Liečba - ako sa lieči SIBO? Aké lieky zaberajú, je potrebná diéta?
SIBO je liečiteľné, ale môže sa často opakovať. Je preto nutná odborná liečba, diagnostika príčiny vzniku a úzka spolupráca lekára s pacientom.
Prognóza je daná predovšetkým základným ochorením, ktoré k vzniku SIBO viedlo.
Medikamentózna liečba
Na liečbu SIBO sa bežne používajú antibiotiká, prebiotiká a probiotiká. Kombináciou antibiotík je možné dosiahnuť reakciu na konkrétne druhy baktérií, ktoré nerovnováhu črevnej mikroflóry u pacienta spôsobili.
Výsledky štúdií z posledných rokov ukázali, že antibiotikum rifaximín v určitej miere redukuje SIBO približne u 80 % pacientov.
Presná dĺžka užívania antibiotík je individuálna, no krátkodobá. Väčšina lekárov odporúča rifaximin podávať 7 – 10 dní, a to buď jednorazovo, alebo cyklicky.
Počas liečby antibiotikami je potrebný pravidelný prísun probiotík a prebiotík pre podporu rovnováhy črevného mikrobiómu.
Majú množstvo priaznivých účinkov, ako je posilnenie bariérovej funkcie čreva, inhibícia patogénov, modulácia zápalovej odpovedi a redukcia viscerálnej hypersenzitivity.
Úprava životosprávy
V rámci stravovania je bežná bezlaktózová a bezlepková diéta, suplementácia potrebných vitamínov i minerálov. Mnohí pacienti uvádzajú, že po nasadení diéty prišla úľava od tráviacich problémov a bolesti brucha.
V prípade výrazného poklesu telesnej hmotnosti a rizika podvýživy je využívaná nutričná podpora.
Rizikom sú najmä fermentovateľné sacharidy, ktoré sú nedostatočne absorbovateľné v tenkom čreve. V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tieto sacharidy príliš skoro, a teda už v tenkom čreve.
Dôsledkom je nadúvanie, hnačka či bolesť brucha. Eliminácia príjmu týchto sacharidov v potrave môže zmierniť niektoré tráviace príznaky SIBO.
V súčasnosti má významnú úlohu tkzvn. FODMAP diéta. Slovo je anglickou skratkou pro „fermentable oligo-, di-, mono - saccharides and polyols".
F – Fermentovateľné (kvasiteľné) – potraviny rozložiteľné mikroorganizmami, ako sú baktérie alebo kvasinky.
O – Oligosacharidy nachádzajúce sa v obilninách alebo látky prítomné v strukovinách.
D – Disacharidy - napr. laktóza nachádzajúca sa v mliečnych výrobkoch.
M – Monosacharidy - napr. fruktóza nachádzajúca s v ovocí a zelenine.
P – Polyoly - látky používané ako sladidlá v potravinárstve.
Potraviny s vyšším obsahom Fodmap, ktorým by ste sa mali v strave eliminovať:
- Cesnak, cibuľa.
- Strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica,...).
- Obilniny (jačmeň, raž).
- Med, agáve.
- Mliečne výrobky obsahujúce laktózu.
- Jablká, hrušky, figy.
- Sladené nápoje.
- Sušené ovocie.
Vhodné potraviny počas SIBO diéty:
- Listová zelenina.
- Paprika, rajčina, mrkva.
- Mäso a ryby.
- Quinoa.
- Zemiaky.
- Vajíčka.
- Tofu.
- Bezlepkové obilniny (kukurica, ryža,...).
- Niektoré druhy ovocia (hrozno, jahody, čučoriedky,...).