Netradičná rybacia nátierka rýchlo a chutne? Ako na zdravý recept?
Na rybaciu nátierku existuje mnoho rôznych receptov. Ja sama zbožňujem nátierky, a preto sa s vami chcem podeliť práve o túto. Podľa môjho názoru je jednou z najchutnejších, a zároveň najjednoduchších.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 10 minút |
Porcie | približne 10 porcií (podľa veľkosti chlebíku a hrúbky natretej vrstvy) |
Ak milujete ryby, tak určite nepohrdnete ani rybacou nátierkou.
Na internete nájdete množstvo receptov na túto skvelú pochúťku, pričom sa od seba líšia minimálne. V niektorých prípadoch sú odlišnosti len v množstve použitých surovín.
Je však jedna, ktorá je ešte lahodnejšia a nadýchanejšia, a to za použitia len troch obyčajných ingrediencií.
Suroviny potrebné na rybaciu nátierku
- 1 stredne veľká cibuľa,
- 1 konzerva filiet z makrely alebo sleďov bez kože,
- 150 g smotanovej nátierky,
Recept na rybaciu nátierku
Na prípravu tejto rybacej nátierky budeme potrebovať jednu misku, dosku na krájanie, nôž, lyžicu a ručný mixér.
Poďme na to.
- Na doske si nadrobno nakrájame jednu stredne veľkú cibuľu. Použiť môžete aj krájač na cibuľu, ušetrí čas a cibuľa je nakrájaná jemnejšie.
- Cibuľu vložíme do misky a pridáme smotanovú nátierku (tzv. nátierkové maslo).
- Rybičky otvoríme, vylejeme prebytočný olej a pridáme k nátierke s cibuľou.
- Všetky suroviny dôkladne rozmixujeme pokiaľ nebude zmes nadýchaná.
Hotovú nátierku vôbec nie je potrebné dochucovať. Ak však cítiti potrebu môžete pridať soľ podľa chuti, prípadne nadrobno nasekanú pažítku, vňaťku alebo koriander.
Prečo zaradiť ryby do svojho jedálnička?
Odborníci na zdravú výživu z každého kúta sveta odporúčajú konzumáciu rýb. Ryby by sme mali konzumovať minimálne dvakrát týždenne.
Zaujímavé:
Vyššia konzumácia rýb býva lokalizovaná skôr v prímorských alebo severských oblastiach, kde sa ľudia rybolovom živia.
Na Slovensku je podľa štatistík konzumácia jedál z rýb na veľmi nízkej úrovni.
Dôvodom je nie len lokalita, ale aj vysoké ceny za rybie mäso, či morské plody.
Rybie mäso obsahuje cenné živiny:
- bielkoviny,
- vitamíny (A, B, D),
- minerálne látky,
- stopové prvky,
- nenasýtené omega-3 mastné kyseliny (kyselina eikozapentaénová, kyselina dokozahexaénová).
Ryby patria bez pochýb medzi jedny z najzdravších potravín. Vyznačujú sa nízkym obsahom tuku, preto sú vhodné aj pre ľudí držiacich diétu.
Naopak obsahujú zdraviu prospešné nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú dôležité pre správnu funkciu srdca a ciev, podporujú náš imunitný systém, sú dôležité tiež pre zdravú kožu, vlasy, nechty.
Prečítajte si tiež článok v magazíne:
Naše telo potrebuje omega 3 mastné kyseliny. Prijímame ich dostatok?
Ľudské telo si ich nedokáže vytvoriť samo, a preto je príjem týchto kyselín zo stravy veľmi dôležitý. Ich denná dávka pre človeka sa pohybuje od 250 až do 500 mg.
Najviac omega-3 nenasýtených mastných kyselín obsahuje makrela atlantická.
Ďalšie zaujímavé zdroje
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →