Bezlepková bábovka? Recept na hrnčekovú bábovku s kokosom či orechmi
Bábovka je jedným z najtradičnejších a najpopulárnejších koláčov vôbec. Túto obľúbenú pochúťku z dielne našich babičiek a mám si však nemusia odoprieť ani celiatici. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme jednoduchý a overený recept, s ktorým si hravo poradíte s výzvou zvanou bezlepková bábovka.
Obsah článku
Ponúkame vám hrnčekový recept na bezlepkový variant. Jednoduchá, rýchla a chutná bezlepková bábovka, ktorá sa dá i prispôsobiť podľa vlastného želania, kokosom, orechmi, tvarohom. Dá sa jesť s kakaom, s medom, lekvárom, pudingom, kávou (+ podeľte sa v skúsenostiach o svoju obľúbenú kombináciu bábovky s...).
Nezabudnite!
Nech už idete pripravovať akékoľvek bezlepkové jedlo, základom je, aby ste sa uistili, že sú všetky suroviny, z ktorých idete variť či piecť, skutočne bezlepkové!
Chutí vám viac tvarohová či orechová bábovka? Alebo dávate prednosť klasike? Nasledovný recept, ktorý sme pre vás pripravili, zaručene poteší všetkých, ktorí majú radi veci jednoduché, rýchle, lacné a hlavne chutné!
Hrnčeková bábovka
Ako už prezrádza samotný názov, pri tomto recepte na bábovku nebudete potrebovať žiadne odmerky ani kuchynskú váhu. Stačí vám len jeden klasický hrnček.
Suroviny, ktoré budete potrebovať:
- 2 hrnčeky múky Schär (Mix B alebo Farina)
- 1 hrnček kryštálového cukru
- cca 0,5 hrnčeka oleja
- 1 hrnček mlieka
- 2 vajcia
- vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 2 lyžice kakaa
Pri bezlepkových receptoch je dôležité dbať na to, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu!
Postup je veľmi jednoduchý.
Celé vajíčka si vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Prilejeme mlieko, prisypeme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a všetko spolu dôkladne vyšľaháme.
Ako posledný prišľaháme olej, ktorý ale vlievame do cesta pomaly a postupne. 3/4 cesta vylejeme do pripravenej formy (formu si vytrieme maslom a posypeme zľahka múkou, prípadne kokosom).
Do zvyšnej 1/4 cesta primiešame kakao a vzniknuté tmavé cesto prilievame do formy k bledému cestu takým spôsobom, aby sme vytvorili typický mramorový efekt.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov po dobu cca 30 min.
Dbáme na to, aby sme rúru prvých 15-20 minút neotvárali, inak by nám cesto mohlo spľasnúť.
Či je bábovka dostatočne upečená si overíme tak, že do stredu cesta vpichneme špáradlo. Ak je po vytiahnutí suché, bábovka je upečená. Ak sa však na špáradlo nalepilo cesto, pečieme ďalej, sledujeme však čas a teplotu, aby sa naopak nestalo, že nám bábovka prihorí.
Tento recept na bábovku je veľmi jednoduchý a možno podľa neho pripraviť aj bábovky iných chutí - pridaním pomletých orechov vám vznikne orechová bábovka, pridaním kokosu do cesta zas bábovka kokosová. Tieto ingrediencie môžete pridať jednak do cesta, ale aj ako posýpku samotnej bábovky, čím ešte viac podporíte jej chuť.
Fantázii a originalite sa medze naozaj nekladú!
Súvisiace
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →