Zápalové potraviny: Ako mäso a cukor ničia steny čriev

Zápalové potraviny: Ako mäso a cukor ničia steny čriev
Zdroj foto: Shutterstock

Potraviny, ako mäso a cukor, môžu výrazne ovplyvniť zdravie našich čriev. Spôsobujú dlhodobé zápalové reakcie, ktoré poškodzujú črevnú sliznicu a narúšajú správnu funkciu tráviaceho systému.

Niektoré potraviny podporujú zdravie tráviaceho systému, iné môžu vyvolať zápalové reakcie.

Zápalové potraviny poškodzujú sliznicu čriev a vedú k rôznym zdravotným problémom. Medzi takéto potraviny patria aj červené mäso a rafinované cukry.

Mäso

Červené mäso, najmä spracované, obsahuje veľké množstvo nasýtených tukov, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie v tele.

Na pute veľký výber naporcovaného červeného mäsa a spracovaných potravín - šunka. parky, klobása.
Červené mäso znamená hovädzinu, bravčovinu, jahňacie a kozie mäso. Do kategórie spracované mäso radíme napríklad šunka, slanina, saláma, niektoré klobásy a párky. Zdroj foto: Shutterstock

Nasýtené tuky narúšajú rovnováhu črevnej mikroflóry a podporujú rast patogénnych baktérií, ktoré:

  • poškodzujú črevnú sliznicu
  • produkujú toxické látky
  • spôsobujú poškodenie buniek črevnej výstelky
  • vedú k chronickému zápalu

Cukor

Rafinovaný cukor je potravina, ktorá môže mať devastujúci účinok pre zdravie našich čriev.

Dve lyžičky, na jednej kocky cukru, na druhej limonáda. Lzžicky sú v rovnováhe, naznačujú množstvo pridaného cukru v sladených nápojoch.
Sladké nápoje obsahujú značné množstvo kalórií z cukru – či už prírodného (ovocné šťavy) alebo pridaného (limonáda, šumivé nápoje). Zdroj foto: Shutterstock

Príliš vysoký príjem cukru vedie k nadmernej produkcii inzulínu. To spôsobuje zápal v tele. Zápalové procesy sa zameriavajú na rôzne tkanivá, vrátane črevnej sliznice. Robia ju náchylnejšou na poškodenie.

Poškodená sliznica čriev

Poškodenie črevnej výstelky spôsobené zápalovými potravinami vedie k zvýšenej priepustnosti čriev. Tento stav umožňuje toxínom, neúplne stráveným potravinovým časticiam a patogénom vstupovať do krvného obehu.

To spúšťa systémový zápal v tele, ktorý môže viesť k rôznym chronickým ochoreniam, ako sú:

  • autoimunitné ochorenia
  • diabetes 2. typu
  • obezita
  • kardiovaskulárne problémy

Dlhodobý zápal v črevách zhoršuje vstrebávanie živín a vedie k nedostatku dôležitých vitamínov a minerálov (vitamín D, vápnik, horčík). Následkom je zníženie imunity a celkovej obranyschopnosti organizmu voči infekciám, zápalom a iným zdravotným problémom.

Ochrana črevnej sliznice

Na obrázku sú potraviny pre ochranu zdravia a trávenia zoradené v tvare priebehu hrubého čreva. Banán, jablko, sktrukoviny a iné.
Zdravú stravu tvoria najmä potraviny rastlinného pôvodu s množstvom zeleniny a ovocia, strukoviny či celozrnný chlieb. Zdroj foto: Shutterstock

Aby ste chránili zdravie čriev, zamerajte sa na potraviny, ktoré podporujú zdravú črevnú mikroflóru, ako sú:

  • vláknina
  • probiotiká
  • fermentované potraviny
  • rastlinné potraviny bohaté na antioxidanty

Je dôležité dbať na vyváženú stravu a vyhnúť sa extrémnym diétnym trendom, ktoré zhoršujú zdravie tráviaceho systému.

fzdieľaj na Facebooku

Zaujímavé zdroje informácií

Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané