Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to?

Recept: Zelené fit rizoto s hráškom a brokolicou. Ako na to?
Zdroj foto: Getty images

Rizoto je veľmi variantným pokrmom. V podstate sa dá pripraviť z čohokoľvek v akejkoľvek verzií. Náš recept na zelené rizoto je plný vitamínov a minerálov.

Náročnosť nízka
Príprava 15 minút + varenie 20 minút
Porcie pre 3 osoby 

Naše zelené rizoto s hráškom a brokolicou je veľmi chutným a ľahkým pokrmom, ktorý ocenia aj tí najvyberavejší. Vhodný je totiž pre celiatikov, ľudí s intoleranciou či alergiou na laktózu, ale aj pre vegeteriánov, dokonca vegánov.

Hoci existuje hneď niekoľko druhov ryže, z ktorej sa dá rizoto pripraviť, najlepšie je zvoliť si prírodnú alebo pokojne aj basmati. Oba druhy obsahujú veľký podiel minerálov a to hlavne draslík, vápnik, horčík či mangán. Taktiež obsahujú množstvo vitamínu B.

Ryža samotná výborne pôsobí na krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi, prečisťuje obličky a pomáha pri čistení tráviaceho traktu

Dámy isto poteší, že ryža priaznivo vplýva na kvalitu vlasov, nechtov pokožky či kostí.

Taktiež brokolica a hrášok obsahujú množstvo vitamínov a minerálov.

Boroklica napríklad obsahuje viac vitamínu C ako citrusy a veľké množstvo vitamínov E, B1, B2, beta karotén aj kyselinu listovú.

Hrach zas obsahuje množstvo vlákniny, aj vitamíny skupiny B, C a E. 

Celkovo je náš recept vhodný pri prevencii pred rakovinou, na posilnenie nervovej či tráviacej sústavy. Vhodný je aj na zníženie hladiny cholesterolu, a taktiež pre zdravie vlasov i pokožky

Ingrediencie

Použijeme množtvo surovín podľa chuti a stravníkov, kombinácia je len na vás.

  • soľ,
  • olivový olej,
  • čierne mleté korenie,
  • tri strúčiky cesnak,
  • pol šálky hrášku,
  • čerstvá menšia brokolica, môže byť aj dva hrnčeky mrazenej,
  • hranček ryže.

Postup

Hrášok prepláchneme vodou a dáme spolu s umytou a očistenou brokolicou variť v osolenej vode s pár kvapkami oleja. Stačí aj menšie množstvo vody a suroviny sa tak urobia skôr v pare ako vo vode.

Keď bude zeleninka zmäknutá, poriadne všetko spolu vymixujeme. Do omáčky pridáme niekoľko pretlačených strúčikov cesnaku.

Medzitým sme si pripravili ryžu, ktorá je už uvarená domäkka.

Ja zvyknem ryžu variť na pomer - 1 dcl ryže ku 1,5 dcl vody. Najlepšia je len posolená, prípadne s celou cibuľkou popichanou klinčekami.

Všetko spolu zmiešame.

Na ozdobu pokojne môžeme pridať grilovaný syr, strúhaný parmezán a v prípade vegánov grilovanú cuketu.

Keďže náš recept neobsahuje lepok, ani laktózu, je vhodný pre celiatikov, alergikov, ale dokonca i vegetariánov či vegánov.

Vyskúšajte tiež naše diétne dezerty

Zdroj

  • Recepty z domácej lekárne (Alena Doležalová)
  • Najedzte sa do štíhlosti (Antónia Mačingová)
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané