Poznáte tento segedínsky guláš s morčacím mäsom bez lepku a laktózy? Toto je náš recept
Segedínsky guláš je tradičným jedlom nášho južného suseda, ale veľmi sa ujal u nás aj v Česku. Tradične ide o spojenie bravčového mäsa, kyslej kapusty a smotany. My si však pripravíme zdravší variant vhodný pre celiatikov a alergikov na mlieko a laktózu.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 55 minút |
Porcie | približne 6 porcii |
Bežne je segedínsky guláš pripravený z bravčového mäsa, vieme. Avšak to obsahuje viac tukov, ako morčacie. Z morčacieho mäsa je tak guláš ľahší a zdravší.
Ide o typické jedlo nášho južného suseda, ale obľúbili sme si ho aj u nás, či v susednom Česku. Presný pôvod jedla nepoznáme, pripisujú si ho však Maďari.
Hovorí sa, že vznikol úplnou náhodou, kedy prišiel maďarský spisovateľ József Székely do reštaurácie príliš neskoro a kuchár mu urobil jedlo zo zvyškového gulášu, kyslej kapusty a zalial mliekom. Spisovateľovi však jedlo učarovalo a rozšírilo sa medzi ľudí.
Základom je teda v našom prípade morčacie mäso. To sme vymenili kvôli tomu, že je ľahšie a najmä obsahuje menej tukov. Je preto ľahšie stráviteľné a nepodporuje tak ani usadzovanie cholesterolu v cievach.
Medzi vitamíny a minerály ukrývajúce sa s tomto mäse patrí A, B3, B6, B12, kyselina listová, draslík, horčík, fosfor, magnézium, sodík, vápnik, zinok aj železo.
Vďaka svojmu ľahkému zloženiu pozitívne vplýva na anemické ťažkosti, rednutie kostí, málokrvnosť, činnosť pečene, ale aj na nervový systém.
Konzumáciou morčacieho mäsa by mali zvýšiť najmä dámy, pre ktoré je cenné, hlavne čo sa týka obsahu železa, a to je potrebné pri menštruácií. Podporuje tiež krvotvorbu a fungovanie červených krviniek. Ženy v klimaktériu by určite toto mäso mali zaradiť do jedálnička aj pre jeho vyšší obsah vápnika, ktorý pomáha v tomto období proti rednutiu kostí.
Mužov tiež poteší obsah zinku, ten totiž priaznivo vplýva na imunitný systém človeka a na potenciu.
Konzumácia morčacieho mäsa je vhodná aj pre podporu tvorby krvi a správne fungovanie červených krviniek. To poteší najmä ženy v období po menštruácii, či v klimaktériu.
Rovnako dôležitou surovinou je samozrejme kyslá kapusta. Tá je sama o sebe zdravá pre svoj veľký obsah vitamínov C a E, taktiež sú v nej vitamíny skupiny B a K.
Výborným pomocníkom hlavne pre trávenie a to vďaka obsahu kyseliny listovej, vláknine a pektínov. Tie nielenže pomáhajú tráveniu, ale aj čisteniu organizmu a zbavovaniu sa škodlivín.
Nachádza sa v nej tiež niekoľko prospešných minerálov ako draslík, flór, fosfor, horčík, vápnik, zinok a železo.
Je skvelým zdrojom bioaktívnych látok či probiotík. Vďaka nim naštartuje črevnú mikroflóru, čistí trávenie, podporuje metabolizmus a udržiava ho vo forme. Obsahuje dokonca i laktobacily.
Domáca kyslá kapusta je sama o sebe veľmi zdravá, najmä čo sa týka jej obsahu vitamínov a minerálov. V kombinácií ďalšími zdravými surovinami si pripravíme zdravú bombu.
Hodí sa aj počas diéty, pretože vďaka svojmu zloženiu napomáha pri znižovaní tukov v tele, pomáha naštartovať mikroflóru organizmu, pre fungovanie metabolizmu a pri látkovej výmene.
Suroviny
- 500 g morčacie prsia,
- 500 g bio kyslej kapusty,
- 2 ks stredné cibule,
- 4 ks strúčiky cesnaku,
- mletá paprika,
- soľ,
- čierne korenie,
- rasca,
- bobkový list,
- olivový olej,
- kokosová alebo sójová smotana na varenie.
Ako pripraviť zdravú verziu segedínu?
- Dozlatista opražíme nadrobno nakrájané cibule na troche olivového oleja.
- Pridáme na kocky nakrájané očistené mäso a koreniny. Necháme dusiť kým mäso zmäkne.
So soľou na mäso opatrne, keďže kapusta býva zasolená. Ochutnajte ju a podľa toho skúste odhadnúť množstvo soli.
- Keď máme mäso zmäknuté, podlejeme trochou vody, pridáme kapustu rascu a bobkový list a opäť krátko podusíme. Dusíme podľa chuti. Ak máme radšej chrumkavejšiu kapustu, dusíme menej. Viac podusíme v prípade, že chceme mäkkú kapustu.
- Pred dovarením prilejeme pripravenú smotanu. Lepšia je 18 % sójová smotana na varenie. Nie je taká výrazne aromatická, ako zvykne byť tá kokosová.
Ak chcete guláš hustejší, môžete pridať trochu hladkej ryžovej múky. Guláš sa bežne servíruje s knedľou, môžeme ho podávať s bezlepkovou variantou, chlebíkom, varenými zemiakmi, či zelerovými plackami.
Dobrú chuť!
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →