späť na zoznam článkov

Recepty na bezlepkové bábovky

Recepty na bezlepkové bábovky

Bábovka je jedným z najtradičnejších a najpopulárnejších koláčov vôbec. Túto obľúbenú pochúťku z dielne našich babičiek a mám si však nemusia odoprieť ani celiatici. V nasledujúcich riadkoch vám predstavíme jednoduchý a overený recept, s ktorým si hravo poradíte s výzvou zvanou bezlepková bábovka.  


Nezabudnite! Nech už idete pripravovať akékoľvek bezlepkové jedlo, základom je, aby ste sa uistili, že sú všetky suroviny, z ktorých idete variť či piecť, skutočne bezlepkové!

Chutí vám viac tvarohová či orechová bábovka? Alebo dávate prednosť klasike? Nasledovný recept, ktorý sme pre vás pripravili, zaručene poteší všetkých, ktorí majú radi veci jednoduché, rýchle, lacné a hlavne chutné!

Hrnčeková bábovka 

Ako už prezrádza samotný názov, pri tomto recepte na bábovku nebudete potrebovať žiadne odmerky ani kuchynskú váhu. Stačí vám len jeden klasický hrnček.

Suroviny, ktoré budete potrebovať:

  • 2 hrnčeky múky Schär (Mix B alebo Farina)
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • cca 0,5 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček mlieka
  • 2 vajcia
  • vanilkový cukor
  • 1 prášok do pečiva
  • 2 lyžice kakaa

Pri bezlepkových receptoch je dôležité dbať na to, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu!

Postup je veľmi jednoduchý. Celé vajíčka si vyšľaháme spolu s cukrom do peny. Prilejeme mlieko, prisypeme múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor a všetko spolu dôkladne vyšľaháme. Ako posledný prišľaháme olej, ktorý ale vlievame do cesta pomaly a postupne. 3/4 cesta vylejeme do pripravenej formy (formu si vytrieme maslom a posypeme zľahka múkou, prípadne kokosom). Do zvyšnej 1/4 cesta primiešame kakao a vzniknuté tmavé cesto prilievame do formy k bledému cestu takým spôsobom, aby sme vytvorili typický mramorový efekt. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov po dobu cca 30 min.

Dbáme na to, aby sme rúru prvých 15-20 minút neotvárali, inak by nám cesto mohlo spľasnúť. Či je bábovka dostatočne upečená si overíme tak, že do stredu cesta vpichneme špáradlo. Ak je po vytiahnutí suché, bábovka je upečená. Ak sa však na špáradlo nalepilo cesto, pečieme ďalej, sledujeme však čas a teplotu, aby sa naopak nestalo, že nám bábovka prihorí.

Tento recept na bábovku je veľmi jednoduchý a možno podľa neho pripraviť aj bábovky iných chutí - pridaním pomletých orechov vám vznikne orechová bábovka, pridaním kokosu do cesta zas bábovka kokosová. Tieto ingrediencie môžete pridať jednak do cesta, ale aj ako posýpku samotnej bábovky, čím ešte viac podporíte jej chuť. Fantázii a originalite sa medze naozaj nekladú!

Naposledy aktualizované 15.02.2016

Prihlásiť na odber noviniek

Autor článku

Miroslava Hutlasová

Miroslava Hutlasová

odborníčka na celiakiu

Venujem sa písaniu článkov o celiakii. Nakoľko ja sama som celiatička, rada sa s vami podelím o svoje vlastné (a verím, že aj cenné) skúsenosti.

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Bezlepková diéta Bezlepková diéta

Bezlepková diéta je v súčasnosti veľmi skloňovaným pojmom. Ako už samotný názov prezrádza, jedná sa o špecifický druh stravovania, pri ktorom v potrave nie je obsiahnutý...

Bezlepkové cestoviny Bezlepkové cestoviny

Cestoviny sú obľúbeným, pôvodne talianskym jedlom. Na ich výrobu toho skutočne netreba veľa – základom je najmä múka, voda a vajíčka. Ako je to však s bezlepkovými...

Bezlepkové palacinky Bezlepkové palacinky

Aj vy máte radi palacinky? Kto by nemal, však?! :) Dnes som si pre vás pripravila recepty na tradičné  bezlepkové palacinky a bezlepkové palacinky bez mlieka a vajec.  A...

Bezlepkové lievance Bezlepkové lievance

Dnes som sa rozhodla pripraviť pre vás tri jednoduché a chutné recepty na bezlepkové lievance . Máte tak možnosť vyskúšať rôzne varianty receptov na túto obľúbenú sladkú...

Bezlepková múka Bezlepková múka

Bez múky sa toho veru veľa nenapečie. Či už chlieb náš každodenný, koláčiky rozplývajúce sa na jazyku, poctivé slovenské halušky, ale aj obľúbená talianska pizza... a mnoho iných...


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.