Falafel pečený v rúre? Zdravý recept z cíceru, nielen pre vegánov
Nechajte sa inšpirovať arabskou kuchyňou a pripravte si s nami hodnotný pokrm, zvaný falafel. Prekvapí vás nielen svojou chuťou, ale i pozitívnym vplyvom pre zdravie.
Obsah článku
Falafel je tradičné arabské jedlo. Udáva sa, že táto špecialita je pôvodom z Egypta. V súčasnosti je rozšírená po celom Blízkom východe. Sú to vlastne vyprážané guľôčky, ktoré sa pripravujú z rozomletého cíceru alebo bôbu. Použiť sa môže i kombinácia oboch týchto zdravých strukovín.
Falafelové guličky sa štandardne vyprážajú vo fritéze či na panvici. Avšak pečený v rúre, bez použitia zbytočného tuku, predstavuje ešte zdravšiu verziu tejto pochúťky.
Výborne sa hodí k rôznym šalátom i zaváranej zelenine.
Vy si môžete tento recept vychutnať i tak trochu po našom, a pripraviť si k nemu ryžu či zemiaky. Tú pravú chuť tomuto orientálnemu jedlu však dodá práve zelenina.
Nielen v minulosti bol falafel obľúbenou náhradou mäsa. Pripravoval sa preto najmä v období pôstu.
Hlavnou ingredienciou tohto jedla je cícer. Ten patrí medzi najobľúbenejšie strukoviny. Známy je najmä v Stredomorí. Je bohatým zdrojom rastlinných bielkovín, vlákniny, vitamínov i minerálov.
Má prebiotické účinky a na rozdiel od iných strukovín nemá takú tendenciu nafukovať. Využíva sa preto do šalátov či nátierok, ale i rozomletý na zahustenie rôznych omáčok.
Nielen pre chuť, ktorú cícer má, ale i pre jeho nutričné hodnoty, je u vegánov a vegetariánov cícer obľúbenou náhradou mäsa.
Prečítajte si tiež náš recept:
Šošovicová polievka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm?
Recept na falafel pečený v rúre
Či už patríte medzi vegánov, alebo nie, nutričné vlastnosti tohto pokrmu privíta i váš organizmus. Poďte si teda spolu snami spestriť jedálniček o toto zdravé, hodnotné, ale i chutné jedlo.
Na prípravu budete potrebovať:
- 450 g sušeného cíceru
- 2 cibule
- 4 mesiačiky cesnaku
- petržlenovú vňať
- 3 polievkové lyžice celozrnnej múky
- 1 polievková lyžica korianderu
- štipka kardamónu
- 1 až 2 čajové lyžičky soli
- trocha olivového oleja
Ako na to:
Cícer je potrebné deň vopred nechať namočený v čistej vode.
Takto dostatočne zmäkne a netreba ho variť. Pred samotnou prípravou ho len preceďte cez sitko a prepláchnite vodou.
Rúru si predhrejte na 180 °C.
Cibulu, cesnak a petržlenovú vňať nakrájajte. Všetky prísady v rátane korenín a múky vložte do mixéra a vymixujte.
Je lepšie ak má zmes trochu hrubšiu konzistenciu. Nemusíte teda mixovať príliš na jemno.
Podľa potreby pridajte trochu vody alebo múky, aby sa zo zmesi dali tvarovať guľky.
Ideálne je ak zmes necháte jednu až dve hodiny oddychovať v chladničke.
Z pripraveného cesta urobte menšie guličky, ktoré poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Mierne ich pokvapkajte olivovým olejom a pečte zhruba 25 až 30 minút.
Prajeme dobrú chuť
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →