Palmový olej a vplyv na zdravie: Prečo by sme ho nemali používať?
Je palmový olej príčinou závažných ochorení? Podporuje vznik rakoviny? Čoho sa treba pri jeho konzumácii obávať a čoho nie? Uvádzame súhrnné informácie o zložení, v čom sa nachádza a kde sa používa.
Obsah článku
Vhodnosť a výhodnosť používania palmového oleja je aktuálnou témou. Aj keď jeho využitie, a to nie len v potravinárskej výrobe, je už niekoľko desaťročí.
Na jeho údajné negatívne vlastnosti sa poukazuje dnes. Čo od neho máme očakávať? A čo sú len prehnané tvrdenia?
Čo je palmový olej?
Palmový olej je jedlý rastlinný olej. Ten sa získava z oplodia, dužiny palmy, nie zo semien. Presnejšie, z palmy olejnej. Palma olejná, Elaeis guineensis, sa pre jej všestranné použitie vysádza po celom svete. Zo semena palmy sa vyrába palmojadrový olej. Jeho zloženie sa od palmového oleja líši.
Výhoda pri potravinárskej výrobe
Palmový olej je najrozšírenejším jedlým olejom vo svete. Je súčasťou takmer polovice potravinárskych výrobkov. To, prečo je na popredných miestach vo využití, je výhoda ceny, lacnej pracovnej sily pri pestovaní, spracovaní a rozšírená distribúcia k producentom po celom svete. Palma olejná sa pestuje po celom svete, od Ázie až po Ameriku. Avšak 85 % produkcie pochádza z Indonézie a Malajzie.
V potravinárstve sa využíva napríklad v:
- tukoch na vysmážanie,
- margarínoch,
- omáčkach a majonézach,
- zahustených rastlinných tukoch,
- hranolkách a čipsoch,
- pečive,
- sušienkach, čokoládových tyčinkách, čokoládach, zmrzline,
- instantných polievkach,
- dojčenskej strave.
Využitie si našiel aj pri výrobe krmív pre zvieratá a aj v kozmetike, kde je súčasťou rôznych výrobkov. Nachádza sa napríklad v krémoch, šampónoch, mydlách, ale aj v penách na holenie či vo sviečkach. Dokonca ho nájdeme aj v priemyslových mazivách a v biopalive, teda v bionafte.
Hlavnou výhodou pre potravinársku výrobu sú jeho vlastnosti. Pri izbovej teplote má polopevné skupenstvo, podobne ako maslo. To mu dáva predpoklad pri rôznorodom využití, na rozdiel od ostatných olejov. Zachováva tak vhodnú konzistenciu, požadovaný tvar potravy.
Práve táto vlastnosť, ktorú zatiaľ nevedia v potravinárstve nahradiť iným olejom, ho radí na začiatok pri využití. Správna štruktúra, konzistencia a nízka cena.
Cena palmového oleja je 800 dolárov za jednu tonu. Pričom, slnečnicový je drahší približne o 45 dolárov a repkový olej zhruba o 120 dolárov za tonu.
Hlavné výhody jeho použitia:
- nízka cena,
- dáva potrebný vzhľad, štruktúru a konzistenciu výrobkom,
- dodáva trvanlivosť,
- nemá vplyv na chuť výrobkov,
- neovplyvňuje negatívne pach,
- viaže vodu bez použitia emulgátorov,
- je ľahko stráviteľný.
Zloženie palmového oleja
Rastlinné oleje sú nenahraditeľnou súčasťou našej stravy, a to hlavne pre obsah tukov. Všeobecne, tuky sú zdrojom energie, sú potrebné aj pre prenos vitamínov rozpustných v tukoch, a to sú vitamín A, D, E, K. Rozdeľujú sa na telu prospešné, a pri vysokom príjme, rizikové tuky. Nenasýtené, nasýtené a transmastné kyseliny.
Poznáme dobré a zlé tuky
Nenasýtené tuky alebo aj mastné kyseliny, ktoré sú pre telo potrebné a aj prospešné. Tie sa ešte delia na mononenasýtené a polynenasýtené mastné kyseliny.
Uvádza sa, že ak človek zvýši príjem týchto prospešných, teda nenasýtených tukov, tak zníži riziko ochorení srdcovo-cievneho systému a predčasného úmrtia.
Nasýtené tuky majú opačný účinok. Ich úlohou u živočíchov je tvorba energetickej rezervy. Ale obsahujú ich aj rastlinné produkty.
Ak je ich príjem v strave nadbytočný, zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení. Odporúčaný denný príjem nasýtených kyselín by nemal presiahnuť 21 až 31 gramov, čo je približne jedna tretina z celkového príjmu tukov.
Avšak najhoršie sú na tom transmastné kyseliny, označované aj skratkou TFA. Zvyšujú hladinu zlého cholesterolu, teda LDL. Naopak znižujú hladinu dobrého cholesterolu (HDL). Významne zvyšujú riziko srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky, nadváhy, údajne sú rizikom pre vznik nádorov.
Čo obsahuje palmový olej?
Palmový olej obsahuje pre telo prospešné, ale aj rizikové, či pri vyššom príjme škodlivé látky. Medzi tie vhodné sa zaraďujú vitamín A, D, E, K, karotény a nenasýtené mastné kyseliny, kyselina olejová a linolová.
Ďalej obsahuje nasýtené mastné kyseliny, ktoré sú opakom. To je kyselina myristová, palmitová a stearová.
Na 100 gramov tohto oleja pripadá približne 49 gramov nasýtených, 9 gramov polynenasýtených a 37 gramov mononenasýtených tukov.
V tom spočíva jeho nevýhoda. Prevládajú v ňom práve nevhodné mastné kyseliny, teda tuky. Avšak v palmovom oleji je to približne 50 %, v oleji z palmových jadier je obsah zlých tukov viac ako 80 %. A pre predstavu, v kokosovom oleji je ich ešte viac, a to 86 %.
Účinky palmového oleja na zdravie
Pri pohľade na zloženie je problém naznačený. Vyšší príjem palmového oleja, a práve nasýtených mastných kyselín, je príčinou škodlivého účinku a rizikovým faktorom pre vznik aterosklerózy, srdcovo-cievnych ochorení a iných ťažkostí. Svojím podielom tukov sa blíži k živočíšnym tukom.
Samozrejme, tento fakt ho neradí do zakázaných potravín. To vôbec nie. Aj pri živočíšnych tukoch platí, že je dôležitá vyvážená strava. Jednoznačne sa nedá povedať stop palmovému oleju. Hlavne pre jeho využitie v potravinárstve, kde má zatiaľ podľa tvrdenia producentov nenahraditeľnú úlohu.
Vyšší príjem nasýtených tukov o 5 % zvýši riziko úmrtia o 8 %. Významne horšie sú na tom trans mastné kyseliny.
Riziko vyššieho príjmu nasýtených kyselín tkvie hlavne vo vzniku:
- aterosklerózy,
- srdcovo - cievnych ochorení (hypertenzie, srdcového infarktu, cievnej mozgovej príhody),
- nadváhy a obezity,
- metabolického syndrómu,
- cukrovky, teda diabetes mellitus II. typ,
- nádorových ochorení.
Tabuľka s obsahom nasýtených mastných kyselín v rôznych tukoch
Druh | Obsah v % |
Rybí tuk | 27 |
Tuk v hydine | 30 |
Bravčová masť | 40 |
Palmový tuk | 50 |
Hovädzí loj | 50 |
Maslo | 62 |
Palmojadrový tuk | 81 |
Kokosový tuk | 86 |
Má palmový olej prospešné vlastnosti?
Ako je uvedené v obsahu, tak palmový olej neobsahuje iba rizikové tuky. Dokonca v jeho zložení nájdeme aj vitamíny. Navyše je ľahko stráviteľný a na rozdiel od živočíšnych tukov neobsahuje cholesterol. Aj napriek týmto pozitívam, je vhodnejšie ho nahradiť za iný olej.
Čím sa dá nahradiť ?
Ako už bolo uvedené, zatiaľ nie je známa ekonomicky, a aj po technickej stránke, pre jeho vlastnosti, vhodnejšia náhrada. Avšak toto tvrdenie platí pre potravinársku výrobu.
V domácnosti je situácia jednoduchšia. Náhradou môžu byť oleje z lokálnych zdrojov, a to repkový, ľanový, tekvicový, konopný olej. Tuky z olejnatých semien, orechov.
Vhodné sú arašidy, olivový olej, avokádo, morské ryby. Odtučnené rastlinné nátierky, arašidové maslo. Na prvom mieste by mala byť kvalita pred nízkou cenou.
Nie len dopad na zdravie, ale aj na ekológiu
Nízka cena palmového oleja má za následok ničenie prirodzeného prostredia. To sa nahrádza plantážami, kde sa pestuje palma olejná.
V Indonézii a Malajzii, ale aj inde vo svete, veľké plochy tropických pralesov ustupujú pred pestovateľským zámerom. Samozrejme okrem flóry trpí aj fauna.
Zhrnutie na záver
Aj keď má palmový olej nezastupiteľné miesto v potravinárskej výrobe, vieme, že v domácnostiach nie je náhrada zložitá. Priame dôkazy o jeho karcinogenite nie sú podložené dlhodobým výskumom.
Avšak dnešný trend príjmu tukov prevyšuje odporúčané denné hodnoty, aj viac ako 40 gramov za deň, čo je rizikovým faktorom pre vznik rôznych ochorení.
Je lepšie, aj zdraviu prospešné, nahradiť výrobky s vysokým obsahom nasýtených tukov za tie, ktoré sú tvorené tukmi pre telo prospešnými. To sú nenasýtené mastné kyseliny. Navyše, zníženie využitia palmového oleja by malo aj pozitívny globálny efekt.
Otestujte svoje vedomosti o palmovom oleji
Ako ste sa zoznámili s témou? Uvádzame 7 ľahkých otázok pre zopakovanie.
Zdroj informácií
- profitinstitut.cz - informácie o palmovom a palmojadrovom tuku
- webmd.com - Palm Oil: Are There Health Benefits?
- webmd.com - Palm Oil
- healthline.com - Palm Oil: Good or Bad?
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →