Zdravý šalát z mangoldu a reďkoviek? Prinášame jednoduchý a fit recept
Mangold je listová zelenina podobná špenátu. Jeho najbližším príbuzným je repa. Tmavozelené listy mangoldu majú v sebe obsiahnuté veľké množstvo vitamínov.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 30 minút |
Porcie | približne 2 porcie |
Mangold považujeme za pôvabnú letnú zeleninu, ktorú si vieme v kuchyni užiť rovnako ako špenát.
Mangold by sa nemal príliš tepelne upravovať, aby nestmavol, nestratil svoju farbu a živiny, ktoré obsahuje.
Preto sme sa pre vás rozhodli pripraviť skvelý recept na fit šalát.
Je výborný najmä ako príloha alebo ho vieme pridať do iného jedla. Keďže ho vnímame rovnako ako špenát, nebojte sa použiť fantáziu a premýšľať o tom, ako špenát zameniť za mangold.
Prečítajte si viac o tejto úžasnej byline v článku:
Čo je to mangold? Ako sa pestuje? Aké sú jeho benefity pre zdravie?
Chutný šalát z mangoldu a reďkoviek
Čo budete potrebovať a čo s tým budete robiť?
Ingrediencie
- 600 g mladých listov mangoldu,
- 3 zväzky reďkoviek,
- 100 g rukoly,
- 100 g syra (najlepšie niva),
- 2 lyžice olivového oleja,
- 150 ml bieleho "grécky" jogurtu,
- šťava z 1 citróna alebo limetky,
- 1 lyžička cukru ,
- ½ lyžičky mletej sladkej papriky,
- soľ.
Postup
Mangold si najskôr preberieme a odstránime jeho stopky. Umyjeme ho, osušíme a nakrájame na pásiky.
Menšie reďkovky nakrájame a väčšie postrúhame na hrubom strúhadle.
Syr niva rozdrobíme vidličkou a spolu s olejom, jogurtom, citrónovou šťavou a paprikou ho zmiešame.
Podľa chuti môžeme prisladiť a osoliť.
Takto pripravený nálev zmiešame s mangoldom.
Podľa chuti je možné tento osviežujúci šalát dochutiť rukolou.
Šalát podávame vychladený.
Dobrú chuť!
Zdroje
- Jaroslava Bednářová – Herbár alebo príroda vo vašej kuchyni
- kucharkaprodceru.cz
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →