Bezmäsité hlavné jedlá: S poctivou zeleninou vyčarujete chutný a zdravý obed
Nemusíte byť vegán ani vegetarián, aby vás oslovili bezmäsité hlavné jedlá. Dajú sa pripraviť tak chutne, aby presvedčili aj zarytého mäsožravca.
Predstavme si preto najpoužívanejšie druhy zeleniny, v krátkosti ich zdravotné benefity a v neposlednom rade tiež niekoľko tipov na obľúbené hlavné jedlá, ktoré z nich pripravíte aj bez veľkých kulinárskych skúseností.
Zemiaky
Zemiaky, ako tradičná slovenská potravina, zohrávali kľúčovú úlohu už v jedálničkoch našich predkov. Ide o jednu z najviac používaných surovín s extra všestranným využitím.
Zemiaky máme radi ako prílohu, dokážeme z nich pripraviť cesto a v mnohých receptoch zastúpia hlavnú úlohu. Stačí si spomenúť na zapekané francúzske zemiaky, plnené zemiaky alebo zemiakový koláč na plech.
Prečo však jesť zemiaky? Považujú sa za výdatnú potravinu s dobrým sýtiacim účinkom. Sú bohaté na vitamíny skupiny B a obsahujú viac vitamínu C ako jablká a hrušky. Miesto vysmážania stavte na úpravu, ktorá je k živinám šetrnejšia. Zemiaky je najlepšie piecť, variť alebo variť v pare.
Karfiol
Pri pohľade na karfiol môžete mať dve nálady – buď sa už neviete dočkať, kedy začne rozvoniavať celou kuchyňou, alebo ste mu doteraz neodpustili ujmu zo školskej jedálne. Jeho mimoriadna tvárnosť si však zaslúži pozornosť.
Karfiol nemusíte iba vysmážať v klasickom trojobale, zahviezdi aj v ďalších receptoch. Vyskúšajte karfiolové ružičky zapekané s mozzarellou, karfiolové placky s medvedím cesnakom alebo lahodnú krémovú karfiolovú polievku.
Táto “hlava plná vitamínov” obsahuje vyššie zastúpenie vitamínov C, B a K. Látkam ukrytým v karfiole sa pripisujú protirakovinové, detoxikačné a protizápalové účinky.
Brokolica
Ak športujete alebo si dávate väčší pozor na svoju líniu, brokolica, ako zelený “súrodenec” karfiolu, si vás získa svojimi prednosťami. Je ľahko stráviteľná, nízkokalorická a v 100 g brokolice sa ukrývajú prekvapivo až 3 gramy rastlinných bielkovín.
Okrem toho je bohatá na vápnik, vitamín K a sulforafán, ktorý je považovaný za silný antioxidant pôsobiaci v tráviacom trakte.
Brokolica výborne funguje takmer vo všetkých receptoch, ktoré si dokážete predstaviť s karfiolom. Do jedálnička sa však oplatí zaradiť menšiu zmenu, napríklad výnimočné chutné špagety s brokolicou a nivou, brokolicové lievance s cottage syrom, či brokolicovo-batátový krém.
Cuketa
Kráľovná odľahčeného diétneho jedálnička sa úspešne zbavila nálepky “zeleniny bez chuti”. Na rozdiel od karfiolu a brokolice je síce chuťovo neutrálnejšia, no o to viac obľúbenejšia.
Jej príjemná maslová chuť výborne korešponduje s paradajkami, rôznymi druhmi syrov a byliniek. V kuchyni jej to najviac ladí s mrkvou, zemiakmi, vajíčkami a tekvicou. Vyskúšajte napríklad výdatnú cuketovú frittatu, francúzske Ratatouille, bryndzový koláč s cuketou, či cuketu plnenú na vegetariánsky spôsob, napríklad zmesou červených fazuliek, kukurice, paradajok a mozzarelly.
Cuketa má okrem iného blahodárny vplyv na tráviaci trakt, zlepšenie pohyblivosti čriev a pre vyšší obsah draslíku môže prispievať k zmierneniu opuchov.
Tekvica
V tejto TOP päťke zeleninových hlavných jedál nesmie chýbať ani tekvica. Oranžovo sfarbená tekvicová dužina predznamenáva vyšší obsah vitamínu A, ktorý je nevyhnutný pre zachovanie zdravých očí, slizníc a pokožky.
K udržaniu zdravého zraku prispievajú aj prítomné antioxidanty zeaxantín a luteín. Vitamíny C a E, minerály draslík a horčík robia z tekvice dokonalú jesennú zásobáreň živín.
Pochutnať si môžete na sýtej tekvicovo-mrkvovej polievke s kurkumou, zapekanej hokkaido tekvici so syrmi a cesnakom alebo na jemnom tekvicovom rizote.
Tento článok nie je autorským obsahom Zdravoteka.sk. Bol dodaný klientom, uverejnený ako platený PR článok.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →