Bezlepkové cestoviny - kukuričné, ryžové, miešané? + Recept na domáce

Bezlepkové cestoviny - kukuričné, ryžové, miešané? + Recept na domáce
Zdroj foto: Getty images

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými cestovinami? Z čoho sa vyrábajú? Aké druhy bezlepkových cestovín sú na trhu voľne dostupné a kde ich možno zakúpiť? Ako si vyrobiť domáce bezlepkové cestoviny? Odpovede na tieto a mnohé iné otázky týkajúce sa bezlepkových cestovín sa dozviete z nasledujúcich riadkov.

Cestoviny sú rýchlou možnosťou jedla, avšak, ako na recept bez lepku? 

+ Ponúkame ľahký recept na bezlepkové domáce cestoviny.

Zloženie bezlepkových cestovín

Bezlepkové cestoviny sú väčšinou vyrobené na báze kukuričnej múky a kukuričného škrobu s pridaním vaječného bielku (môže sa vyskytovať, ale aj nemusí), a prírodných farbív - napr. kurkumy.

Zloženie kukuričných cestovín ich predurčuje k charakteristickej sýtožltej farbe.

Kukurica ako surovina pritom môže byť vo výrobku zastúpená v rôznych pomeroch – buď v 100% pomere alebo môže byť nakombinovaná s ryžovou, pohánkovou, prípadne inou múkou (vyrobenou z bezlepkových surovín).

Takisto existujú výlučne pohánkové bezlepkové cestoviny (majú charakteristickú orieškovú farbu) a výlučne ryžové bezlepkové cestoviny (nazývané aj sklené, nakoľko sú takmer priehľadné a veľmi jemné).

Ryžové cestoviny sa vyskytujú najmä v podobe ryžových rezancov a tvoria neodmysliteľnú súčasť jedál čínskej, thajskej a indickej kuchyne.

Kde možno bezlepkové cestoviny zakúpiť?

Zohnať bezlepkové cestoviny vo forme polotovaru už v dnešnej dobe, chvalabohu, nie je takmer žiadny problém. Zakúpiť si ich môžete v ktoromkoľvek obchode so zdravou výživou, ale aj v takmer každom väčšom supermarkete. 

Tieto sa rozhodli vyjsť v ústrety progresívne sa rozrastajúcej skupine zákazníkov – celiatikov a tak v rámci svojho sortimentu cestovín ponúkajú aj ich bezlepkový variant:

  • Tesco – bezlepkové cestoviny značky Sam Mills (vyrobené zo 100%-nej kukurice, bez vajec), dostupné vo variantoch: špagety / chifferi - kolienka / penne / fusilli – vretienka.
  • bezlepkové cestoviny Tesco Free From (produkt z dielne značky Tesco, vyrobený z kukuričnej a ryžovej múky, bez vajec) dostupné vo variantoch: špagety / fusilli – vretienka / conchiglie – mušličky / tagliatelle – široké rezance.
  • Lidl bezlepkové cestoviny (produkt z dielne značky Lidl, vyrobený z kukuričnej a cícerovej múky), dostupné vo variantoch: špagety / penne  fusilli - vretienka.
  • Kauflandbezlepkové cestoviny značky Sam Mills (vyrobené zo 100%-nej kukurice, bez vajec), dostupné vo variantoch: špagety /chifferi - kolienka / penne / fusilli – vretienka.
  • Billa – bezlepkové cestoviny Procel značky Novalim (slovenský produkt vyrobený na báze kukuričnej múky a škrobu, obsahujú vajcia), dostupné vo variantoch: špagety / niťovky / rezance / špirály malé i veľké / písmenká / číselka / tarhoňa / fliačky / mušle / kolienka malé i veľké.

bezlepkové cestoviny

Príklad sortimentu bezlepkových cestovín:

  • bezlepkové cestoviny Procel a Aprocel (nízkobielkovinové cestoviny) rôznych druhov,
  • bezlepkové cestoviny populárnej talianskej značky Schär vo forme penne a fusilli – vretienka,
  • bezlepkové cestoviny NutriFree vyrobené z celozrnnej ryžovej múky vo forme penne a makarónov.

Mnohých celiatikov zaručene poteší fakt, že si môžu bezlepkové cestoviny zadovážiť aj na lekársky predpis. Podmienkou je lekárom stanovená diagnóza celiakie a následné prísne dodržiavanie bezlepkovej diéty.

O možnostiach bezlepkových potravín na lekársky predpis sa informujte u svojho ošetrujúceho gastroenterológa.

Kam na bezlepkové cestoviny?

Mnohí z vás pred varením či dokonca vlastnou výrobou cestovín dávajú prednosť príjemnému posedeniu v prostredí štýlovej reštaurácie. Kde vám však dokážu na požiadanie pripraviť cestoviny v bezlepkovej verzii? Z vlastnej skúsenosti však môžem odporučiť nasledovné podniky:

  • reštaurácia Svetluška, Nitra – útulné prostredie vegánskej reštaurácie, v ktorej vám pripravia okrem iného aj chutné bezlepkové cestoviny. Denné menu reštaurácie je často kompletne bezlepkové, veľmi lahodné a cenovo viac než priaznivé.
  • pizzeria Bertos Nitra - okrem výbornej bezlepkovej pizze tu nájdete aj cestoviny. Cestoviny si tu môžete aj nakúpiť. Personál odporúča pred návštevou volať, aby stihli nechať nakysnúť bezlepkové pizza cesto, aby ste dlho nečakali.
  • reštaurácia Alfaro Ristorante, Bratislava / Eurovea – štýlová talianska reštaurácia, kde vám pripravia bezlepkové cestoviny z kukuričnej aj pohánkovej múky. Ceny sú vo vyšších reláciách, preto odporúčam najmä pôžitkárom.
  • reštaurácia&pizzeria La Strada, Brno - ak by ste sa vydali na výlet do susedných Čiech, určite navštívte tento štýlový podnik. Očaria vás kvalitnými jedlami, ktoré ulahodia nielen vašim chuťovým pohárikom, ale aj oku. Okrem výborných bezlepkových cestovín ponúkajú aj bezlepkové denné menu, ktorým si vás zaručene získajú. Navyše, popri vysokej kvalite, ktorá sa vám v podniku La Strada dostane, budete zaskočení relatívne nízkymi cenami. Odporúčam!

Bezlepkové cestoviny vám samozrejme pripravia aj v mnohých iných reštauráciách v najrôznejších kútoch (nielen) Slovenska. Cenným sprievodcom je portál www.restauraciepreceliatikov.sk, kde si viete vyhľadať jednotlivé reštaurácie či pohostinstvá podľa geolokácie alebo druhu jedla.

Ak však dávate prednosť vlastnej kuchyni, mám pre vás skvelý recept na výrobu domácich bezlepkových cestovín. Chuťovo sú naozaj vynikajúce a ich príprava nie je vôbec náročná.

Recept na vynikajúce domáce bezlepkové cestoviny

Na prípravu bezlepkových cestovín budeme potrebovať tieto suroviny:

  • 250 g bezlepkovej múky Mix B (od Schär). Bezlepková múka Mix B,
  • 3 vajíčka,
  • 3 PL vody,
  • 3 PL olivového oleja,
  • štipku soli.

Postup je jednoduchý. Najprv si vyšľaháme vajíčka s 3 PL vody. V druhej miske si zmiešame múku so soľou a následne vlejeme vyšľahané vajíčka.

Nakoniec do zmesi vlejeme olej.

Všetko dôkladne premiešame a vymiesime do podoby vláčneho cesta. Hotové bezlepkové cesto necháme v kľude odpočívať približne 15 minút.

Po odstátí si cesto vyvaľkáme a vykrajujeme z neho tenké pásiky (vykrajovať môžete buď ručne alebo strojčekom na rezance). Z cesta si samozrejme môžeme vykrojiť aj iné tvary než pásiky/rezance, všetko závisí len od zručnosti a šikovnosti kuchára :)

Ak už máme cesto povykrajované, ponoríme ho do hrnca s vriacou, osolenou vodou. Aby sa nám cestoviny nezlepili, prilejeme do hrnca aj zopár kvapiek oleja.

Cestoviny varíme iba chvíľočku, pokým nevyplávajú na povrch.

Ak sa tak stane, cestoviny opatrne vyberieme a môžeme podávať (ako hlavné jedlo, prílohu k hlavnému jedlu či do polievky).

Verím, že moje rady a tipy vám v mnohom pomohli a v mene celej našej redakcie vám prajem dobrú chuť!   

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané