Histamínová intolerancia: Prečo aj zdravé potraviny môžu spôsobiť zápal?

Histamínová intolerancia: Prečo aj zdravé potraviny môžu spôsobiť zápal?
Zdroj foto: Canva

Aj zdravé potraviny môžu spôsobovať zdravotné ťažkosti, ak trpíte histamínovou intoleranciou, poruchou, pri ktorej telo nedokáže odbúrať nadbytočný histamín. 

Histamínová intolerancia (HIT) vzniká vtedy, keď sa v tele nahromadí príliš veľa histamínu (látky, ktorú si telo prirodzene vytvára a zároveň ju prijíma aj z potravy). 

Mnoho ľudí sa snaží zdravo stravovať, konzumujú čerstvú zeleninu, ovocie, orechy , ryby či iné zdravé potraviny. 

Napriek tomu sa u niektorých objavujú nepríjemné príznaky ako bolesť hlavy, tráviace problémy, únava, kožné vyrážky, opuchy, či iné príznaky. Jednou z možných príčin môže byť histamínová intolerancia

Za normálnych okolností sa histamín rozkladá pomocou enzýmu DAO (diaminooxidáza). U ľudí s HIT však tento enzým nefunguje dostatočne, čo vedie k zápalovým reakciám a rôznym príznakom. 

Histamín má v tele dôležitú úlohu, je súčasťou imunitného systému, podieľa sa na alergických reakciách a je tiež spúšťačom zápalu 

Množstvo histamínu v potravinách je rôzne a niektoré, aj keď zdravé potraviny ho obsahujú vo veľkom množstve, čo môže byť problém pre citlivých jedincov. 

Prečo aj zdravé potraviny môžu spôsobovať problém?

Aj keď niektoré potraviny, ktoré sú vo všeobecnosti považované za ,,zdravé", u ľudí s HIT môžu vyvolať zápalovú reakciu a zhoršiť zdravotný stav. 

Medzi takéto potraviny patria: 

  • Fermentované potraviny – kyslá kapusta, jogurt, kefír, syry 
  • Rybymorské plody – najmä mrazené a keď nie sú čerstvé 
  • Ovocie - paradajka, citrusové plody, jahody, ananás, banán, avokádo 
  • Zelenina - špenát, baklažán 
  • Čokoláda 
  • Vajcia 

Riešením býva identifikácia a eliminácia problémových potravín s vysokým obsahom histamínu a potravín podporujúcich jeho uvoľňovanie. Základom je prechod na protizápalovú diétu, ktorá zmierni príznaky. 

Zdravé potraviny s vysokým obsahom histamínu
Takáto zdravá variácia pokrmu, baklažán s avokádom a paradajkami sú s veľkým obsahom histamínu a nie sú vhodné pre ľudí s HIT, ktorým mi mohol spôsobiť zdravotné problémy. Zdroj foto: Canva

Prečítajte si: 

Dôležité je vnímať signály svojho tela, viesť si potravinový denník a v prípade podozrenia na HIT vyhľadať odborníka. 

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané