- pmc.ncbi.nlm.nih.gov - Eggs: Healthy or Risky? A Review of Evidence from High Quality Studies on Hen’s Eggs
- news-medical.net - Eggs are a high in lutein, a carotenoid important for eye and skin health
- healthline.com - 9 Benefits of Eggs
- bbcgoodfood.com - Top 10 health benefits of eggs
- uhhospitals.org - Egg, yolk, raw, fresh, 1 large
- nutritionvalue.org - Egg, fresh, raw, whole
- tuasaude.com - Egg Nutrition: Facts, Health Benefits & How to Eat
Vajcia: Nutričný zázrak na tanieri! Prečo ich milovať a kedy spozornieť? + výživová a energetická tabuľka

Vajíčka boli dlho vnímané kontroverzne a častokrát sa označovali nálepkou nevhodné. Dnes však vieme, že pre väčšinu ľudí predstavujú cenný potravinový prínos a zdroj živín. Aká je pravda o ich vplyve na zdravie a kto by mal zvážiť ich konzumáciu? Pozrime sa na to spolu bližšie…
Obsah článku
Kľúčové je jedinečné zloženie vajec
Vajcia sú nutrične bohaté, sú zdrojom energie a obsahujú širokú škálu živín. Sú tak cenným potravinovým zdrojom pre človeka.
Vysoký obsah bielkovín pomáha pri kontrole hmotnosti, prispieva k pocitu sýtosti. Skúste ich konzumovať na raňajky, uvidíte, či aj vám pomôžu znížiť pocit hladu počas doobedia. Vaječné bielkoviny sú pre väčšinu ľudí ľahko stráviteľné.
Naviac, proteíny pomáhajú svalovej regenerácii. Čo tak ich označiť nálepkou “high protein”? Ďalšie plus, oproti iným zdrojom bielkovín - majú relatívne nižší dopad na životné prostredie, čo ich robí lepšou udržateľnou voľbou.

Aj napriek minulým vyjadreniam, najnovšie výskumy naznačujú, že ich rozumná konzumácia môže mať ochranný účinok a prispieva ku srdcovo-cievnemu zdraviu.
Cholesterol? Celkový obsah tukov v jednom vajci je približne 5 gramov. Väčšina z nich je zo “súdka zdravé tuky” (mononasýtené a poly-ne-nastýtené tuky či omega-3 a omega-6 mastné kyseliny). Nastýetných tukov obsahujú relatívne málo. Výlučne v žĺtku je 186 - 200 mg cholesterolu, avšak odbornosť tvrdí, že konzumácia cholesterolu v strave má menší vplyv na jeho hladinu v krvi ako príjem nasýtených a trans tukov či celková životospráva.
Obsahujú cholín a ten je významný pre mozgové funkcie, pre pamäť i dobrú náladu. A taktiež iné bioaktívne látky (antioxidanty), ktoré prispievajú celkovému zdraviu.
Karotenoidy v nich obsiahnuté pomáhajú zdraviu očí a kvalite zraku. Bioaktívne zlúčeniny a antioxidanty dopomáhajú imunite.

Zloženie slepačieho vajca a energetická hodnota - tabuľka
Približná hodnota na jedno vajce | Žĺtok | Bielok | |
Energia | 72 kcal - 301 kJ na jedno veľké vajce - cca 50 gramov | ✓ | ✓ |
Voda | 38,5 g | ✓ | ✓ |
Bielkoviny | každé vajce obsahuje približne 6,29 gramov a všetkých 10 esenciálnych aminokyselín, potrebných pre regeneráciu svalov a tkanív | ✓ | ✓ |
Tuky |
vaječný žĺtok obsahuje približne 4,97 g tuku
| ✓ | |
Sacharidy | 0,38 g cukru a 0 g vlákniny | ✓ | |
Nutrienty | Gramáž | Žĺtok | Bielok |
Sodík | 70 mg | ✓ | ✓ |
Vápnik | 25 mg | ✓ | ✓ |
Horčík | 5 mg | ✓ | ✓ |
Draslík | 67 mg | ✓ | ✓ |
Zinok | 2,3 mg | ✓ | ✓ |
Selén | 15,4 mikrogramu - µg | ✓ | ✓ |
+ stopy medi, mangánu | ✓ | ✓ | |
Vitamín A | 78 µg RAE (260 IU) | ✓ | |
Vitamín D | 1,1 µg (44 IU) | ✓ | |
Vitamín B₁ (tiamín) | 0,018 mg | ✓ | ✓ |
Vitamín B₂ (riboflavín) | 0,53 mg | ✓ | ✓ |
Vitamín B₃ (niacín) | 0,02 mg | ✓ | ✓ |
Vitamín B₅ (kyselina pantoténová) | 1,95 mg | ✓ | ✓ |
Vitamín B₆ | 0,35 mg | ✓ | ✓ |
Vitamín B9 - Kyselina listová (folát) | 22 µg | ✓ | |
Vitamín B₁₂ | 1,95 µg | ✓ | |
Biotín | 24 µg | ✓ | ✓ |
Vitamín E | 2,03 mg | ✓ | |
Vitamín K | 0,3 µg | ✓ | |
Cholín | 147 mg | ✓ | |
Luteín | 150 – 200 µg | ✓ | |
Zeaxantín | 50 – 100 µg | ✓ | |
Betakarotén | 5,5 µg | ✓ | |
Alfa-karotén | 65 µg | ✓ | |
Beta-kryptoxantín | približne 4,5 µg na celé vajce | ✓ | |
|
Štúdie ukazujú, že cholesterol v potrave má menší vplyv na hladinu krvného cholesterolu než obsah nasýtených tukov a celková životospráva. Bioaktívne látky zlepšujú ochranu očných tkanív a prispievajú tak k zdraviu zraku či prevencii .
Ako ich zaradiť do jedálnička?
Všeobecne...
Optimálny príjem je 1 až 2 vajcia denne v rámci bežného a vyváženého jedálnička.
Kombinujte ich s celozrnným pečivom, zeleninou a inými zdravými tukmi, ako je napríklad olivový olej, avokádo (orechy, semená) a podobne.

Prečo nejesť vajcia a kto by mal byť opatrný?
Nadmerná konzumácia vaječných žĺtkov sa neodporúča ľuďom s hypercholesterolémiou (vysokým cholesterolom v krvi) alebo pokročilým ochorením pečene. Človek so zvýšeným LDL (zlý cholesterol) by si mal sledovať celkový príjem tukov.
Opatrnejší by mali byť aj ľudia s cukrovkou.
Samozrejme, ich konzumáciu musia vylúčiť ľudia s alergiou na vajcia.
Čo je ešte dôležité a na čo sa pýtate?
Dôležitý je tiež spôsob ich prípravy. Varenie je vhodnejšie ako ich smaženie.
Ako často jesť vajcia? Je zdravé jest vajcia každý deň?
1 až 2 vajcia denne sú úplne v poriadku. Ste aktívny a športovo založený jedinec? 3 vajcia denne pre vás nebudú žiadny problém.
Kedy ich jesť a ako často?
Ak si ich dáte na raňajky, tak vám pravdepodobne pomôžu regulovať pocit hladu doobeda. Ale voľba času ich konzumácie je na vás.

Vajcia sú výživnou a dostupnou potravinou, ktorú odporúčajú odborníci na výživu a to pre bežných ľudí aj športovo založených jedincov. Pri dodržiavaní zásad a individuálnych potrieb vám pomôžu doplniť optimálny príjem bielkovín a ostatných nutrientov.
Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →