Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku?

Recept: Kôprová omáčka na fitness spôsob bez laktózy či lepku?
Zdroj foto: Getty images

Kôpor jednoznačne patrí medzi kontroverzné korenie či bylinku. Je totižto aromatický, čo nevyhovuje každému.

Obsah článku

Náročnosť stredná
Príprava 30 minút + pečenie 35 minút 
Porcie približne 6 - 10 porcií 

Recept na túto výbornú a zdravú kôprovú omáčku je jednoduchý a rýchly. Hodí sa ku každému jedlu a vďaka použitým surovinám je vhodný pre celiatikov, vegánov aj pre ľudí s intoleranciou alebo alergiou na laktózu. 

Hoci sa kôpor môže javiť ako obyčajná voňavá burina, to však nie je pravda. Ide o veľmi prospešnú bylinku či korenie. Kôpor totižto veľmi blahodarne pôsobí na trávenie.

Jeho účinné látky napomáhajú napríklad pri chybách trávenia, nechutenstve alebo zníženej imunite, prípadne zavodnení organizmu.

Špecifická vôňa má tiež dobrý vplyv na spánok aj podráždenosť. Už v staroegyptskej kultúre mal veľký význam pri liečbe spomínaných problémov. Používal sa tiež na tvorbu materského mlieka.

Dokonca v Biblii je zmienený ako platidlo. Odjakživa sa požíval nie len do výluhov, ale aj do rôznych jedál. Tak napríklad aj do omáčky. 

Ale šup šup, poďme na recept na zdravú kôprovú omáčku.

Suroviny

  • 1 väčší petržlen alebo zeler
  • 1 cibuľa
  • 3 lyžice kukuričný škrob
  • olivový olej
  • soľ
  • zeleninový vývar
  • jablčný ocot
  • rastlinná smotana, prípadne kokosové mlieko

Postup

Najskôr si očistíme zeleninku a nakrájame na kocky.

Na oleji to dozlata opražíme. Keď má všetko správnu farbu, podlejeme to horúcim vývarom.

Niekoľko minút to spolu dusíme, až kým nie je zeleninka mäkká. Odstavíme od tepla a ponorným mixérom všetko poriadne rozmixujeme

Hneď to vrátime na sporák a medzitým si vyšľaháme smotanu či mlieko so škrobom a opatrne vlejeme do variacej sa šťavy. Všetko by malo byť izbovej teploty, aby sme nemali v omáčke hrudky, prípadne, aby sa nám to nezrazilo.

Teraz pridávame aj čerstvo nasekaný kôpor, samozrejme môže byť aj sušený či mrazený.

Chvíľku povaríme a stiahneme z platne. Pred podávaním pridáme ocot podľa chuti.

Omáčka je výborná s vajíčkom, duseným mäskom a varenými zemiakmi, grilovanou zeleninkou či zdravými cestovinami. Vegáni môžu použiť tofu či inú náhradu vajíčka.

Zdroj

  • Zdravie z byliniek (Anna Kopáčová)
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané