späť na zoznam článkov

Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Jednoduchá a zdravá karfiolová krémová polievka. Poznáte tento recept?
Zdroj foto: Getty images

Výnimočná karfiolová polievka vhodná pre alergikov aj pre maškrtníkov, ktorým záleží na zdravej životospráve. Pochutia si na nej aj najvyberavejšie jazýčky, pričom ide o rýchlu a ľahkú tradičnú polievku z karfiolu pripravenú moderným spôsobom.


Náročnosť: nízka
Príprava: 45 minút
Porcie: približne 6 porcii 

Výborná karfiolová polievka patrí medzi jednoduché a tradičné v našej kuchyni. Vďaka jej zloženiu je vhodná pre alergikov na laktózu či lepok, tak isto aj pre vegetariánov a vegánov.

Polievka je bohatá na vitamíny a živiny potrebné pre náš organizmus

Hlavnou surovinou je karfiol, ktorý by sme mali zaradiť do nášho jedálnička častejšie.

Zloženie karfiolu je plné vitamínov a minerálov

Medzi vitamíny, ktoré sú v karfiole obsiahnuté sú A, B5, B9, B12, C, E, H, K, z minerálov a prospešných látok je to draslík, flór, fosfor, jód, karotén, kyselinu listovú, luteín, meď, molybdén, selén, sodík, vápnik, vlákninu, zinok aj železo.

Jeho obsah energetických zložiek je nízky, 100 gramov predstavuje iba 105 kilojoulov.

Vďaka svojmu zloženiu je zdraviu prospešný, najmä pre zdravie našich vlasov, pleti, nechtov či trávenie.

Podporuje našu imunitu, rast a obnovu buniek. Je pomocníkom pri predchádzaní zápalov a infekcii v tele.

Karfiol je vhodné konzumovať počas liečby močového traktu a obličiek, regeneruje tiež slznicu čriev.

Je pomocníkom pri prevencii rôznych nádorov, rakoviny hrubého čreva, pľúc či prostaty u mužov.

Pre ľudí, ktorí držia redukčné diéty je karfiol skvelým pomocníkom. Vďaka nízkemu obsahu kalórií, vysokému obsahu prospešných látok a taktiež zabezpečí poct sýtosti.

Okrem trávenia nezaťaží ani krvný obeh, a to pre jeho nízky obsah tukov. Svojím zložením napomáha práve správnemu fungovaniu obehovej sústavy.

Ide o nízkokalorickú zeleninu, je v ňom množstvo vody a je močopudný.

Obsahuje tiež minimum tukov, vďaka čomu je ľahký a prospešný pre trávenie.

Karfiol je tiež prospešný pre pamäť a nervové zdravie.

Študentov poteší svojou schopnosťou pomôcť kvalitnejšiemu spánku, pri učení a zlepšení pamäte. Napomáha tiež pri liečbe zápalov a stresu počas Alzheimerovej a Parkinsonovej choroby.

Vhodný je do polievok, ako príloha či hlavné jedlo. Môžeme ho pripraviť varením, dusením, ale aj zapekaním a grilovaním.

V polievke sa tiež nachádza zeler, ktorý je veľmi prospešný pre naše zdravie a uvádza sa ako zdravšia a ľahšia náhrada zemiakov.

Zeler je skvelý pri problémoch s trávením, má antibakteriálne a protizápalové účinky.

Posilní tiež naše nervy a funkciu mozgu. Podporí silu kostí a to tiež pri bolestivej artritíde.

Jeho dezinfekčná a antibakteriálna sila sa pozitívne prejavuje pri hnačkách, nadúvaní, celkovej liečbe tráviacich ťažkostí. Pôsobiť dokonca môže ako preháňadlo. 

Jeho éterické oleje priaznivo pôsobia aj v našich ústach a nosohltane, a to najmä ak máme ťažkosti s nádchou, prechladnutím či kašľom.

Čo na zdravú krémovú karfiolovú polievku potrebujeme?

  • karfiol,
  • štvrťku zeleru,
  • stredne veľkú mrkvu,
  • cesnak,
  • cibuľa,
  • kokosová smotana,
  • olivový olej,
  • čierne korenie,
  • bazalka,
  • muškátový orišok,
  • soľ,
  • kôpor.

Recept

1. Karfiol rozdelíme na menšie ružičky, na drobno môžeme nakrájať aj stonku. Zeler nakrájame na malé kocky a mrkvu stačí rozkrojiť na štvrťku.

2. Karfiol, mrkvu a zeler popražíme na cibuli, po chvíľke pridáme aj pretlačený cesnak a zalejeme vodou.

3. Všetko spolu uvaríme, pridáme koreniny podľa chuti. S muškátovým orieškom a kôprom postupujeme opatrne, keďže ide o výrazné koreniny.

4. Keď sú suroviny vo vode uvarené do mäkka, všetko poriadne dohladka vymixujeme

V tejto fáze, pred vymixovaním, môžeme vybrať uvarenú mrkvu a niekoľko ružičiek karfiolu na ozdobu, alebo ako zeleninovú vložku do polievky.

5. Po vymixovaní postupne a opatrne prilievame kokosovú smotanu. Môžeme vrátiť aj nakrájanú zeleninu, ktorú sme vybrali.

6. Krátko spolu povaríme a môžeme podávať.

Dobrú chuť.

Polivka je výborná na zahriatie aj zasýtenie. Vhodná je pre alergikov, vegetariánov, aj vegánov. Najlepšie je podávať ju horúcu a plnú uvarenej zeleninky, ozdobiť ju môžeme kôprom alebo nastrúhaným vegánskym syrom.

Naposledy aktualizované 24.08.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept Zdravá cícerová polievka so zeleninkou, rýchly recept

Jednoduchá, chutná a veľmi zdravá polievka prinesie osvieženie aj skvelo zasýti. Obľúbia si ju aj najväčší kritici, pretože je svieža a plná chutí. Okrem toho je plná vitamínov a...

Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept? Jednoduchá a zdravá špenátová polievka. Aký je náš recept?

Pripravte si s nami veľmi rýchlu a jednoduchú špenátovú polievku, ktorá je plná vitamínov. Urobíte tak radosť svojmu žalúdku, ale aj celému organizmu a to nielen počas sychravých dní.

Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept Fialové zemiaky v klasickom slovenskom demikáte? Vyskúšajte náš nevšedný recept

Fialové zemiaky sú poriadne nevšedná surovina a to nie len svojou zvláštnou farbou, ale hlavne svojím zložením. Zemiaky s touto farbou sú totiž výborným zdrojom antioxidantov a v...

Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept Pórová polievka prospešná nášmu telu. Skúste náš jednoduchý recept

Pór je veľmi zdravou zeleninou a má množstvo skvelých vplyvov na naše zdravia. To platí hlavne pre recepty z čerstvého póru, no svoje priaznivé účinky má aj tepelne spracovaný.

Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept Vianočná kapustnica na zdravý spôsob? Vyskúšajte náš recept

Pripravte si s nami vegánsku kapustnicu, ktorou ulahodíte chuťovým pohárikom aj zdraviu.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.