Zdravé špenátové halušky s bryndzou. Vyskúšajte tento recept

Zdravé špenátové halušky s bryndzou. Vyskúšajte tento recept
Zdroj foto: Getty images

Špenátové halušky sú skvelým pokrmom pre hladošov. Perfektne zasýtia a sú aj bohaté na zdraviu prospešné látky. Urobte si s nami zdravú verziu vhodnú pre celiatikov.

Náročnosť nízka 
Príprava 45 minút
Porcie približne 6 porcií

Špenátové halušky sú zaujímavé nielen svojím vzhľadom, ale aj zložením a obsahom prospešných látok.

Nie každý si povie na zelené guľôčky s bielou omáčkou veľké mňam, no určite by poriciou nemal pohrdnúť. Ide o veľmi výživný pokrm.

Ako už v názvu vyplýva, hlavnou zložkou tohto jedla je špenát. Ide o superpotravinu a niektorí ho radi menujú aj elixírom zdravia.

Je bohatý na vitamíny a prospešné látky ako A, B, C, E, K, omega 3 a omega 6 kyseliny, bielkoviny, draslík, fosfor, horčík, jód, mangán, meď, selén, sodík, vápnik, vlákninu, zinok a hlavne železo.

Obsahuje tiež značné množstvo kyseliny šťaveľovej, preto sa neodporúča konzumovať viac ako dva až trikrát za týždeň. Môže totižto zabrániť vštrebávaniu vápnika.

Kombinácia živín obsiahnutých v špenáte je výborná pre zdravie očí, kostí, zubov, nervov a činnosť mozgu.

Nachádzajú sa v ňom antioxidantné látky, ktoré chránia oči pred UV žiarením a šedým zákalom.

Tieto látky tiež pôsobia v rámci prevencie rakoviny a to najmä prsníka, mechúra, prostaty aj vaječníkov, žalúdka, pečene a pľúc.

Kyseliny a antioxidanty tiež zabezpečujú zdravie pre mozog a nervy, najmä pri strese a záťaži. Je tiež vďaka tomu pomocníkom v prevencii Alzheimerovej choroby.

Je tiež pomocníkom v boji proti hemofílii a to vďaka vitamínu K pomáhajúcemu pri zrážaní krvi. Celkovo je však jeho konzumácia prospešná pre srdce a obehový systém, chrániť môže pred kardiovaskulárnymi ochoreniami.

Špenát tiež obsahuje množstvo protizápalových látok, ktoré chránia organizmus. Znižujú zápaly srdca aj bolesť, čo je nápomocné najmä pri zápalových ochoreniach, ako je napríklad artritída či dna.

Odporúča sa konzumovať ho tehotným ženám pre správny vývoj plodu. Tak isto by špenát mali zahrnúť do jedálnička mamičky s deťmi, pretože tak ako Pepek námorník, najmenší z neho získavajú silu na rast a zdravý vývin.

Je dobré zaradiť ho do jedálnička aj počas redukčných diét, keďže obsahuje minimum kalórií, ale za to dostatok živín.

V recepte použijeme ryžovú múku, ktorá je vhodná pre celiatikov. Je tiež ľahšia a nežaťaží naše trávenie.

Udržuje tiež hladinu cholesterolu a krvného tlaku v správnej rovine, čím chráni aj náš obehový systém.

Ryžová múka je pre náš organizmus výborným zdrojom vitamínov skupiny B, medi, zinku a vlákniny, čím prospieva k celkovej kvalite imunitného systému.

Je pomocníčkou v redukčných diétach. Okrem toho, že dodá dostatok živín, aj skvelo zasýti a prispieva k zníženiu chuti do jedla.

Ďalšou bohatou surovinou v našom recepte je bryndza. Každý isto tuší, že to je naše potravinové biele zlato.

Obsahuje množstvo prospešných mliečnych baktérií, je prirodzeným protiotikom.

Výskumy tiež potvrdili, že baktérie v nej produkujú látky a kyseliny bojujúce proti choroboplodným baktériám.

Pomáha pri prevencií rakoviny, srdcovocievnych ochoreniach, zníženej imunite, tráviacich problémoch čo dokonca problémoch s krvným tlakom a rednutí kostí.

Suroviny potrebné na dravé špenátové halušky s bryndzou

  • špenátový pretlak,
  • ryžová múka,
  • 2 vajcia,
  • soľ,
  • biely jogurt,
  • bryndza.

Recept

1. Rozmrazený špenátový pretlak s múkou, soľou a vajíčkami poriadne zmiešame. Podľa potreby prisýpame múku tak, aby bolo cesto dostatočne husté.

2. Medzitým si pripravíme hrniec s osolenou vodou a trochou oleja, ktorú necháme uvariť. Voda sa musí poriadne variť, pretože až potom sa nám v nej dobre pripravia nastŕčané halušky.

3. Hotové cesto musí byť dostatočne husté na hádzanie do vody. Časť cesta hádžeme do vriacej vody. Pomôcť si môžeme haluškovníkom alebo ich pripravíme z doštičky. Chvíľu povaríme, až kým halušky neplávajú na povrchu. Sitkom ich potom zbierame do misky. Vo vode potom môžeme uvariť ďalšiu časť.

4. Zatiaľ si môžeme pripraviť bryndzu s bielym jogurtom, ktoré spolu vymiešame.

5. Pripravené halušky môžeme rovno zmiešať s bryndzou, prípadne omáčku môžeme dávať až pri podávaní halušiek.

Dobrú chuť.

Hotové špenátové halušky sú vhodné na obed aj večeru. Podávať ich môžeme s lístkom bazalky, pre milovníkov nezdravého aj s trochou opečenej slaninky.

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané