Tuky: Mýty a pravdy. Prečo sú tuky dôležité a ktoré sú dobré/zlé?

Tuky: Mýty a pravdy. Prečo sú tuky dôležité a ktoré sú dobré/zlé?
Zdroj foto: Getty images

Výrazný prebytok tukov v strave a minimum fyzickej aktivity je väčší problém pre človeka ako rozsiahla diskusia o dobrých a zlých tukoch. Prečítajte si o tukoch, o mýtoch najzdravších a najškodlivejších tukoch a o pravidlách k ich rozumnej rovnováhe v našom stravovaní.

Tuky (lipidy) ako aj cukry a bielkoviny sú telu prirodzené látky, ktoré ľudský organizmus nevyhnutne potrebuje.

Tuky sú zdrojom energie a tvoria približne 30 - 35 % celkového energetického príjmu.

Sú súčasťou buniek, bunkových membrán, ochranného plášťa okolo nervov, prekurzory rôznych nosičov, látok, vitamínov (A,D,E,K), minerálov z jedla, ktoré konzumujeme a nevyhnutne vstrebávame.

Tuk je potrebný na kontrakcie svalov, správne fungovanie imunitného systému, hormónov, pečene, zrážanlivosti krvi, nervového systému, atď..

Tuk prináša pre telo v 1 g až 38,9 kJ energie.

Tuky by mali tvoriť približne 26 % z celodenného príjmu energie.

U detí je potreba tukov vyššia 4 - 5 g/1 kg telesnej hmotnosti, v dospelosti 1 g/kg telesnej hmotnosti na deň.

Pre čitateľov jednoduché delenie tukov: rozlišuje živočíšny a rastlinný pôvod.
Tip: Základné živiny v ľudskej strave: Čo sú to bielkoviny, cukry, tuky?

Väčšinu tukov z chemického hľadiska prijímame vo forme mastných kyselín.

V jednoduchosti rozlišujeme nasýtené mastné kyseliny, nenasýtené mastné kyseliny a tzv. transmastné kyseliny.

Ako to s tými mastnými kyselinami vlastne je?

Nasýtené mastné kyseliny pochádzajú zo živočíšnych tukov, s výnimkou rýb.

Nenasýtené mastné kyseliny získavame z rastlinných tukov a rýb.

Nenasýtené mastné kyseliny pomáhajú znižovať hladinu tzv. “zléhoLDL cholesterolua zvyšujú hladinu tzv. “dobrého HDL cholesterolu.

Dostatočný príjem nenasýtených mastných kyselín pomáha znižovať riziko cukrovky a aterosklerózy.

Vo vzťahu k vplyvu na ľudský organizmus a zdravie človeka sú najzdravšie nenasýtené mastné kyseliny a najhoršie transmastné kyseliny vznikajúce priemyselnou výrobou.

Transmastné kyseliny sú pre naše telo cudzie, škodlivé a nachádzajú sa najmä v margarínoch, polotovaroch, polevách, polotovarovom lístkovom ceste, mrazenej pizzy, polotovarových cukrárenských výrobkoch.

Alergici alebo pacienti s rodinnou hypercholesterolémiou, čo je dedičné ochorenie s vysokou hladinou cholesterolu, či inými dedičnými ochoreniami s vysokým rizikom na kardiovaskulárne ochorenia sa nevyhnutne musia uchyľovať k rôznym formám alternatívnych zdrojov tukov.

Pre túto časť populácie je potrebné zdôrazniť, že dnešné margaríny nie sú tak škodlivé ako v minulosti.

Obsah transmastných kyselín v nich sa radikálne znížil, zvýšilo sa percento výskytu repkového a olivového oleja.

Nenasýtené mastné kyseliny

Zvýšte zdroje nenasýtených mastných kyselín vo svojom jedálničku.

Po prečítaní zdrojov si poviete, že ich konzumujete.

Prijímate ich však na pravidelnej báze v týždňovom jedálničku? Prijímate ich viac ako mäso?

  • olivový olej
  • repkový olej
  • orechy
  • ryby, známe ako omega-3 mastné kyseliny
  • avokádo

Mýtus: Kokosový olej je najzdravší.

Kokosový tuk je síce rastlinný, ale obsahuje 80 % nasýtených mastných kyselín.

Palmový tuk obsahuje 50 % nasýtených mastných kyselín.

Pre porovnanie obe majú viac ako bravčová masť.

Fanúšikovia bravčovej masti si teraz pomyslia, že je veľmi zdravá a budú jej holdovať naďalej.

Tiež to nie je najzdravšie.

Pri bravčovej masti je takmer pravidlom, že je základom najmenej vhodnej prípravy jedla - vyprážania.

Vyprážanie sa považuje za najmenej vhodný spôsob prípravy jedla.

Vo všetkom je dôležitý spôsob prípravy jedla a jeho množstvo.

Polemika o škodlivosti bravčovej masti v skutočnosti stojí o kvantách jej použitia a spôsobe prípravy.

Pravda: Jeme málo rýb…

Ryby či kvalitný rybí olej predstavujú zdroj omega-3 mastných kyselín, ktorých väčšina z nás má naozaj nedostatok.

Ryby sú zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín. Tanier s rybou
Ryby sú zdrojom zdravých omega-3 mastných kyselín. Zdroj Getty images

Prejavy nedostatku:

  • únava
  • zápcha
  • časté nachladnutie
  • bolestivosť kĺbov
  • depresia
  • suchá koža
  • lámavosť nechtov a vlasov

!Ak by sme zaradili dvakrát týždenne do jedálnička ryby, má to blahodarný vplyv na náš organizmus!

Zvýšenie prísunu omega-3 mastných kyselín pomáha:

Ľudstvo sa nehýbe a módne trendy v stravovaní to nezachránia

V súčasnosti existuje množstvo teorií o správnom stravovaní a o jedoch, ktoré je potrebné zo stravy vylúčiť.

Jedlo nemá predstavovať len prázdne kalórie s minimálnou výživovou hodnotou.

Strava má byť výživovo plnohodnotná.

Každá radikálna diéta s úplným vylúčením základnej zložky nevedie k dlhodobej zdravej ceste.

Robotník v bani nemôže mať taký jedálniček ako úradník v kancelárii.

Neznamená to však, že takýto robotník má byť na mäsových konzervách.

Tiež to neznamená, že úradník má byť len na ovsených vločkách.

Viac tzv. L-methionínu, lepšia schopnosť tela metabolizovať mastné kyseliny, nájdeme ho:

  • v rybách
  • v ľanových semiačkach
  • v para orechoch
  • v zelených listoch (petržlenu, zeleru, žihľavy, púpavy)
  • v morských riasach
  • v parmezáne
  • vo vajciach
Olej zo semien, ako zdravší variant - olej vo fľaške a semená okolo
Ľanový olej ako zdravší variant. Avšak, treba ho používať správne. Zdroj foto: Getty images

Kde je však zlatá stredná cesta rovnováhy organizmu?

1. pravidlo: Každý človek je individuálny

Sme rovnakí, ale zároveň tak rozdielni a individuálni.

Iný metabolizmus, prípadne iné pridružené choroby či ochorenia vyskytujúce sa v rodine a iné povolanie a práca, ktorú vykonávame.

Mýtus: Ja “nič” také nejem. Som obézny, lebo mám zlú genetiku a metabolizmus.

Je pravda, že niekto môže mať pomalšie spaľovanie tukov, ale nadváhu alebo obezitu výhovorka o lenivom metabolizme nezapríčiňuje.

Ak by sme sledovali deň obézneho človeka uvidíme prejedanie, zajedanie pokrmov alebo neustále zobkanie jedla s minimom pohybu.

Je pochopiteľné, že človek s nadváhou alebo obezitou odrazu nezvládne takú fyzickú aktivitu akoby v skutočnosti mal. Aj malá zmena napr. prechádzka je skvelým začiatkom.

Najťažšie je začať sa hýbať a zmeniť zlý stereotyp v stravovaní. 
Čítajte tiež:
Ako schudnúť zdravo? Jedálniček na chudnutie. Pozor na nezmyselné diéty

Vysoký výskyt kardiovaskulárneho ochorenia v rodine je znakom, ktorý by Vás mal prinútiť dávať väčší pozor na stravu bohatú na tuky, ich každodenný príjem, množstvo a fyzickú aktivitu.

Svetová zdravotnícka organizácia poukazuje na alarmujúce fakty.

Pred polstoročím trpelo obezitou približne 40 % Európanov, v súčasnosti stúpol počet približne o 130 %.
Viac o obezite si prečítajte na: Aký je rozdiel medzi nadváhou a obezitou?

Spaľovanie tukov ďalej ovplyvňuje:

  • stres
  • choroba
  • úraz
  • vonkajšia teplota
  • genetická výbava
  • hladina hormónov

Ženy v porovnaní s mužmi majú rozdielne ukladanie tukov.

U žien sa tuk ukladá  hlavne do podkožia končatín, vrátane zadku. Pri hladovaní vďaka evolúcii, aby ženy donosili dieťa aj v čase pri malom príjme potravy je spaľovanie tukov pomalšie.

U mužov sa tuky ukladajú typicky do brucha a do podkožia hrudníka.

Tento tuk zas sa rýchlejšie rozloží na mastné kyseliny, aby bol pripravený pre svalstvo, keďže muži boli kedysi lovcami a bojovníkmi.

2. pravidlo: Množstvo tukov

Tak ako vo všetkom platí, primerane s mierou.

Nezachránia Vás litre extra panenského olivového oleja, pokiaľ konzumujete, obzvlášť večer, tukové nezdravé “bomby”.

Pokiaľ príjem tukov je väčší ako spotreba v organizme, matematika joulov nepustí žiadnymi alternatívnymi cestami.

Lekári či rôzni iní odborníci na stravovanie Vám presne vedia vyrátať Váš kalorický príjem a výdaj, zhodnotiť konštitúciu organizmu.

Jednoduché zrkadlo pre Vás:

Aký je Váš PRÍJEM TUKOV / VÝDAJ?

Aká je Vaša hmotnosť a hodnoty cholesterolu?

Žiaľ, pravdou naďalej ostáva vysoký každodenný príjem tukov v strave.

Typická slovenská kuchyňa s každodenným príjmom vyprážaného mäsa a spracovaných výrobkov je živná pôda pre obezitu a s tým súvisiace ďalšie ochorenia.

JEME ŽIAĽ OVEĽA VIAC TUKOV ako naše telo potrebuje! Obezita nabaľuje cukrovku, vysoký krvný tlak a ochorenia srdca!

3. pravidlo: Kvalita a spôsob prípravy tukov

Kvalitné tuky sú šetrne spracované resp. tradičnými metódami, aby neboli znehodnotené.

Medzi najkvalitnejšie rastlinné oleje patria oleje lisované za studena od malých farmárov, rodinných podnikov, všeobecne z malovýroby.

Živočíšne tuky by mali pochádzať tiež z malých chovov, živočíchy s kvalitným krmivom a voľným výbehom.

Rozlišujeme použitie tukov v studenej a teplej kuchyni.

Studená kuchyňa prirodzene patrí k zdraviu prospešnej strave.

Má zachované nutrienty a bohatý podiel vlákniny.

Typicky si predstavíme stredomorskú kuchyňu, ktorá je jedným z pilierov dlhovekého života.

Za studena lisovaný kvalitný olivový olej je ideálny na každodenný príjem v jedálničku.

Vhodný najmä do studenej kuchyne, ale i mierne restovanie.

Prosím Vás, v olivovom oleji nevyprážajte s mylným pocitom, že máte zdravšie jedlo.

Šetrné spôsoby prípravy jedla v teplej kuchyni sú varenie, dusenie a niekoľkohodinové pečenie pri teplotách do 120 °C.

Pozor na prepálené tuky, ktoré, žiaľ, väčšina reštaurácii používa.

Pri restovaní, potraviny sa majú prehadzovať, aby sa olej alebo tuk ochladzoval a neprepálil.

Restovanie by malo trvať krátko.

Medzi tepelne stabilné tuky do teplej kuchyne patria bravčová masť, topené maslo, avokádový olej, kokosový tuk alebo sezamový olej.

Tie sú zas s vyšším podielom nasýtených mastných kyselín oproti rastlinným tukom.

Nerafinované rastlinné tuky s nenasýtenými mastnými kyselinami však do teplej kuchyne nepatria.

Rafinované rastlinné tuky sú síce vhodné do teplej kuchyne, lebo majú menší podiel látok, ktoré sa môžu prepaľovať, ale majú nižšiu výživovú hodnotu.

Jednoducho povedané, ľudia nachádzajú vhodnejšie tuky na prípravu do najmenej vhodnej až nevhodnej úpravy jedál.

Výroba rafinovaných olejov využíva chemické postupy (napr. pod vysokou teplotou), ktoré ich hodnotu výrazne znižujú.

Nehovoriac, že v rýchlo upravených a prudko vysmažených mäsových pokrmoch, spracovaných mäsových výrobkoch je množstvo karcinogénov.

Práve pri pravidelnej konzumácii takýchto jedál je nebezpečenstvo zvýšenia rizika rakoviny hrubého čreva.

“Vyprážané” chutí, ale nechutí nášmu telu" 
Jednoduchá odpoveď by bola - čím menej dlhého tepelného spracovania tukov = Vyprážanie vyradiť.

Je to v reálnom živote prirodzene veľmi náročné, avšak možné.

Grilovanie je obľúbeným spôsobom prípravy jedla.

Avšak pri prudkom grilovaní pri vysokej teplote sa tuk a šťava z mäsa dostávajú do ohniska, vznikajú tam karcinogénne látky, ktoré sa následne prúdom vzduchu dostávajú späť na pokrm.

Samotný dym z horenia obsahuje ďalšie škodlivé látky.

Každodenný resp. veľmi častý spôsob takejto prípravy jedla nie je vhodný, občasne však človeku neublíži, obzvlášť, ak k tomu pridá kopec zeleniny.

Pozornosť si zaslúžia tiež nevhodné olejové prekorenené marinády z pokrmov, ktoré prehárajú škodlivo v ohnisku.

4. pravidlo: Neveriť drastickým diétam alebo zázračným tabletkovým spaľovačom tukov

Jediný spaľovač je pohyb.

Nikto nikdy ešte nevymyslel diétu ani tabletku, ktorá nahradí pohyb.

Tiež je pravda, že ak sa človek dostatočne hýbe, ale aj tak má nadmerný príjem potravy tiež to nič zázračné nezmení.

Dávajte pozor na samozvaných odborníkov, ktorí doporučujú radikálne diéty.

Pokiaľ sa chcete zbaviť svojich prebytočných tukov, zdravý a udržateľný spôsob nikdy nie je super rýchly.

Nebezpečné môžu byť výživové doplnky sľubujúce rýchle schudnutie.

Môžu negatívne vplývať na krvný tlak, uvoľňovanie hormónov, nervový systém, prípadne nepodliehajú žiadnej kontrole a obsahujú potenciálne karcinogény.

Mýtus: Iba “light” výrobky sú zdravé a môžeme ich jesť koľko chceme. 

Light výrobky majú znížené množstvo tuku oproti klasickým mliečnym výrobkom približne o 30 %.

Pokiaľ sú “light” výrobky zamerané na správnu cieľovú skupinu môžu byť prospešné a efektívne.

Nie je správne, ak niekto úplne zatracuje jednu alebo druhú skupinu.

Inú potrebu má dieťa vo vývine a dospelý človek s nadváhou.

Mliečny tuk obsahuje významné bioaktívne látky, dôležité pre črevný mikrobióm a imunitu.

Light výrobky sú diétnejšie, ale neznamená, že ich môžeme konzumovať neobmedzene a nepriberieme.

Kvalitné light výrobky sú vhodné pre ľudí s nadváhou a obezitou pri redukčnej diéte.

Nie je pravda, že všetky light výrobky musia zákonite mať zlé zloženie, množstvo emulgátorov, rôznych zahusťovadiel a škrobov.

Niektoré light výrobky môžu obsahovať aj viac bielkovín ako klasické.

Tiež nie je pravda, že plnotučné mliečne výrobky sú pre telo škodlivé a človek ich musí zákonite obmedzovať a vynechávať.

5. pravidlo: Pravidelné preventívne lekárske kontroly

Celkové vyšetrenie lekárom a laboratórne zhodnotenie výsledkov krvi a močunenahraditeľné.

Vyšetrenie stanoví okrem iného Vašu hladinu tukov (celkového cholesterolu, HDL, LDL, triacylglyceroly atď.)

Vyšetrenie nenahradí ani sto najlepších rád či diét.

Zhodnotí Váš zdravotný stav, ukáže Vám okrem iného aktuálne hladiny tukov a prinesie odborné doporučenie ako ďalej postupovať.

Mýtus: Radšej k doktorovi nepôjdem, lebo mi dá hneď lieky a ja som zdravý, nič ma nebolí.

Vždy pokiaľ je to možné, uprednostní sa redukcia váhy, viac fyzickej aktivity, úprava jedálnička a zlepšenie životného štýlu.

Áno, lieky lekár indikuje, pokiaľ vidí alarmujúce hodnoty cholesterolu, vysoký krvný tlak 2. či 3. stupňa, obezitu či vysoký cukor, tak pacient lieky dostane.

Áno, sú to tiché zabijaky, ktoré nebolia a pacient si klamlivo myslí, že je zdravý.

V skutočnosti, ak by lekárovi nešiel, po určitom čase by pravdepodobne dostal infarkt myokardu, cievnu mozgovú príhodu alebo by ho previezli po odpadnutí s tak vysokým cukrom, keď by rovno išiel na jednotku intenzívnej starostlivosti.

Návšteva lekára chorobu pacientovi nevyrobila, ale ju odhalila.
Lekár nenahnal tuky do Vašej krvi, ale ich kontroluje.
Ak ste naozaj zdraví, prehliadka to potvrdí.
Nezabúdajte obezita, cukrovka, vysoký krvný tlak sú tichými požieračmi tela.
Odhaľte včasne riešiteľné zdravotné problémy.
Nemyslite, ale vedzte, že ste naozaj zdraví.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

  • solen.sk - Rizikové faktory rozvoja aterosklerózy: lipidy a ich vzťah k ateroskleróze, MUDr. Branislav Vohnout, PhD., doc. MUDr. Katarína Rašlová, CSc.
  • cloud-6.edupage.org - LIPIDY - TUKY
  • journals.lww.com - Diet, lipids, and cardiovascular disease
  • unilabs.sk - RYBÍ OLEJ: ZDROJ OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELÍN A VITAMÍNU D
  • Pella,D.,: Omega-3 mastné kyseliny - od výživového doplnku ku farmaku podloženému medicínou dôkazov. Kongres SSKB Košice 2010  Bada V., Ako sa dá predchádzať chorobám srdca a ciev, 2017
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané