- healthline.com - 17 Cheap and Healthy Sources of Protein. Jillian Kubala, MS, RD.
- medicalnewstoday.com - How much protein does a person need? Yvette Brazier.
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Druhé rozšířené vydání. Praha: Current media, [2019]. Medicus. ISBN 978-80-88129-44-8.
10 Skvelých zdrojov Bielkovín (rastlinných i živočíšnych)
Proteíny sú základné stavebné látky v tele. Podieľajú sa na tvorbe rôznych chemických látok, budovaní svalovej hmoty i kvalite kostí, vlasov či nechtov.
Obsah článku
Živočíšne bielkoviny
Sú nazývané ako kompletné bielkoviny, nakoľko obsahujú všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré v strave človek potrebuje. Zvieracie mäso je silným zdrojom vitamínu B12.
Nevýhodou je ich náročnejšia výroba pre životné prostredie a možný vyšší obsah tuku.
1. Kuracie mäso
Chudé kuracie prsia sú jednoduché na prípravu. Sú silným zdrojom proteínu s minimálnym obsahom tuku.
2. Vajcia
Okrem proteínu sú plné vitamínov, minerálov a zdravých tukov. Vaječné bielka sú čistým zdrojom bielkovín.
3. Tvaroh
Tvaroh a grécky jogurt sú bohatým zdrojom proteínu a probiotických baktérií prospešných pre trávenie.
4. Hovädzie mäso
Chudé hovädzie mäso predstavuje silný zdroj bielkovín, minerálu železa a zinku. Pozor však na nadmernú konzumáciu črevného mäsa.
5. Ryby
Medzi ryby bohaté na proteín patrí najmä tuniak, losos a pstruh. Disponujú množstvom omega-3 mastných kyselín.
Rastlinné bielkoviny
Výhodou je vyšší obsah vlákniny v porovnaní so živočíšnymi a taktiež často krát obsahujú menej tuku.
Väčšina rastlinných zdrojov nie sú kompletnými bielkovinami, nakoľko sú niektoré určité aminokyseliny zastúpené v menšom alebo žiadnom množstve.
6. Quinoa
Je to bezlepková pseudo-obilnina. Kvôli výživnému zloženiu a obsahu proteínu je radená k „superpotravinám“.
7. Sója
Sójové výrobky obsahujú bielkoviny, vápnik, selén i vitamín B. Najznámejším produktom sójových bôbov je tofu.
8. Šošovica
Jedná sa o strukovinový pokrm nabitý živinami a vlákninou. Patrí medzi najbohatšie rastlinné zdroje proteínov.
9. Cícer
Strukovina plná bielkovín, ktorá sa hodí do mnohých šalátov i teplých receptov. Má sýtiaci efekt a nie-vysokú kalorickú hodnotu.
10. Orechy a semiačka
Mandle, kešu, pistácie či tekvicové a chia semienka. Sú zdrojom vlákniny, bielkovín a nenasýtených mastných kyselín. Pozor, majú vyššiu kalorickú hodnotu.
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →