- scicell.org - Včelie produkty a ich zloženie
- healthline.com - Top 11 Health Benefits of Bee Pollen
- healthline.com - Side Effects of Bee Pollen
Včelí peľ ako efektívny doplnok? Aké má účinky na organizmus?
Včelí peľ je jedným z množstva účinných produktov, ktorý môžeme získať od včiel.
Obsah článku
V niektorých krajinách je dokonca včelí peľ uznaný ako liek.
V čom sa líši včelí peľ od kvetového peľu
Včelí peľ vyrábajú včely – tzv. lietavky, ktoré zbierajú peľ z kvetov. Ten následne zmiešajú so svojimi „slinami“ – ide o špeciálny sekrét, ktorý je tvorený v čeľustných žľazách včiel.
Následne takto spracovaný peľ zanesú do úľa. V úli ho zmiešajú s malým množstvom medu a vosku a následne uskladnia. Takto zmiešaný včelí peľ slúži ako potrava pre celú včeliu rodinu.
Keďže včely tento peľ uskladňujú vo svojich úľoch, po jeho vybratí z úľa je včelí peľ tvorený zmesou - kvetového peľu, nektárov, enzýmov z čeľustných žliaz, medu, vosku a včelích výlučkov.
Je to až neuveriteľné, ale včelí peľ obsahuje viac ako 250 biologicky aktívnych látok. Včelí peľ má rôzny tvar, farbu, ale aj nutričnú hodnotu - keďže je tvorený peľom z rôznych druhov rastlín.
Včelí peľ má podobu malých nepravidelných oválnych útvarov. Tie sú zložené prevažne zo sacharidov, ktoré tvoria približne 40 % daných častíc. Ďalej obsahujú bielkoviny, ktoré tvoria asi 35 %.
Včelí peľ obsahuje aj vodu v pomere 4 až 10 %. Nasledujú tukové častice, ktoré tvoria asi 5 % a v neposlednom rade sa vo včeľom pele nachádzajú ostatné látky – vitamíny, minerály, enzýmy, antibioticky pôsobiace látky a antioxidanty, ktoré tvoria od 5 až do 15 % včelieho peľu.
Pomer jednotlivých zložiek je však variabilný. Závisí od rastlinného zdroja, na ktorom včely peľ zbierali a rovnako aj obdobia zberu. Napríklad peľ zbieraný na jar sa výrazne líši v obsahu aminokyselín od peľu zbieraného počas leta.
Včelí peľ a antioxidanty
Včelí peľ obsahuje široké spektrum antioxidačne pôsobiacich látok – ide napríklad o flavonoidy, karotenoidy, kvercetín, ale aj iné.
Antioxidanty sú látky, ktoré chránia bunkové štruktúry – vrátane DNA – pred ich poškodením voľnými radikálmi. Voľné radikály sú reaktívne molekuly, ktoré sa bežne tvoria v našom tele.
Za fyziologických podmienok si telo s nimi dokáže poradiť a neutralizovať ich. Avšak vplyvom určitých faktorov – napr. ako je stres, nezdravá strava, alkohol, fajčenie, nezdravý životný štýl – môže nastať prevaha týchto voľných radikálov.
Dlhodobým vplyvom voľných radikálov sa v tele spúšťajú patologické procesy, ktoré môžu vyústiť do rôznych chronických ochorení – napríklad ako je chronický zápal, diabetes mellitus 2. typu (cukrovka 2. typu) alebo rakovina.
Včelí peľ a jeho účinky na prejavy menopauzy
Väčšina žien, ktoré užívali včelí peľ počas obdobia menopauzy potvrdila, že u nich nastalo zmiernenie príznakov, ktoré sú spájané s týmto obdobím.
Až 65 % účastníčok v jednej zo štúdii uviedlo, že u nich nastalo zníženie počtu návalov tepla. Zároveň u nich boli pozorované aj ďalšie pozitívne zmeny. Išlo najmä o zlepšenie spánku, zníženie podráždenosti, zlepšenie nálady a energie. Zároveň aj ustúpila bolestivosť kĺbov.
U žien, ktoré užívali výživové doplnky s včelím peľom počas menopauzy, bol pozorovaný pokles LDL cholesterolu (tzv. „zlý“ cholesterol) a naopak došlo k zvýšeniu hladín HDL cholesterolu (dobrý cholesterol).
Tieto zmeny v koncentráciách cholesterolu môžu priaznivo ovplyvňovať srdcovo-cievne ochorenia a predchádzať ich vzniku.
Včelí peľ a jeho ďalšie účinky
V laboratórnych podmienkach bolo potvrdené aj antibiotické pôsobenie včelieho peľu proti baktériám E.coli, Salmonely, či Pseudomonas aeruginosa. Rovnako sa preukázalo aj jeho pôsobenie proti žírnym bunkám, ktoré sú zodpovedné za alergické reakcie.
V oboch týchto prípadoch však ide len o pozorovania v laboratórnych podmienkach, preto nie je možné tieto účinky v ľudskom tele potvrdiť ani vyvrátiť.
Jeho antioxidačné pôsobenie v kombinácii s antimikrobiálnym pôsobením naznačuje, že včelí peľ podporuje hojenie rán a zároveň bráni druhotným infekciám, ktoré komplikujú hojenie hlbokých, alebo pooperačných rán či popálenín.
Štúdie naznačujú, že včelí peľ by mohol znižovať vysokú hladinu lipidov a cholesterolu v krvi. Vysoké hladiny cholesterolu a lipidov v krvi sú rizikovými faktormi pre vznik a rozvoj srdcovo-cievnych ochorení. Avšak sú potrebné ďalšie výskumy na potvrdenie, či včelí peľ naozaj znižuje riziko vzniku týchto chorôb.
Včeliemu peľu sú pripisované aj ďalšie účinky vrátane:
- zlepšenia športového výkonu,
- posilnenia imunity,
- zníženia príznakov spojených s PMS – predmenštruačný syndróm,
- zlepšenia využitia živín,
- zníženia rizikových faktorov srdcových ochorení,
- posilnenia pečene a jej funkcií.
Väčšina týchto účinkov je však potvrdená len v laboratórnych podmienkach, alebo na zvieracích modeloch. Je preto potrebný ešte výskum účinnosti včelieho peľu u ľudí.
Ako konzumovať včelí peľ
Včelí peľ sa dá zakúpiť vo forme malých granúl, ktoré si viete pridať do svojich obľúbených jedál alebo nápojov – ideálne mliečnych smoothies, jogurtov a podobne.
Včelí peľ sám o sebe má dosť horkú chuť, ale pravidelnou konzumáciou sa na ňu dá zvyknúť.
Odporúčaná denná dávka je 20 až 40 g (3 až 5 polievkových lyžíc) pre dospelých a 15 g (1 až 2 polievkové lyžice) denne pre deti. Podávanie včelieho peľu deťom mladším ako 12 rokov sa odporúča len po konzultácii s lekárom.
Včelí peľ sa neodporúča užívať tehotným, ani dojčiacim ženám, pretože chýbajú údaje o bezpečnosti v týchto prípadoch.
Včelí peľ je dobré uchovávať na chladnom mieste a v dobre uzatvorenej nádobe, pretože inak by mohol začať plesnivieť.
Ak by vám jeho chuť však prekážala, dá sa zakúpiť aj v kapsulách. Niekedy býva aj v kombinácii s inými účinnými látkami, napr. s včeľou materskou kašičkou, či bylinnými extraktmi.
Nežiadúce účinky včelieho peľu
Včelí peľ však nemusí byť vhodný pre všetkých. Opatrní by mali byť najmä ľudí trpiaci alergiou – či už na peľ alebo včelí jed.
Ak trpíte alergickou reakciou pri uštipnutí včelou, mali by ste sa konzumácii včelieho peľu vyhýbať. Rovnako je to aj v prípade, ak trpíte alergiou na peľ, pretože výskumy ukazujú, že včelí peľ si zachováva schopnosť vyvolať alergickú reakciu.
Alergické príznaky po konzumácii včelieho peľu zahŕňajú:
- svrbenie,
- žihľavku,
- opuch – jazyka, pier a/alebo tváre,
- dýchavičnosť, sťažené dýchanie,
- anafylaxia – závažná alergická reakcia.
Anafylaxia sa prejavuje:
- intenzívnym svrbením na celom tele,
- kožnými prejavmi,
- nadmerným potením,
- astmatickými prejavmi,
- veľmi často aj sťaženým dýchaním,
- môžu sa objaviť aj kŕče, zvracanie,
- tachykardiou, arytmiou,
- závratmi, mdlobou,
- šokovými stavmi,
- a v najzávažnejších prípadoch sa môže anafylaktický šok končiť aj smrťou.
Včelí peľ môže interagovať aj s warfarínom – liek na riedenie krvi, a zvyšovať jeho účinky a tým aj krvácanie.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →