Vajcia: Nutričný zázrak na tanieri! Prečo ich milovať a kedy spozornieť? + výživová a energetická tabuľka

Vajcia: Nutričný zázrak na tanieri! Prečo ich milovať a kedy spozornieť? + výživová a energetická tabuľka
Zdroj foto: Canva

Vajíčka boli dlho vnímané kontroverzne a častokrát sa označovali nálepkou nevhodné. Dnes však vieme, že pre väčšinu ľudí predstavujú cenný potravinový prínos a zdroj živín. Aká je pravda o ich vplyve na zdravie a kto by mal zvážiť ich konzumáciu? Pozrime sa na to spolu bližšie…

Vajcia sú skutočne pozoruhodnou potravinou, ktorá si v minulosti vyslúžila nevhodné označenie pre vysoký obsah tukov. Ich búrlivá minulosť je zastretá súčasnými poznatkami. Spoznajte pravdu.

Kľúčové je jedinečné zloženie vajec

Vajcia sú nutrične bohaté, sú zdrojom energie a obsahujú širokú škálu živín. Sú tak cenným potravinovým zdrojom pre človeka.

Vysoký obsah bielkovín pomáha pri kontrole hmotnosti, prispieva k pocitu sýtosti. Skúste ich konzumovať na raňajky, uvidíte, či aj vám pomôžu znížiť pocit hladu počas doobedia. Vaječné bielkoviny sú pre väčšinu ľudí ľahko stráviteľné.

Naviac, proteíny pomáhajú svalovej regenerácii. Čo tak ich označiť nálepkou “high protein”? Ďalšie plus, oproti iným zdrojom bielkovín - majú relatívne nižší dopad na životné prostredie, čo ich robí lepšou udržateľnou voľbou.

Vajcia a na každom vajci písmeno s celým nápisom Protein
Vajcia sú zdrojom vysokokvalitných bielkovín a aminokyselín, sú tak vhodné aj pre svalovú regeneráciu a pre rast svalovej hmoty. Zdroj Canva

Aj napriek minulým vyjadreniam, najnovšie výskumy naznačujú, že ich rozumná konzumácia môže mať ochranný účinok a prispieva ku srdcovo-cievnemu zdraviu.

Cholesterol? Celkový obsah tukov v jednom vajci je približne 5 gramov. Väčšina z nich je zo “súdka zdravé tuky” (mononasýtené a poly-ne-nastýtené tuky či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny). Nastýetných tukov obsahujú relatívne málo. Výlučne v žĺtku je 186 - 200 mg cholesterolu, avšak odbornosť tvrdí, že konzumácia cholesterolu v strave má menší vplyv na jeho hladinu v krvi ako príjem nasýtených a trans tukov či celková životospráva. 

Obsahujú cholín a ten je významný pre mozgové funkcie, pre pamäť i dobrú náladu. A taktiež iné bioaktívne látky (antioxidanty), ktoré prispievajú celkovému zdraviu.

Karotenoidy v nich obsiahnuté pomáhajú zdraviu očí a kvalite zraku. Bioaktívne zlúčeniny a antioxidanty dopomáhajú imunite. 

Vajce a vaječný žĺtok - v rozpolenom vajíčku
Vaječný žĺtok si prešiel kontroverznou históriou a v minulosti bol nesprávne označený ako nevhodný. Dnes však vieme, že je hodnotnou potravinou. Žĺtok obsahuje množstvo cenných živín a bioaktívnych látok. Zdroj foto: Canva

Zloženie slepačieho vajca  a energetická hodnota - tabuľka

Približná hodnota na jedno vajce Žĺtok Bielok
Energia 72 kcal - 301 kJ na jedno veľké vajce - cca 50 gramov
Voda 38,5 g
Bielkoviny každé vajce obsahuje približne 6,29 gramov a všetkých 10 esenciálnych aminokyselín, potrebných pre regeneráciu svalov a tkanív
Tuky vaječný žĺtok obsahuje približne 4,97 g tuku
  • 185 - 200 mg cholesterolu
  • 1,905 g mononasýtených tukov
  • 0,682 g polynenasýtených tukov
  • 0,03 g Omega-3
  • 1,01 g Omega-6
  • 1,55 g nasýtených tukov
  • 0,02 g trans-tukov
Sacharidy 0,38 g cukru a 0 g vlákniny
Nutrienty Gramáž Žĺtok Bielok
Sodík 70 mg
Vápnik 25 mg
Horčík 5 mg
Draslík 67 mg
Zinok 2,3 mg
Selén 15,4 mikrogramu - µg
+ stopy medi, mangánu
Vitamín A 78 µg RAE (260 IU)
Vitamín D 1,1 µg (44 IU)
Vitamín B₁ (tiamín) 0,018 mg
Vitamín B₂ (riboflavín) 0,53 mg
Vitamín B₃ (niacín) 0,02 mg
Vitamín B₅ (kyselina pantoténová) 1,95 mg
Vitamín B₆ 0,35 mg
Vitamín B9 - Kyselina listová (folát) 22 µg
Vitamín B₁₂ 1,95 µg
Biotín 24 µg
Vitamín E 2,03 mg
Vitamín K 0,3 µg
Cholín 147 mg
Luteín 150 – 200 µg
Zeaxantín 50 – 100 µg
Betakarotén 5,5 µg
Alfa-karotén 65 µg
Beta-kryptoxantín približne 4,5 µg na celé vajce
  • Bielok sa skladá hlavne z vody a bielkovín, obsahuje časť B-vitamínov a minerálov.
  • Žĺtok koncentruje tuky, cholesterol, vitamíny rozpustné v tuku, karotenoidy, cholín a väčšinu mikronutrientov.
  • Nie všetky vajcia sú rovnaké, odlišnosti sú závislé od spôsobu chovu sliepok a ako a čím sú kŕmené.

Štúdie ukazujú, že cholesterol v potrave má menší vplyv na hladinu krvného cholesterolu než obsah nasýtených tukov a celková životospráva. Bioaktívne látky zlepšujú ochranu očných tkanív a prispievajú tak k zdraviu zraku či prevencii .

Ako ich zaradiť do jedálnička?

Všeobecne...

Optimálny príjem je 1 až 2 vajcia denne v rámci bežného a vyváženého jedálnička.

Kombinujte ich s celozrnným pečivom, zeleninou a inými zdravými tukmi, ako je napríklad olivový olej, avokádo (orechy, semená) a podobne.

Vajcia na chlebe s zelenou nátierkou a zeleninou
Vajíčka viete kombinovať na množstvo spôsobov, buďte kreatívni. Konzumujte ich spoločne s inými potravinami, zeleninou či celozrnným pečivom. Zdroj foto: Canva

Prečo nejesť vajcia a kto by mal byť opatrný?

Nadmerná konzumácia vaječných žĺtkov sa neodporúča ľuďom s hypercholesterolémiou (vysokým cholesterolom v krvi) alebo pokročilým ochorením pečene. Človek so zvýšeným LDL (zlý cholesterol) by si mal sledovať celkový príjem tukov.

Opatrnejší by mali byť aj ľudia s cukrovkou.

Samozrejme, ich konzumáciu musia vylúčiť ľudia s alergiou na vajcia.

Čo je ešte dôležité a na čo sa pýtate?

Dôležitý je tiež spôsob ich prípravy. Varenie je vhodnejšie ako ich smaženie.

Ako často jesť vajcia? Je zdravé jest vajcia každý deň?

1 až 2 vajcia denne sú úplne v poriadku. Ste aktívny a športovo založený jedinec? 3 vajcia denne pre vás nebudú žiadny problém.

Kedy ich jesť a ako často?

Ak si ich dáte na raňajky, tak vám pravdepodobne pomôžu regulovať pocit hladu doobeda. Ale voľba času ich konzumácie je na vás.

Množstvo vajec v prepravkách
Jednou z vašich otázok je, že koľko vajec denne je v poriadku. Ide o individuálnu hodnotu, samozrejme, optimálne 1 - 2 vajcia denne sú úplne v poriadku. Inak je to u ľudí, ktorí by si mali dať pozor na prijaté celkové množstvo tuku či energie počas jedného dňa. Zdroj foto: Canva

Vajcia sú výživnou a dostupnou potravinou, ktorú odporúčajú odborníci na výživu a to pre bežných ľudí aj športovo založených jedincov. Pri dodržiavaní zásad a individuálnych potrieb vám pomôžu doplniť optimálny príjem bielkovín a ostatných nutrientov.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané