
  • nasekanú petržlenovú vňať.

Na zálievku:

  • 3 pl extra panenského olivového oleja,
  • 2 pl šťavy z citróna,
  • 2 lyžičky medu (alebo javorového sirupu pre vegánsku verziu),
  • 1 lyžička horčice,
  • 1 strúčik cesnaku, prelisovaný,
  • Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti.

Postup na prípravu šalátu

  1. Dôkladne umyte všetku zeleninu, čo treba očistite a začnite krájať. 
  2. Reďkovky nakrájajte na tenké plátky, uhorku nakrájajte na tenké polmesiačiky, paradajky podľa potreby na štvrtiny alebo na menšie kúsky, jarnú cibuľku na krúžky. Mrkvy nastrúhajte na prúžky, šalát natrhajte na malé kúsky, rovnako aj špenát alebo polníček.
  3. Všetko spolu premiešajte a pripravte si zálievku.
  4. Zálievku pripravíte tak, že všetky igrediencie dáte do malej nepriepustnej misky a všetko spolu pretrepete.
  5. Zálievku môžete prípadne podľa potreby zriediť troškou vody a následne vyliať na šalát.
  6. Na záver všetko jemne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie rovnomerne obalili zálievkou.

Šalát podávajte ihneď ako čerstvý a osviežujúci pokrm. Výborný je ako raňajková obloha k pečivu, ako ľahký a bohatý obed alebo k večernému grilovaniu.

Tento jarný zeleninový šalát je plný čerstvých, sezónnych surovín, ktoré môžete dopestovať aj vo svojej záhrade. Kombinácia  zeleniny vytvára lahodný a zdravý šalát, ideálny na ľahký obed alebo večeru. 

Dobrú chuť!

Aké výhody nám tento šalát prinesie? Všetky suroviny sú v prvom rade čerstvé a svieže, čiže sú bohaté na vitamíny a prospešné látky.

Reďkovky napríklad obohatia naše telo o bielkoviny, lipidy, sacharidy a vlakninu, vitamín C, B9, horčík, draslík a vápnik. Vďaka tomu podporujú naše trávenie, zbavujú telo škodlivín, pomôžu v boji proti zápalom a celkovo podporia imunitný systém.

Mladý špenát je bohatý na bielkoviny, vlákninu, vitamín A (beta-karotén), C, K, železo, kyselinu listovú aj vápnik. Vďaka jeho konzumácii podporujeme zdravie našich očí, kostí a bojujeme proti zápalom v tele. Podporuje tiež kardiovaskulárne zdravie.

Hlávkový šalát obsahuje vlákninu, vitamín C, vitamíny skupiny B, K, kyselinu listovú, vitamín A, draslík a horčík. Šalát je zdrojom vitamínu A - betakaroténu, ktorý človek potrebuje pre zdravé oči, kosti a pokožku. Má tiež vysoký podiel kyseliny listovej potrebnej pre zdravé bunky, pre zdravý rast dojčiat a dôležitú úlohu hrá aj v tehotenstve počas vývoja plodu, čím znižuje riziko vzniku defektu neurálnej trubice. Napomáha tiež vytvárať zdravú krv a chráni pred únavou.

Uhorka je bohatá na živiny, vlákninu, vitamíny A, skupiny B, C, E, K, ale aj draslík, či horčík. Je výborná na hydratáciu tela, podporu trávenia, prečistenie organizmu a má tiež protizápalové účinky.

Takto by sme mohli pokračovať o každej zložke, avšak ako sme už spomínali, všetky zložky sú čerstvé a bohaté na vitamíny a minerály.

Takéto jarné a letné šaláty pripravené z čerstvých surovinách v najrôznejších variáciách posilňujú našu imunitu a obohacujú organizmus o potrebné látky.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané