10 Skvelých zdrojov Bielkovín (rastlinných i živočíšnych)

10 Skvelých zdrojov Bielkovín (rastlinných i živočíšnych)
Zdroj foto: Getty images

Proteíny sú základné stavebné látky v tele. Podieľajú sa na tvorbe rôznych chemických látok, budovaní svalovej hmoty i kvalite kostí, vlasov či nechtov.

Bielkoviny možno prijať z rastlinných i živočíšnych zdrojov, pričom obe skupiny majú svoju výhodu a vhodná je tak ich kombinácia.

Živočíšne bielkoviny

Sú nazývané ako kompletné bielkoviny, nakoľko obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré v strave človek potrebuje. Zvieracie mäso je silným zdrojom vitamínu B12.

Nevýhodou je ich náročnejšia výroba pre životné prostredie a možný vyšší obsah tuku.

1. Kuracie mäso

Chudé kuracie prsia sú jednoduché na prípravu. Sú silným zdrojom proteínu s minimálnym obsahom tuku.

2. Vajcia

Okrem proteínu sú plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Vaječné bielka sú čistým zdrojom bielkovín.

3. Tvaroh

Tvaroh a grécky jogurt sú bohatým  zdrojom proteínu a probiotických baktérií prospešných pre trávenie.

4. Hovädzie mäso

Chudé hovädzie mäso predstavuje silný zdroj bielkovín, minerálu železa a zinku. Pozor však na nadmernú konzumáciu črevného mäsa.

5. Ryby

Medzi ryby bohaté na proteín patrí najmä tuniak, losos a pstruh. Disponujú množstvom omega-3 mastných kyselín.

Rastlinné bielkoviny

Výhodou je vyšší obsah vlákniny v porovnaní so živočíšnymi a taktiež často krát obsahujú menej tuku.

Väčšina rastlinných zdrojov nie sú kompletnými bielkovinami, nakoľko sú niektoré určité aminokyseliny zastúpené v menšom alebo žiadnom množstve.

6. Quinoa

Je to bezlepková pseudo-obilnina. Kvôli výživnému zloženiu a obsahu proteínu je radená k „superpotravinám“.

7. Sója

Sójové výrobky obsahujú bielkoviny, vápnik, selén i vitamín B. Najznámejším produktom sójových bôbov je tofu.

8. Šošovica

Jedná sa o strukovinový pokrm nabitý živinami a vlákninou. Patrí medzi najbohatšie rastlinné zdroje proteínov.

9. Cícer

Strukovina plná bielkovín, ktorá sa hodí do mnohých šalátov i teplých receptov. Má sýtiaci efekt a nie-vysokú kalorickú hodnotu.

10. Orechy a semiačka

Mandle, kešu, pistácie či tekvicové a chia semienka. Sú zdrojom vlákniny, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Pozor, majú vyššiu kalorickú hodnotu.

Bielkoviny (proteíny) v strave.
Bielkoviny v strave. Zdroj foto: Getty images.
fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • healthline.com - 17 Cheap and Healthy Sources of Protein. Jillian Kubala, MS, RD.
  • medicalnewstoday.com - How much protein does a person need? Yvette Brazier.
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané