Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní

Jesenné horúce nápoje na zahriatie aj podporu imunity počas sychravých dní
Zdroj foto: Getty images

Aj vy milujete experimentovanie a nemáte radi sychravé počasie? Tak vás isto potešia naše nápady na horúce jesenné nápoje. 

Nudia vás už čaje, či obyčajné varené víno? Ak máte radi experimentovanie s drinkami a chcete zahnať jesennú únavu, potešia vás naše nápady na jesenné inšpirácie.

Jesenné počasie je charakteristické únavou a nechuťou niečo podnikať. Tak isto na nás na každom rohu číhajú choroby zo zmien počasia a znížená imunita, aj z nedostatku slnečných lúčov. 

Vitamíny a energia sa však dá doplniť aj kreatívne a chutne. Na svoje si prídu milovníci ovocia, sladkostí alebo aj alkoholických drinkov?

Nealko drinky

Varené citrusy s medom

Citrusy samy o sebe obsahujú množstvo vitamínov, hlavne potrebné C-čko. Posilňuje imunitu a spolu s medom sú tak neprekonateľnou dvojkou.

  • citrón,
  • limetka,
  • grep,
  • 2 ks pomaranče,
  • 4 klinčeky,
  • 2 badiány,
  • 2 kusy celej škorice,
  • kúsok zázvoru,
  • med.

Poriadne umyjeme citróny, limetky, grepy a pomaranče. Pokiaľ chceme menej, tak stačí z každého po jednom.

Umyté nakrájame a vložíme do približne 0,75 litra horúcej vody, ktorá sa stále v hrnci zohrieva.

K nakrájanému ovociu pridáme klinčeky, badiány, škoricu a pridať môžeme aj kúsok nakrájaného zázvoru. 

Keď je "nápoj" poriadne prevarený, necháme trošku vychladnúť, aby sme mohli pridať dve lyžice medu.

Ak by sme med pridali do príliš horúceho nápoja, stratil by množstvo prostešných látok a vitamínov.

Podávame v hrnčekoch a najlepšie precedené bez zvyškov korenia a ovocia. Prípadne môžeme pridať časti dužiny pomaranča či grepu, podľa chuti.

Hriate jablko so zázvorom

Jablko si skelvým pomocníkom v boji proti zápche, infarktu a stresu. Zázvor zas účinkuje protizápalovo a obsahuje antioxidanty. Spolu sú skvelým duom v čase jesene.

  • 5 - 6 ks jabĺk,
  • zázvor,
  • 6 ks klinčekov,
  • 2 ks celá škorica,
  • kurkuma,
  • med.

Nakrájame si poriadne umyté 4 kusy jabĺk a jeden väčší kúsok čerstvého zázvoru. Samozrejme zázvoru pridávame podľa chuti, niekto má rád silný a niekto o čosi menej.

Jedno jablko aj nastrúhame, prípadne vyšťavíme

Každý podľa možností, dôležitá je aspoň trocha jablčnej šťavy. Podľa chuti jej môže byť pokojne aj viac.

Pridáme asi pol litra vody a dáme do hrnca variť. Samozrejme nesmieme zabudnúť na klinčeky a škoricu, ktorú do hrnca pridáme tiež.

Pre milovníkov experimentov môžeme pridať troška kurkumy, ktorá dodá nápoju výnimočnú chuť.

Podávame opäť poriadne povarené a po vychladnutí dochucujeme medom.

Horúce kakao s chilli

Proti stresu, kardiovaskulárnym poruchám a cholesterolu pomáha bojovať kakao. Zároveň obsahuje antioxidanty a dokonca neurotransmiter serotonín, ktorý blahodárne vplýva na nervový systém a dobíja nás energiou. Chilli nám zas pomôže s trávením, a ako isto viete, je skvelým afrodiziakom.

  • 250 ml mlieka,
  • 2 - 3 kávové lyžičky kvalitného holandského kakaa,
  • štipka chilli prášku.

Potrebujeme mlieko, pre jednu osobu stačí šálka. V mištičke alebo na tanieriku si premiešame holandské kakao a štipku chilli prášku.

Zmes si poriadne primiešame do mlieka metličkou

Môžeme kakao pripraviť v hrnčeku priamo na sporáku, prípadne ho vymiešané prihriať v mikrovlnke. Dôležité je, aby bolo horúce, nie však veľmi prevarené.

Lahodná čokoláda s korením

Čokoláda teší nielen maškrtníkov, ale aj ľudí s problémami s tlakom. Obsahuje totiž látky pôsobiace na krvný tlak, napomáhajúce k zníženiu infarktu a cholesterolu.

  • 0,5 dcl mlieka,
  • 6 polievkových lyžíc granulovanej horúcej čokolády,
  • kurkuma, škorica, čierne korenie.

Na tento jednoduchý horúci nápoj potrebujeme v podtate len mlieko a granulovanú horúcu čokoládu. 

