Recept na zdravé a jednoduché vanilkové rožteky vhodné pre celiatikov
Vanilkové rožteky miluje snáď každý maškrtník, sú tiež neodmysliteľnou súčasťou sviatočného pečenia. Pripravte si ich s nami v zdravej verzií vhodnej pre celiatikov.
Obsah článku
Náročnosť | stredná |
Príprava | 1 hodina a 35 minút |
Porcie | približne 70 - 80 rožtekov |
Vanilkové rožky sú výborným a pomerne jednoduchým dezertom, ktorý patrí najmä ku sviatočnej večeri. Výborné sú však aj počas horúcich letných dní k ľadovej káve či len tak so zmrzlinou.
Vďaka nášmu receptu si na ňom pochutia alergici na laktózu, celiatici a aj vegáni.
Neodmysliteľnou zložkou vanilkových rožkov je určite vanilka. Práve vanilka je veľmi obľúbenou súčasťou sladkých receptov na koláče či torty. Vhodná je aj do nápojov a dokonca parfumov.
Vedeli ste, že vanilka pochádza z lianovitých orchideí a zbiera sa len ručne?
Vôňu vanilky zabezpečuje práve aromatický fenolický aldehyd vanilín. Ten vplýva aj na jej sladkastú chuť tejto výnimočnej koreniny.
Vanilka obsahuje tiež malé množstvo vitamínov či minerálov. Zahŕňa vitamíny skupiny B, kyselinu pantoténovú, riboflavín, pyridoxín a tiamín. Z minerálov je to draslík, horčík, mangán, vápnik, železo a zinok.
Nachádza sa v nej však množstvo kalórii a to vďaka cukrom a proteínom. Výnimočná je práve vďaka trieslovinám.
Svojím zložením prospieva zdraviu a priaznivé účinky má na telo i dušu.
Pomáha znižovať riziko paradentózy. Je skvelou pomocníčkou v boji proti hnačke a tráviacim problémom.
Vďaka konzumácií vanilky môžeme predchádzať rakovine, zápalom, ochoreniam srdca a obehového systému.
Po ruke by ju mali mať aj ľudia pracujúci v strese, keďže proti nemu pomáha bojovať. Tak isto je nápomocná v boji proti depresií a nespavosti.
Jej účinky sú nepopierateľné aj pri použití zvonka a to ako súčasť masiek a zábalov. Používa sa aj pri aromaterapii.
Olej z vanilky zas pomôže pri hojení podráždenej pokožky.
Tak isto je veľmi dôležitou zložkou nášho receptu aj množstvo vlašských orechov.
Najideálnejšie sú pre správnu funkciu mozgu. Hovorí sa, že sa svojím tvarom na mozog aj podobajú. Nie nadarmo, sa prezývajú „potraviny mozgu“.
Ich konzumácia pomáha znížiť cholesterol a cukor v krvi. Prispieva tiež ku zníženiu rizika vzniku mozgovej mŕtvice. Chránia mozog a zlepšujú našu pamäť a koncentráciu.
Pomáha v boji proti demencií a Alzheimerovej chorobe.
Obsahujú množstvo tuku, avšak ide o tie lepšie tuky. Sú to omega 3 mastné kyseliny dôležité pre správne fungovanie organizmu.
Sú zdrojom draslíka, horčíka, fosforu, mangánu, magnézia, zinku a železa. Z vitamínov sú to A, B, C E a K.
Vďaka svojmu zloženiu prispievajú ku zníženiu rizika infarktu, aterosklerózy a iných srdcovo-cievnych ochorení.
Vlašské orechy majú dobrý vplyv na spermie a to ich kvalitu, kvantitu a pohyblivosť.
Pomáhajú aj ku zlepšeniu kvality pleti a vlasov. Tie sú po pravidelnej konzumácií silnejšie, kvalitnejšie a lesklejšie.
Na zdravé vanilkové rožteky potrebujeme
- 150 g kokosovej hladkej múky,
- 50 g ryžovej hladkej múky,
- 75 g mletých vlašských orechov,
- 150 g rastlinného organického masla,
- 3 lyžice medu,
- 3 lyžičky citrónovej šťavy,
- vanilkový lusk.
Na posypanie
- práškový cukor,
- vanilkový cukor.
Postup prípravy
1. Kokosovú a ryžovú múku zmiešame s orechmi.
2. Postupne zmiesime do vláčneho cesta spolu so zmäknutým maslom, medom, luskom a citrónovou šťavou.
V prípade príliš lepivého cesta dosýpame kokosovú múku alebo orechy. Ak je cesto sypké, doplníme ho citrónovou šťavou alebo maslom.
3. Vymiesené cesto necháme odstáť pol až celú hodinu, aby sa chute spojili, zabalíme ho do fólie.
4. Z cesta vytvarujeme valček ako na šúľance. Z jednotlivých, približne rovnakých, šúľancov vytvarujeme rožteky ručne, prípadne ich môžeme dávať do formičiek, ak máme.
5. Vytvarované rožky dáme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov Celzia približne 10, maximálne však 15 minút.
6. Ešte za tepla obaľujeme v zmesi cukrov a necháme vychladnúť.
Dobrú chuť!
Podávame pokojne aj samotné, či v kombinácií so zmrzlinou a kávou alebo po dobrom jedle. Náš recept je vhodný pre celiatikov aj pre osoby s intoleranciou na laktózu. Pochutia si na nich dokonca vegáni.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →