späť na zoznam bylín

Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie?
Zdroj foto: Getty images

Avokádo je veľmi obľúbenou prísadou do chutných a zdravých receptov. Vedeli ste však, že si ho môžete vypestovať aj doma? 

Charakteristika

Avokádo je plod zo stromu, ktorý sa môže dorásť aj 20 metrov. Vyšľachtené odrody však dorastajú do 2 až 5 metrov. 

Toto tropické ovocie pochádza zo strednej Ameriky, kde sú preň najvhodnejšie podmienky. Potrebuje totiž hlavne teplo.

Archeológovia dokonca našli v Mexiku stopy, ktorí naznačujú, že už pred 9-tisíc rokmi bolo vo veľkej obľube. 

Hovorí sa tiež, že v obľube ho mali aj Indiáni žijúci v tropickej oblasti. Tí z neho dokonca mali vyrábať likér.

V súčasnosti sa pestuje v Mexiku, Brazílií, na juhu Spojených státov amerických, ale aj v Španielsku, Grécku či Izraeli.

Vo vhodných podmienkach sa dá konzumovať po celý rok

Strom má vždy zelené listy a potrebuje veľa tepla a svetla, nie však priameho.

avokádo plod
Foto: Zdravoteka.sk - SM

Plody avokáda sa tiež líšia v ich veľkosti a tvare. Niektoré sú guľaté a iné zas hruškovité.

S váhou plodu je to taktiež až šokujúco rozdielne. Tie najmenšie plody vážia 50 g a iné zas neuveriteľné 2 kilogramy. 

Avokádo je pokryté spravidla hnedou, žltozelenou alebo purpurovou šupkou, ktorá nie je hrubá, tvorí však akúsi škrupinku.

Povrch môže byť hladký, najčastejšie sa však stretávame s vrásčitým.

Pod šupkou sa nachádza svetlozelená, prípadne svetložltá dužina.

Túto časť konzumujeme. Treba však dať pozor, avokádo obsahuje ešte jednu časť a to hnedú kôstku. Kôstka tvorí zväčša štvrtinu váhy plodu.

Dužina je zložená z množstva vitamínov a minerálov, pričom približne až 30 percent z nej tvorí tuk.

Ide však o veľmi prospešný tuk, ktorý výborne pôsobí na cholesterol a triglyceridy v tele.

Veľmi podobný tuk sa nachádza v olivovom oleji, ten sa však musí spracovávať a v avokáde sa nachádza priamo. Taktiež tieto tuky spôsobujú vyššie množstvo kalórií v avokáde.

Vnútorné použitie

Avokádo je v poslednom období veľmi obľúbenou surovinou aj v našej kuchyni.

Používa sa na prípravu nátierok, smoothie, polievok aj omáčok. Veľmi obľúbené je aj ako súčasť sushi.

Vhodný je tiež ako súčasť raňajok, obeda a aj večere. Je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov, ktoré priaznivo pôsobia na náš organizmus.

Konzumáciou avokáda naše telo získava vitamíny ako A, B, C, D, E, K, ide o skvelé zdroje antioxidantov.

Z minerálov vďaka avokádu získavame draslík, fosfor, horčík, mangán, vápnik, zinok a železo.

Vďaka tejto výbornej kombinácií vitamínov a minerálov sa z avokáda razom stala superpotravina.

V avokáde sa dokonca nachádza viac draslíka ako v banánoch. Tento minerál je dôležitý pre obehový systém, znižuje krvný tlak a taktiež pomáha vylučovať nepotrebné látky z tela.

Antioxidanty prispievajú k dobrému zdraviu očí aj pokožky. Napomáhajú aj v boji proti rakovine.

Obsahuje tiež vlákninu, ktorá je nápomocná pri správnom trávení. Vláknina je známa ako "metla" v našich črevách. Vďaka nej sa zbavuje naše telo škodlivých látok a jedov, chráni tým hrubé črevo.

Vďaka kyseline listovej, vitamínu B9, sme pokojnejší a aj zdravší. Táto látka totiž pozitívne vplýva na nervový systém, zdravie kostí a vlasov.

Celkovo teda kombinácia týchto vitamínov pôsobí priaznivo pri posilnení imunity, čo nás chráni pred rôznymi ochoreniami. Niektoré z nich majú aj protinádorové a protizápalové účinky.

Obsah zdravého tuku v avokáde okrem korigovania cholesterolu v krvi napomáha aj k pocitu zasýtenia, čo je veľmi vhodné pri diétach.

Vonkajšie použitie

Avokádo sa tiež využíva aj zvonka. A to hlavne vo forme masiek na tvár či vlasy.

Výborný je avokádový olej, ale využiť sa dá aj čestvé avokádo

Avokádový olej sa využíva na suchú a podráždenú pokožku, aj pre zvýšenie lesku a zdravia vlasov.

Vyskúsať môžete zábal na vlasy z avokádového oleja, pomôže to pri zamedzení ich vypadávaniu.

Olej vmasírujte do korienkov, prikryte teplým a vlkým uterákom. Po niekoľkých minútach umyte, najlepšie prírodným šampónom.

Na vlasy tiež môžete dať pretlačené čerstvé avokádo s olivovým olejom. Túto zmes vmasírujte od korienkov ku končekom a nechajte pôsobiť. Mali by byť potom poddajné a lesklé.

Tak isto by malo avokádo napomôcť pri tvorbe lupín a proti masteniu sa. V boji proti lupinám stačí k nemu pridať med a čajovníkový olej.

Avokádovú masku môžeme vytvoriť aj na hydratáciu a osvieženie pleti. Vďaka svojmu zloženiu napomáha aj v boji proti vráskam či akné. 

Pretlačené avokádo alebo avokádový olej stačí pravidelne vmasírovať do pokožky.

Avokádo a jeho účinky je vhodné využiť aj po holení. Ak máte po holení podráždenú pokožku, natrite ju po holení avokádovým olejom. 

Zber a skladovanie

Zaujímavosťou avokáda je, že na strome nedozrie. Zber avokáda závisí hlavne od jeho odrody. Vtedy sledujeme jeho veľkosť a farbu. 

Avokádo dozrieva v izbovej teplote. Ak chceme však jeho zrenie urýchliť, stačí ho zabaliť do novinového papiera, prípadne uložiť vedľa dozretých banánov.

Naopak, ak chceme jeho dozrievanie spomaliť, stačí ho skladovať v chladničke, prípadne aj v mrazničke.

Ako doma vypestovať avokádo?

Môžete to skúsiť aj vy. Existuje dokonca i viac spôsobov, ako ho doma vypestovať. Môžete to skúsiť vložiť priamo do zeme, v navlhčenej servítke či novinách.

Je náročné ho dopestovať, keďže k nám sa dovážajú plody málo dozreté a nedovyvinuté. Za pokus to však stojí.

Prípadne vyskúšajte tento pokus, stačí vám naň pohárik alebo črepník bez dierky na vodu, špajdle a samozrejme čerstvá kôstka.

Kôstka na domáce pestovanie by mala byť zo správne dopestovaného a dozretého avokáda. 

Počas naklíčenia je dôležité sa zbaviť povrchovej šupky kôstky. Niekto odporúča kôstku aj narezať.

Potom do kôstky napichnete špajdle a z väčšej časti namočíte do vody. Vodu je potrebné dopĺňať, pretože sa odparuje. 

Semienku sa bude najlepšie dariť v slnečnej miestnosti, avšak nie na priamom žiarení.

avokádo stromček
Foto: ilustračné, GettyImages

Prvé klíčky by sa mohli objaviť po 2 mesiacoch. Až keď sa objaví asi 10 centimetrová stonka, čo môže byť až po 4 mesiacoch, môžeme naše semienko zasadiť do zeme.

Pôda pre avokádo by mala byť zložená z piesku i hliny, a neutrálna (približne v rozmedzí pH 5,5 až 7).

Avokádový stromček v závislosti od pestovania a odrody môže po prvý raz zarodiť vo veku v rozmedzí 4 až 8 rokov. 

Zakvitnutie stromčeka spoznáme podľa drobných žltozelených kvietkov, ktoré majú vôňu podobnú anízu.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Zatiaľ nebola pridaná žiadna skúsenosť

Ďalšie názvy: Hruškovec americký, Persea americana

Použitie byliny Avokáda

Avokádo: Ako ho vypestovať a aké sú jeho účinky na zdravie? rastie od Februára do SSeptembra


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.