Je len na vás akú čokoládu použijete. Bielu, mliečnu, či horkú. Overenú mám Lyra horúcu čokoládu v granulkách.

Korenie použijeme podľa farby čokolády. Pre experimentátorov sa do bielej pridávame kurkumu, do mliečnej je vhodná škorica a v horkej obohatíme chuť čiernym korením.

Koreniny do čokolád používame veľmi opatrne, má v nich byť cítiť len náznak, takže pridávame len maličké štipky.

Sladké matcha kapučíno

Matcha je považované za zelený zázrak z viacerých dôvodov. Hlavným je, že nás dobíja poriadnou dávkou energie, nabudí aj vašu pozornosť, čo poteší hlavne študentov. V kombinácií s horúcou čkoládou je upokojujúcim a antioxidačným zázrakom.

  • biela horúca čokoláda,
  • kokosové mlieko,
  • smotana na šľahanie, 
  • matcha čaj,
  • šľahačka, karamelové guľočky.

Do hrnčeka dáme rozpustiť bielu čokoládu v kokosovom mlieku so smotanou. Použijeme asi 5 lyžíc čokolády, asi 2 dcl mlieka a 1 dcl smotany na šľahanie.

V priebehu topenia poriadne miešame. Keď sa všetko pekne spojí, primiešame asi 1,5 čajovej lyžičky matcha čaju.

Ozdobiť môžeme speneným mlieko, prípadne smotanou a najlepšie chutí s karamelovými guľôčkami.

Alkoholické nápoje

Jablková klasika s vodkou

  • 6 dcl jablkovej šťavy alebo muštu,
  • 2 dcl vody,
  • 3 ks celej škorice,
  • 6 ks klinčekov,
  • 1 ks limetka,
  • med alebo stévia,
  • 1 dcl vodky.

Do hrnca vylejeme jablkovú šťavu, vodu, šťavu z limetky a koreniny. Pridať môžeme aj čerstvé jablká nakrájané na malé kocky. Najlepšie je ich poriadne umyť aj ošúpať.

Poriadne spolu premiešame a keď bude všetko poriadne horúce, vylejeme vodku. Spolu trochu povaríme.

Po miernom vychladnutí dochucujeme medom či stéviou.

Vanilková bomba s whisky

  • vanilkový puding,
  • 6 dcl mlieka,
  • salko,
  • vanilkový struk, 
  • 3 dcl whisky.

Klasicky si uvaríme puding, len pridáme viac mlieka, aby nebol príliš hustý.

Ak je puding predsalen prísliš hustý, môžeme doňho pred dovarením pridať šľahačkovú smotanu.

Za stále miešania metličkou premiešavame salko s pudingom a napokon veľmi opatrne aj s whisky.

Na záver pridáme aj vanilkový struk.

Podávame za horúca, dozdobiť môžeme šľahačkou  a polevou, napríklad aj javorovou.

Čarovný nápoj s rumom

  • 8 dcl mlieka,
  • 40 g masla,
  • 1,5 dcl hnedého rumu
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru,
  • vanilka,
  • škorica.

V hrnci si pripravíme redší karamel rozpustením cukru a masla, ak je hmota hustá, pridáme ešte maslo.

Opatrne prilievame teplé mlieko, štipku škorice a vanilku.

Všetko spolu musí vytvoriť voňavú riedku tekutinu. Keď je všetko spojené a prevarené, môžeme pridať whisky.

Nápoj podávame za horúca, dozdobiť môžeme škoricou alebo vanilkou.

Varené pivo

  • 5dcl piva (plechovka),
  • 1 pomaranč,
  • 1 citrón,
  • med,
  • 2 ks badián,
  • 2 ks škorice celej,
  • 4 ks klinčeky.

Veľmi prekvapivá kombinácia, avšak chutná aj zdravá.

Pomaranč aj citrón si ošúpeme a nakrájame na kocky. Šťava, ktorá nám okolo vznikne sa dá použiť do nápoja, preto je zozbierajte.

Do piva pridáme pokojne všetko spolu a naraz, a môžeme variť.

Dôležité však je zmes príliš nemiešať a ešte dôležitejšie je, že by sa nemala prevariť, len zohriať.

Biele víno s bylinkami

  • 4 cdl vína,
  • 2 dcl vody,
  • med alebo trstinový cukor,
  • mäta,
  • bazalka,
  • materina dúška,
  • tymián,
  • medovka.

Všetky bylinky potrebujeme čerstvé a nevadí, ak niektorú z nich nezoženieme. Umyjeme ich a nakrájame na menšie kúsky tak, aby pustili vôňu a zdravé účinky.

Všetky posekané bylinky vložíme do horúceho vína s vodou a spolu povaríme.

Nemalo by sa to spolu príliš variť, len jemne prihrievať

Podľa chuti počas prihrievania pridáme cukor alebo med.

Podávame precedené, prípadne s plátkom pomaranča alebo citróna.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané