Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?

Zdravý recept z čerstvej papriky: Ako na plnenú pečenú papriku?
Zdroj foto: Getty images

Papriku považujeme za prospešnú pre ľudský organizmus pre jej obsah vitamínov a minerálov. Sú v nej obsiahnuté vitamíny B, C a K a minerálne látky ako vápnik, draslík, železo, zinok a horčík.

Náročnosť nízka
Príprava 5 minút
Porcie 4 osoby

Paprika má v sebe obsiahnutý vysoký podiel vitamínu C, ktorý sa pri jej tepelnej úprave nestratí, ako pri iných plodoch.

Červenú papriku môžeme považovať za výborný zdroj betakaroténu.

Pripravili sme si pre vás výborný a najmä zdravý recept na zapečenú plnenú papriku.

Prečítajte si viac o tejto skvelej zelenine v článku: 
Paprika: Aké vitamíny obsahuje? Ako ju pestovať a aké sú jej účinky?

Zapečená paprika plnená kuskusom, cícerom a paradajkami

Tento recept je nie len skvelý pre svoju chuť, ale taktiež nenáročný na prípravu a veľmi rýchly.

Netradičným pohostením prekvapíte svoju návštevu alebo si pochutnáte na zdravej večery či ľahkom obede.

Ingrediencie, ktoré budeme potrebovať na prípravu

  •  4 veľké červené papriky (cca 400 g)
  • 150 g kuskusu
  • 150 g cíceru
  • 2 lyžice olivového oleja
  • morskú alebo himalájsku soľ
  • ½ lyžičky mletej sladkej papriky
  • 4 paradajky (cca 150 g)
  • mleté čierne korenie (pri príprave pre deti vynecháme) 
  • hrsť lístkov bazalky
  • 100 g mozzarelly light

Postup prípravy

Papriky si rozrežeme na polovicevyberie z nich semienka.

Pripravíme si náplň a kuskus si uvaríme podľa návodu.

Cícer (uvarený alebo sterilizovaný) opláchneme pod tečúcou vodou, osušíme a na lyžici olivového oleja ho restujeme, spolu s trochou morskej / himalájskej soličervenou paprikou, po dobu asi 5 minút.

Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej si vložíme už uvarený kuskus, opečený cícerpridáme paradajky pokrájané na kocky.

Takto pripravenú zmes si premiešame, osolíme a okoreníme.

Bazalku si nasekámepridáme do kuskusovej zmesi.

Mozzarellu light nakrájame na tenké plátky a do každej polovičky papriky, na jej dno, vložíme jeden plátok.

Následne pripravenú zmes kuskusu vložíme do každej papriky a zatlačíme ju.

Takto pripravené papriky si položíme na pekáč, ktorý si predtým potrieme lyžicou olivového oleja.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 ℃ po dobu 20 min, podávame teplé.

Tip pre vás: keďže fantázii sa medze nekladú, do zmesi z kuskusu, môžeme pridať ktorúkoľvek inú zeleninu, napríklad cuketu alebo baklažán.

Dobrú chuť!

Tabuľka nutričných hodnôt papriky

Energetická hodnota 147 KJ
Bielkoviny 1 g
Sacharidy 6 g
Tuky 0,3 g
Vláknina 2 g

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané