späť na zoznam článkov

Šošovicová polievka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm?

Autor: Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková
Šošovicová polievka: Jednoduchý recept na hodnotný a zdravý pokrm?
Zdroj foto: Getty images

Šošovica sa právom pokladá za kráľovnú strukovín. V minulosti vyhľadávaná pre vyššiu spoločnosť, či využívaná ako platidlo. Objavte v nej bohatstvo, ktoré v sebe ukrýva. Uvarte si spolu s nami tradičnú, jednoduchú a najmä zdravú šošovicovú polievku.


Šošovica má vysoký obsah bielkovín, preto je vyhľadávaná najmä vegetariánmi, u ktorých tvorí významnú zložku stravy.

Hoci ide o nízkokalorickú a diétnu strukovinu, jej nutričná hodnota je presne to, čo z tejto rastliny robí kráľovnú strukovín.

Je bohatým zdrojom vápnika, železa, fosforu, selénu, zinku i vitamínov B. Odporúča sa najmä pri anémii z nedostatku železa, na zlepšenie imunity, pri redukčných diétach a zvýšenom cholesterole.

Samozrejme netreba zabúdať na vlákninu obsiahnutú v šošovici, ktorá napomáha tráveniu a je prevenciou proti zápche.

O dôležitosti vlákniny sa dočítate v našom článku: Vláknina ako prevencia i liek. Koľko jej denne potrebujeme?

Sacharidy, ktoré šošovica obsahuje, zabezpečujú plynulý prísun glukózy do krvi i buniek. Je preto vhodná i pre ľudí trpiacich na cukrovku.

 

Druhy šošovice

hnedá najznámejšia a najrozšírenejšia bohatá na železo, vápnik, selén, fosfor, zinok, vitamíny B, kyselinu listovú
červená má jemnejšiu a sladšiu chuť bohatá na železo
zelená má korenistú chuť nespôsobuje nadúvanie
čierna chuť pripomínajúca orechy pevnejší a hutnejší charakter
žltá jemná chuť charakteristická pre indickú kuchyňu

 

Recept na zdravú šošovicovú polievku

Šošovicová polievka, patrí medzi obľúbené recepty slovenskej kuchyne. Mnohí si ju, s pridaním údeného mäsa, pripravujú ako jeden z tradičných vianočných chodov. 

Na prípravu budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu olivového oleja
  • 150g šošovice
  • 1 cibuľu
  • strúčik cesnaku
  • 1 až 2 zemiaky
  • 1 mrkvu
  • soľ a korenie
  • majorán
  • bobkový list
  • petržlenová vňať

Pred tým, než sa rozhodnete uvariť si polievku zo šošovice, je dobré ak si ju opláchnete a vopred namočíte.

Doba močenia záleží na druhu šošovice, pre ktorú ste sa rozhodli. Vo väčšine postačia zhruba 2 hodiny, no napríklad červená a žltá šošovica sa pekne uvaria i bez namočenia vopred.

Namočením strukoviny do studenej vody docielite i to, že nebude tak nadúvať. Strukovina totiž takto nasaje tekutinu, ktorá rozštiepi ťažko stráviteľné oligosacharidy.

Ako na to:

Na olivovom oleji osmažte na kúsky nakrájanú cibuľu do sklovita. Nebojte sa pridať trochu nadrobno nakrájaného cesnaku, ktorý dodá polievke zaujímavú chuť i vôňu.

Pridajte bobkový list a na kocky nakrájané zemiakymrkvu, ktorá polievku obohatí príjemnou farbou. Restujte zhruba 5 minút.

Náš tip: ak vám to zdravotný stav dovolí, použite miesto olivového oleja trochu bravčovej masti a na kocky nakrájanú slaninku. Polievka tak nadobudne voňavú chuť a vôňu údeného mäsa.

Pridajte opláchnutú šošovicu a zalejte vodou, alebo vývarom. Varte, zhruba 30 až 40 minút, kým nie je šošovica mäkká.

Dochuťte soľou a korením. Pridajte trochu petržlenovej vňate, majoránu a ešte chvíľku povarte.

Polievočku zahustite klasickou zápražkou.

Ak sa chcete vyhnúť zahusteniu polievky múkou, rozmixujte ju z časti ponorným mixérom. Rozmixované kúsky polievku zahustia a nemusíte tak už zahusťovať ničím iným.

Pokiaľ sa predsa len rozhodnete zahustiť polievku tradičnou zápražkou, budete potrebovať:

  • 1 polievkovú lyžicu masti alebo oleja
  • menšiu cibuľku
  • 1 polievkovú lyžicu hladkej múky

Na rozohriatom oleji zľahka orestujte nakrájanú cibuľku, zasypte múkou a chvíľu osmažte. Odsuňte z tepelného zdroja a za stáleho miešania prilievajte studenú vodu.

Vodu pridávajte podľa potreby, kým nie je zápražka príliš hustá, ani príliš riedka. Hotovú zápražku pridajte do polievky, ešte chvíľu povarte.

Prajeme dobrú chuť!

 

Ďalšie zaujímavé zdroje

Naposledy aktualizované 11.05.2020

Autor článku

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Zdravotnícky pracovník Bc. Ivona Heczková

Vyštudovala strednú zdravotnícku školu v Považskej Bystrici a Urgentnú zdravotnú starostlivosť v Nitre. Po dobu jedného roka pracovala vo Fakultnej nemocnici v Nitre na jednotke intenzívnej starostlivosti a Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny. Od roku 2009 pôsobí v oblasti urgentnej medicíny ako zdravotnícky záchranár. Kratšiu dobu i ako medicínsky supervízor.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone Zdravý čučoriedkový cheesecake? Vyskúšajte recept s tvarohom a mascarpone

Cheesecake s čučoriedkami dodá letnej atmosfére tú správnu chuť. S týmto zdravým dezertom nemôžete nič pokaziť a potešíte nejeden maškrtný jazýček.

Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept Zdravá čučoriedková bublanina s tvarohom? Originálny hrnčekový recept

Čučoriedková bublanina patrí medzi klasické recepty, ktoré potešia deti i dospelých. Pripravte si spolu s nami zdravšiu variantu, tejto čučoriedkovej pochúťky.

Cvičenie a doplnky výživy. Sú suplementy pre každého? Cvičenie a doplnky výživy. Sú suplementy pre každého?

Doplnky výživy sú pre niektorých športovcov nevyhnutnosťou. Iní ľudia sa ich stránia a dokonca ich považujú za doping. Sú naozaj také dôležité, že by sa bez nich športujúci človek...

Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone Recept na zdravý jahodový cheesecake s mascarpone

Sezóna jahôd je v plnom prúde. Neviete čo s nimi? Skúste náš recept na jahodovú tortu.

Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom Poznáte zdravý recept na jahodový džem? Skúste náš s trstinovým cukrom

Začala sa „džemovacia“ sezóna! Máme pre vás pár rád ako na to a jeden recept na jahodový džem navyše.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.