Zdravá brokolicová polievka plná vitamínov? Tento recept si obľúbite
Prinášame vám recept na rýchlu a zdravú verziu brokolicovej polievky, ktorá je vhodná pre vegánov či alergikov. Zachutí isto každému.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 45 minút |
Porcie | 4 osoby |
Brokolicová polievka patrí medzi tie zo skupiny - buď ich milujeme, alebo nenávidíme. Túto si však isto zamiluje každý, je totiž plná vitamínov a chutných ingrediencií.
Hlavnou zložkou nášho receptu je pochopiteľne - brokolica. Viete, čo všetko jej konzumáciou získavame?
Táto zelená zelenina je veľkým zdrojom vitamínu C, načerpáme z nej však aj A, B komplex, vitamín H a K. Zastúpený je aj betakarotén, vápnik, železo, selén, draslík, fosfor, horčík, síru a chróm.
Hovorí sa, že čím je brokolica zelenšia, tým viac betakaroténu a vitamínu C obsahuje.
Vďaka týmto látkam nám pomáha pri správnom fungovaní krvného systému, či pre zdravie kostí. Odporúča sa teda aj pri liečbe osteoporózy, proti prekysleniu organizmu, ale aj pri ochoreniach pečene, žalúdka, žlčníka i obličiek.
Vďaka vláknine, ktorej je v brokolici hojne, napomáha pre správne trávenie.
Najväčšou zbraňou brokolice je obsah antioxidantov, vďaka ktorým pomáha v boji proti rakovine aj zápalu. Tak isto pomáha aj pri prevencii, proti nádorom, hlavne pred pľúcnymi nádormi u fajčiarov, rakovinou hrubého čreva či maternice.
Počtárov kalórií isto najviac poteší, že 100 gramov tohto zázraku obsahuje len 143 kJ, čo je 34 kcal.
Brokolicu milujú aj fitnestréneri a športovci a to pre jej kombináciu minerálov a vitáminov, ktorá je najvhodnejšia práve pre správnu funkciu svalov a ich obnovu. Taktiež stimuluje metabolizmus sacharidov a bielkovín.
Ingrediencie
- olivový olej
- soľ
- čierne mleté korenie
- bazalka
- sojová omáčka
- kokosové mlieko
- 2-4 strúčiky cesnaku
- cibuľka
- menšia poriadne zelená brokolica
Ako pripraviť zdravú brokolicovú polievku
1. Veľmi poctivo umytú brokolicu dáme variť v osolenej vode. Nalepšie je odkrojiť pred varením aspoň 1 cm hlúbika, prípadne aj viac, ak vám nechutia jeho tvrdé časti.
2. Keď je hlúbik mäkký, brokolicu vyberieme a pokrájame na menšie kúsky. Najlepšie je hlúbik nakrájať na malé kocky a ružičky rozdeliť na čo najmenšie.
Niekoľko ružičiek si odložíme na ozdobu.
3. Na olivovom prípadne kokosovom oleji posmažíme menšiu ale čerstvú cibuľku (použiť môžeme aj dve malé šalotky).
4. Keď má cibuľka zlatistú farbu, pridáme cesnak a chvíľku spolu posmažíme.
5. Pridávame kocky a ružičky uvarenej a pripravenej brokolice a všetko spolu zalejeme asi polovicou vody, v ktorej sa varila.
6. Spolu s korením chvíľu povaríme a prilejeme kokosové mlieko. Kto má rád hustejšiu, pokojne môže pridať do mlieka aj lyžicu kukuričného škrobu.
Mlieko a škrob je dobré najskôr poriadne vyšľahať či vyšejkrovať, aby nevznikli hrudky.
7. Po chvíľke varenia všetko spolu pomixujeme. Napokon vrátime na minútku na plameň a necháme prevrieť. Na koniec pridáme odložené ružičky.
Podľa chuti si dokoreníme a podávame s natrhanou mozzarelou, nastrúhaným parmezánom alebo aj čerstvou hriankou s cesnakom.
Polievka je výborná pre ľudí s intoleranciami či diétami. Je veľmi bohatá na vitamíny a minerály, a taktiež výborne zasýti.
Dobrú chuť!
Zdroj
- Recepty z domácej lekárne (Alena Doležalová)
- Najedzte sa do štíhlosti (Antónia Mačingová)
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →