- healthline.com - Understanding Histamine Intolerance
- tcimedicine.com - Countering histamine Intolerance & Other Inflammatory Conditions with the Low Histamine Diet
- medicalnewstoday.com - What is histamine intolerance and how to manage it
Histamínová intolerancia: Prečo aj zdravé potraviny môžu spôsobiť zápal?

Aj zdravé potraviny môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti, ak trpíte histamínovou intoleranciou, poruchou, pri ktorej telo nedokáže odbúrať nadbytočný histamín.
Obsah článku
Mnoho ľudí sa snaží zdravo stravovať, konzumujú čerstvú zeleninu, ovocie, orechy , ryby či iné zdravé potraviny.
Napriek tomu sa u niektorých objavujú nepríjemné príznaky ako bolesť hlavy, tráviace problémy, únava, kožné vyrážky, opuchy, či iné príznaky. Jednou z možných príčin môže byť histamínová intolerancia.
Za normálnych okolností sa histamín rozkladá pomocou enzýmu DAO (diaminooxidáza). U ľudí s HIT však tento enzým nefunguje dostatočne, čo vedie k zápalovým reakciám a rôznym príznakom.
Histamín má v tele dôležitú úlohu, je súčasťou imunitného systému, podieľa sa na alergických reakciách a je tiež spúšťačom zápalu
Množstvo histamínu v potravinách je rôzne a niektoré, aj keď zdravé potraviny ho obsahujú vo veľkom množstve, čo môže byť problém pre citlivých jedincov.
Prečo aj zdravé potraviny môžu spôsobovať problém?
Aj keď niektoré potraviny, ktoré sú vo všeobecnosti považované za ,,zdravé", u ľudí s HIT môžu vyvolať zápalovú reakciu a zhoršiť zdravotný stav.
Medzi takéto potraviny patria:
- Fermentované potraviny – kyslá kapusta, jogurt, kefír, syry
- Ryby a morské plody – najmä mrazené a keď nie sú čerstvé
- Ovocie - paradajka, citrusové plody, jahody, ananás, banán, avokádo
- Zelenina - špenát, baklažán
- Čokoláda
- Vajcia
Riešením býva identifikácia a eliminácia problémových potravín s vysokým obsahom histamínu a potravín podporujúcich jeho uvoľňovanie. Základom je prechod na protizápalovú diétu, ktorá zmierni príznaky.

Prečítajte si:
- Anti-histamínová diéta: Ako sa stravovať, čo môžem/nemôžem jesť? (zoznam potravín)
- Potravinová alergia a intolerancia: Aké sú hlavné rozdiely a príznaky?
Dôležité je vnímať signály svojho tela, viesť si potravinový denník a v prípade podozrenia na HIT vyhľadať odborníka.
Zaujímavé zdroje informácií
Súvisiace

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →