Liečba - ako sa lieči SIBO? Aké lieky zaberajú, je potrebná diéta?

Liečba SIBO je u každého pacienta individuálna a komplexná. Zahŕňa úpravu životosprávy, jedálnička farmakoterapiu.

SIBO je liečiteľné, ale môže sa často opakovať. Je preto nutná odborná liečba, diagnostika príčiny vzniku a úzka spolupráca lekára s pacientom.

Prognóza je daná predovšetkým základným ochorením, ktoré k vzniku SIBO viedlo. 

Medikamentózna liečba

Na liečbu SIBO sa bežne používajú antibiotiká, prebiotiká a probiotiká. Kombináciou antibiotík je možné dosiahnuť reakciu na konkrétne druhy baktérií, ktoré nerovnováhu črevnej mikroflóry u pacienta spôsobili. 

Výsledky štúdií z posledných rokov ukázali, že antibiotikum rifaximín v určitej miere redukuje SIBO približne u 80 % pacientov.

Presná dĺžka užívania antibiotík je individuálna, no krátkodobá. Väčšina lekárov odporúča rifaximin podávať 7 – 10 dní, a to buď jednorazovo, alebo cyklicky.

Počas liečby antibiotikami je potrebný pravidelný prísun probiotík a prebiotík pre podporu rovnováhy črevného mikrobiómu.

Majú množstvo priaznivých účinkov, ako je posilnenie bariérovej funkcie čreva, inhibícia patogénov, modulácia zápalovej odpovedi a redukcia viscerálnej hypersenzitivity.

Úprava životosprávy

V rámci stravovania je bežná bezlaktózová a bezlepková diéta, suplementácia potrebných vitamínov i minerálov. Mnohí pacienti uvádzajú, že po nasadení diéty prišla úľava od tráviacich problémov a bolesti brucha.

V prípade výrazného poklesu telesnej hmotnosti a rizika podvýživy je využívaná nutričná podpora.

Rizikom sú najmä fermentovateľné sacharidy, ktoré sú nedostatočne absorbovateľné v tenkom čreve. V prípade SIBO začnú premnožené baktérie rozkladať tieto sacharidy príliš skoro, a teda už v tenkom čreve.

Dôsledkom je nadúvanie, hnačka či bolesť brucha. Eliminácia príjmu týchto sacharidov v potrave môže zmierniť niektoré tráviace príznaky SIBO.

V súčasnosti má významnú úlohu tkzvn. FODMAP diéta. Slovo je anglickou skratkou pro „fermentable oligo-, di-, mono - saccharides and polyols".

F – Fermentovateľné (kvasiteľné) – potraviny rozložiteľné mikroorganizmami, ako sú baktérie alebo kvasinky.

Oligosacharidy nachádzajúce sa v obilninách alebo látky prítomné v strukovinách.

Disacharidy - napr. laktóza nachádzajúca sa v mliečnych výrobkoch.

Monosacharidy - napr. fruktóza nachádzajúca s v ovocí a zelenine.

P – Polyoly - látky používané ako sladidlá v potravinárstve.

Potraviny s vyšším obsahom Fodmap, ktorým by ste sa mali v strave eliminovať:

  • Cesnak, cibuľa.
  • Strukoviny (hrach, fazuľa, šošovica,...).
  • Obilniny (jačmeň, raž).
  • Med, agáve.
  • Mliečne výrobky obsahujúce laktózu.
  • Jablká, hrušky, figy.
  • Sladené nápoje.
  • Sušené ovocie.

Vhodné potraviny počas SIBO diéty:

  • Listová zelenina.
  • Paprika, rajčina, mrkva.
  • Mäso a ryby.
  • Quinoa.
  • Zemiaky.
  • Vajíčka.
  • Tofu.
  • Bezlepkové obilniny (kukurica, ryža,...).
  • Niektoré druhy ovocia (hrozno, jahody, čučoriedky,...).
fzdieľaj na Facebooku