späť na zoznam článkov

Light variant koložvárskej kapusty? Tu je náš zdravý recept

Autor: Mgr. Simona Morvayová
Light variant koložvárskej kapusty? Tu je náš zdravý recept
Zdroj foto: Getty images

Hlavnou surovinou koložvárskej kapusty je kyslá kapusta, ktorá je bohatá na vitamíny, hlavne na C. Taktiež v recepte využijeme kvalitné a zdravé hovädzie mäso, či netradičnú, avšak užitočnú červenú ryžu. 


Náročnosť: vysoká 
Príprava: 45 minút + 35 minút na zapekanie 
Porcie: približne 6 porcií 

Zdravú verziu koložvárskej kapusty priravujeme len zo zdravých a kvalitných surovín. Najlepšie urobíme, ak budú všetky suroviny bio alebo domáce.

Najlepšia je domáca kyslá kapusta, ktorú dnes môžeme zohnať od výrobcov alebo v domácich potravinách.

Základnou surovinou je určite práve kyslá kapusta. Na Slovensku je veľmi v obľube. Tiež je odjakživa považovaná za domáci liek výborný na takmer kažú chorobu či zdravotný problém.

skvelé účinky na organizmus. Vďaka nej sa zbavíme škodlivých látok, podporuje trávenie a pomáha predchádzať zápche. Je tiež pomocníčkou pri udržaní zdravia pečene, srdca a pľúc.

Udržiava hladinu cholesterolu v krvi na zdravej úrovni. Taktiež blahodárne pôsobí na činnosť nervovej sústavy a mozgu, či pri rôznych zápaloch.

Pomáha pri zmierňovaní ekzémov, akné či psoriázy. Najmä ženy si ju obľúbia ako potravinu krásy, keďže celkovo podporuje žiarivú, krásnu a zdravú pleť, vlasy aj nechty.

Dokonca už u našich prarodičov bola často využívaná pomocníčkou v boji proti parazitom ako hlísty či mrle.

Celkovo posilňuje imunitu, podporuje dobrú náladu aj energiu.

Všetky tieto účinky zabezpečuje vďaka zloženiu z množstva vitamínov, minerálov a antioxidantov.

Z vitamínov sa v nej nachádzajú napríklad A, B, C, E, K a z minerálov draslík, flór, fosfor, horčík, kremík, vápnik, zinok, železo.

Je skvelým zdrojom bioaktívnych látok či probiotík. Vďaka nim naštartuje črevnú mikroflóru, čistí trávenie, podporuje metabolizmus a udržiava ho vo forme.

Domáca kyslá kapusta je sama o sebe veľmi zdravá, najmä čo sa týka jej obsahu vitamínov a minerálov. V kombinácií ďalšími zdravými surovinami si pripravíme zdravú bombu.

Ku koložvárskej kapuste neodmysliteľne patrí kvalitné mleté hovädzie mäso. Jednoznačne patrí k najzdravším druhom a to aj vďaka svojmu bohatému zloženiu.

Vďaka hovädziemu mäsu získava náš organizmus draslík, fosfor, horčík, sodík, selén, vápnik, zinok, železo a z vitamínov sú to B6 a B12, C, D, E a K, niacín, kyselina listová, riboflavín a tiamín.

Oproti iným druhom mäsa má práve hovädzie najmenej tuku a to v prípade kvalitného mäsa, ktoré tiež preukázateľne obsahuje viac omega-3 mastných kyselín.

Obsahuje tiež všetky potrebné aminokyseliny. Pozitívne vďaka tomu vplýva na svaly a našu výkonnosť

Taktiež udržiava naše tuky, kolagén a elastín v potrebnej rovine. Okrem sily podporuje aj náš imunitný systém a prekvapivo aj našu psychickú pohodu.

Ďalšou dôležitou zložkou našej light verzie koložvárskej kapusty je červená ryža.

Tento druh ryže je veľmi obľúbenou zložkou zdravých jedál a pochádza z Ázie, kde je obľúbená hlavne v Číne, Japonsku, Thajsku, ale aj v Indií a v oblasti Himalájí. V ýchto krajinách už dávno poznajú jej liečebné účinky a radi ju využívajú pri domácej medicíne.

Okrem jej výnimočnej chuti je aj výnimočná svojimi prospešnými účinkami. Po uvarení je stále pevnej konzistencie a jej chuť pripomína oriešky. Preto bude aj v našom jedle pôsobiť výnimočne.

Jej zloženie je plné potrebných bielkovín, nenasýtených mastných kyselín, vlákniny aj sacharidov. Taktiež vďaka nej získava náš organizmus antioxidanty, riboflavín, tiamín a ďalšie minerály.

Veľkým prínosom ryže sú aj kvasinky Monascus purpureus, ktoré obsahuje. Vďaka nim sa do nášho tela dostáva monakolin K a ten je veľmi prospešný pre udržanie zdravej hladiny cholesterolu.

Napomáha teda aj ku znižovaniu výskytu chorôb srdca a ciev.

Veľmi obľúbená aj ja preto, že nezaťažuje trávenie a pomáha v znižovaní plynatosti a podpore dobrého trávenia.

Vďaka minerálom a vitamínom je prospešná pre zdravie našich kostí, nechtov, pokožky, vlasov aj zubov.

Preventívne pôsobí pri artritíde či osteoporóze a to vďaka vyššiemu obsahu vlákniny, bielkovín, vitamínov či minerálov. 

Má tiež schopnosť zbaviť telo zbytočnej vody.

Suroviny na zdravú koložvársku kapustu

  • 500 g kvalitné hoväzdie mäso mleté,
  • 1 kg kyslej domácej kapusty,
  • 250 g červenej ryže,
  • 2 cibule,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • olivový olej,
  • kokosová smotana,
  • kokosové mlieko,
  • červená mletá paprika,
  • čierne mleté korenie,
  • rasca,
  • soľ,
  • kurkuma.

Postup prípravy

1. Najskôr si očistené a pomleté mäso posmažíme s nadrobno nasekanou cibuľkou. 

2. Keď má mäso správnu hnedkastú farbu, pridáme čierne korenie, papriku, drvenú rascu a kurkumu. 

Ak to mäso potrebuje, môžeme ho zaliať troškou horúcej vody a až potom pridať soľ.

3. Kyslú kapustu nakrájame na menšie kúsky a podusíme v troche vody s rascou a paprikou.

4. Červenú ryžu varíme rovnako ako bežnú, v 5 dcl vody, pokojne ju môžeme nechať variť aj dlhšie.

Táto ryža nebude taká mäkká, ako bežná, preto sa nemusíte zľaknúť.

5. Uvarenú ryžu môžeme zmiešať s mäskom, pokojne aj s celou jeho šťavou.

6. Napokon všetko ukladáme do vymastenej zapekacej misy. Prvá je vrstva kapusty, potom zmes ryže a mäsa a na vrch zase kapusta.

7. My ju doma ešte polievame kokosovou smotanou vyšľahanou so soľou a cesnakom a až potom spolu zapekáme.

Závisí od šťavnatosti zmesi ryže a mäsa, či ešte do smotany prilievame mlieko. Každý si môže dať podľa toho, či má rád suchšie alebo poriadne šťavnaté.

8. Prikrytú koložvársku kapustu v zapekacej mise pečieme pri 185 °C približne 25 až 30 minút s tým, že potom ešte 5 až 10 minút dopekáme bez pokrývky.

Táto zdravá verzia koložvárskej kapusty zachutí každému. Je tiež vhodná pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

Naposledy aktualizované 27.04.2021

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Autor článku

Mgr. Simona Morvayová

Mgr. Simona Morvayová

Moje štúdium na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre som ukončila magisterským titulom. Päť rokov som študovala odbor učiteľstvo slovenského jazyka v kombinácii s etickou výchovou. Momentálne pracujem v oblasti médií, kde okrem iného spravujem dva portály súvisiace so zdravím a zdravou stravou. Moja vášeň k jedlu a zdravým pokrmom pochádza už zo strednej školy. Keďže som študovala päť rokov na hotelovej strednej, mám k strave a novým receptom dlhodobý vzťah. Rada varím a vymýšľam nové recepty, ktoré zväčša musia byť zdravé a plné vitamínov. V prípade varenia ide skutočne o moju vášeň. Súčasná doba prináša množstvo možností a tém, ktorým sa dá práve prostredníctvom jedla venovať. Zaujímam sa aj o bezlepkové a bezlaktózové recepty. K týmto receptom ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ale aj celiatik v rodine. Moje ďalšie záľuby okrem práce a varenia sú oddych pri jóge a behaní.

Prihlásiť na odber noviniek

Zobraziť viac článkov Najnovšie články v magazíne
Zdravé špenátové halušky s bryndzou. Vyskúšajte tento recept Zdravé špenátové halušky s bryndzou. Vyskúšajte tento recept

Špenátové halušky sú skvelým pokrmom pre hladošov. Perfektne zasýtia a sú aj bohaté na zdraviu prospešné látky. Urobte si s nami zdravú verziu vhodnú pre celiatikov.

Zdravé zapekané cestoviny brokolicou. Poznáte tento recept? Zdravé zapekané cestoviny brokolicou. Poznáte tento recept?

Tento recept na zapekané cestoviny s brokolicou je plný zdravia aj energie. Najlepšie na ňom je, že je vhodný pre celiatikov aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu.

Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept Fit zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou? Tu je jednoduchý recept

Náš recept na zapekané cestoviny s kuracím mäsom a brokolicou je veľmi jednoduchý na prípravu a poteší aj naše trávenie, ktoré nazaťažuje. Pripraviť sa dajú na rôzne zdravé aj fit...

Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept Ako pripraviť zdravý a šťavnatý ryžový nákyp? Toto je náš recept

Ryžový nákyp je obľúbenou pochúťkou na sladký obed či večeru. Dá sa pripraviť na množstvo spôsobov, my si upečieme zdravú verziu.

Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept Zdravá verzia fit francúzskych zemiakov? Takýto je recept

Veľmi obľúbený a ľahký recept pochádzajúci z Francúzska zasýti a to aj vďaka našej zdravej verzii.


Pridajte skúsenosť Skúsenosti užívateľov

Zatiaľ neboli pridané žiadne skúsenosti. Podeľte sa s ostatnými o svoje skúsenosti.