Bezmäsité hlavné jedlá: S poctivou zeleninou vyčarujete chutný a zdravý obed

Bezmäsité hlavné jedlá: S poctivou zeleninou vyčarujete chutný a zdravý obed
Zdroj foto: Getty images

Nemusíte byť vegán ani vegetarián, aby vás oslovili bezmäsité hlavné jedlá. Dajú sa pripraviť tak chutne, aby presvedčili aj zarytého mäsožravca.

Kým niekto si pod bezmäsitým jedlom predstaví najmä sladké múčne pokrmy, u iného ide o tanier, na ktorom sa o hlavné slovo hlásia rôzne druhy zeleniny.

Predstavme si preto najpoužívanejšie druhy zeleniny, v krátkosti ich zdravotné benefity a v neposlednom rade tiež niekoľko tipov na obľúbené hlavné jedlá, ktoré z nich pripravíte aj bez veľkých kulinárskych skúseností.

Zemiaky

Zemiaky, ako tradičná slovenská potravina, zohrávali kľúčovú úlohu už v jedálničkoch našich predkov. Ide o jednu z najviac používaných surovín s extra všestranným využitím.

Zemiaky máme radi ako prílohu, dokážeme z nich pripraviť cesto a v mnohých receptoch zastúpia hlavnú úlohu. Stačí si spomenúť na zapekané francúzske zemiaky, plnené zemiaky alebo zemiakový koláč na plech.

Prečo však jesť zemiaky? Považujú sa za výdatnú potravinu s dobrým sýtiacim účinkom. Sú bohaté na vitamíny skupiny B a obsahujú viac vitamínu C ako jablká a hrušky. Miesto vysmážania stavte na úpravu, ktorá je k živinám šetrnejšia. Zemiaky je najlepšie piecť, variť alebo variť v pare.

Karfiol

Pri pohľade na karfiol môžete mať dve nálady – buď sa už neviete dočkať, kedy začne rozvoniavať celou kuchyňou, alebo ste mu doteraz neodpustili ujmu zo školskej jedálne. Jeho mimoriadna tvárnosť si však zaslúži pozornosť.

Karfiol nemusíte iba vysmážať v klasickom trojobale, zahviezdi aj v ďalších receptoch. Vyskúšajte karfiolové ružičky zapekané s mozzarellou, karfiolové placky s medvedím cesnakom alebo lahodnú krémovú karfiolovú polievku.

Táto “hlava plná vitamínov” obsahuje vyššie zastúpenie vitamínov C, B a K. Látkam ukrytým v karfiole sa pripisujú protirakovinové, detoxikačné a protizápalové účinky.

Brokolica

Ak športujete alebo si dávate väčší pozor na svoju líniu, brokolica, ako zelený “súrodenec” karfiolu, si vás získa svojimi prednosťami. Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická a v 100 g brokolice sa ukrývajú prekvapivo až 3 gramy rastlinných bielkovín.

Okrem toho je bohatá na vápnik, vitamín K a sulforafán, ktorý je považovaný za silný antioxidant pôsobiaci v tráviacom trakte.

Brokolica výborne funguje takmer vo všetkých receptoch, ktoré si dokážete predstaviť s karfiolom. Do jedálnička sa však oplatí zaradiť menšiu zmenu, napríklad výnimočné chutné špagety s brokolicou a nivou, brokolicové lievance s cottage syrom, či brokolicovo-batátový krém.

Cuketa

Kráľovná odľahčeného diétneho jedálnička sa úspešne zbavila nálepky “zeleniny bez chuti”. Na rozdiel od karfiolu a brokolice je síce chuťovo neutrálnejšia, no o to viac obľúbenejšia.

Jej príjemná maslová chuť výborne korešponduje s paradajkami, rôznymi druhmi syrov a byliniek. V kuchyni jej to najviac ladí s mrkvou, zemiakmi, vajíčkami a tekvicou. Vyskúšajte napríklad výdatnú cuketovú frittatu, francúzske Ratatouille, bryndzový koláč s cuketou, či cuketu plnenú na vegetariánsky spôsob, napríklad zmesou červených fazuliek, kukurice, paradajok a mozzarelly.

Cuketa má okrem iného blahodárny vplyv na tráviaci trakt, zlepšenie pohyblivosti čriev a pre vyšší obsah draslíku môže prispievať k zmierneniu opuchov.

Tekvica

V tejto TOP päťke zeleninových hlavných jedál nesmie chýbať ani tekvica. Oranžovo sfarbená tekvicová dužina predznamenáva vyšší obsah vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zachovanie zdravých očí, slizníc a pokožky.

K udržaniu zdravého zraku prispievajú aj prítomné antioxidanty zeaxantín a luteín. Vitamíny C a E, minerály draslík a horčík robia z tekvice dokonalú jesennú zásobáreň živín.

Pochutnať si môžete na sýtej tekvicovo-mrkvovej polievke s kurkumou, zapekanej hokkaido tekvici so syrmi a cesnakom alebo na jemnom tekvicovom rizote.

Tento článok nie je autorským obsahom Zdravoteka.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané