Aké sú účinky škorice na naše zdravie? (pestovanie, využitie)
Škorica patrí medzi voňavé a obľúbené koreniny. Pokladá sa tiež za jednu z najstarších a zdraviu veľmi prospešných korenín sveta. Používa sa odjakživa nielen ako prísada jedál, ale aj do parfumov a voňaviek.
Charakteristika
Možno i dodnes niektorí veria jej čarovným účinkom a ešte čarovnejšiemu získavaniu tejto koreniny. Mýty totiž rozprávajú o tom, ako sa škorica získava z hniezd nebezpečných a krvilačných vtákov. To však nie je pravda. Získava sa z tropických stromov.
Už starí Egypťania a Gréci využívali škoricu na liečenie rôznych ťažkostí. Dokonca sa zachovali aj stopy po tom, že už v minulosti vytvárali tinktúry a pridávali ju do vína a podobne.
Dodnes sa využíva v domácej medicíne a to nielen samotná, ale aj v tinktúrach, sirupoch či olejoch.
Škorica má preukázateľne antibakteriálne a antivírusové účinky.
Rozlišujeme tiež viacero druhov škoricovníkov ako takých a následne i samotnú škoricu ako korenie. Najčastejšie sú druhy pravá a cejlónska škorica.
Rozdiel medzi nimi je najmä v zložení a spracovaní. Čínska či nepravá je vhodnejšia na mletú škoricu, cejlónska zas na celú, teda v známych zvitkoch.
Obe však obsahujú bohatú nádielku vitamínov a minerálov. Medzi nimi napríklad draslík, fosfor, horčík, kalcium, magnézium, meď, železo, z vitamínov A, B6, C, E a K. Taktiež v nej nájdeme aj betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.
Tabuľka uvádza nutričné hodnoty na 8 g (polievková lyžica) škorice mletej
Energia | 20 kcal |
Sacharidy | 2,1 g |
Vláknina | 4 g |
Tuky | 0,1 g |
Bielkoviny | 0,3 g |
Vnútorné použitie
Pochutiť sa na nej dá, ak ju použijeme ako prísadu do sypaného čaju, ale pridať ju môžeme aj do pečeného čaju.
Veľmi obľúbená je tiež spolu s vločkami, medom a horúcou vodou na raňajky. Pridávame ju však aj do štrudlí, osích hniezd či iných pochúťok.
Výhodou je, že má antioxidačné účinky. Je teda veľmi dobrá na prečistenie a odľahčenie organizmu od škodlivín.
Taktiež napomáha obehovej sústave, teda pozitívne vplýva na srdce, pružnosť a kvalitu ciev a žíl, je tiež nápomocná pri znižovaní zrážanlivosti krvi. Pozitívne tiež pôsobí na krvný tlak.
Podľa výskumov má tiež hypoglykemický účinok, čiže pomáha znižovať hladinu cukru v krvi
Na trávenie taktiež pôsobí s pozitívnymi účinkami. Pomôže pri problémovom trávení, teda na zápchu či hnačku. Je nápomocná pri liečbe vredov žalúdka.
V dnešnej dobe tiež výborne napomáha ľuďom s vysokou hladinou chlesterolu. Preto sa odporúča aj pri diétach.
Obľubujú ju aj športovci a to vďaka jej priaznivým účinkom na svaly.
Prospešná je aj pre knihomoľov, keďže vplýva na náš mozog a sústredenie. Napomáha taktiež v boji proti alzheimerovej chorobe.
Avšak treba si tiež dať pozor a v zmysle ľudovej múdrosti "Všetkého veľa škodí." nejesť škorice priveľa. Mohla by totiž vyvolať aj nepriaznivé účinky, najmä u ľudí s citlivou pečeňou a obličkami.
Vonkajšie použitie
Masku na tvár a dekolt môžeme vytvoriť z medu, škorice a olivového oleja. Takúto kašu môžeme tiež použiť aj ako peeling a to nielen na tvár, ale aj na zvyšok tela.
Využitie tiež nájde pri svalovej horúčke či bolesti svalov, kedy ju s olejčekom vmasírujeme do bolestivých miest.
Zber a skladovanie
Škorica sa zbiera zo stromov minimálne 8 rokov starých a ukutočňuje sa v období dažďov, dvakrát ročne.
Vzniká tak, že sa pozbierajú výhonky. Tie sa očistia od lístkov a odstráni sa z nich kôra. Takéto očistené výhonky sa nechajú vysušiť v tieni a o niekoľko dní sa pomocou špeciálnych nožov zoškrabe vrchná kôra. A napokon sa suší na slnku, ktoré zvinie kôru do seba a vzniká škorica.
Hotová škorica sa na mieste rozdeľuje do kategórií podľa kvality a sfarbenia. Následne sa odosiela do sveta.
Skladovanie je jednoduché, keďže k nám sa dostáva už ako hotový produkt, vysušená.
Je dobré ju udržiavať v suchom a tienistom prostredí, v izbovej teplote.
Pestovanie
Škoricovník môžete zohnať aj u nás a pestovať ho doma.
Keďže ide o tropickú rastlinu, je dôležité udržiavať ho v teple a vlhku.
To znamená, že sa mu bude dariť v teple okolo 20 stupňov Celzia.
Dôležité je ho ovlažovať na listoch, nie do pôdy.
V zime sa odporúča vystavovať ho slnku čo najviac, čiže je dobré stromček umiestniť k oknu.
Pôdu by mal mať vzdušnú, k zemi je teda potrebné primiešať piesok.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →