- SHARMA, Sangita. Klinická výživa a dietologie: v kostce. Přeložil Hana POSPÍŠILOVÁ. Sestra (Grada). Praha: Grada Publishing, 2018. ISBN 978-80-271-0228-0.
- ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. Medicus. Praha: Current Media, 2016. ISBN 978-80-88129-03-5.
- healthline.com - Anti-Inflammatory Foods to Eat: A Full List. Kathy W. Warwick, R.D., CDE
Protizápalové potraviny? Strava pre prírodnú podporu zdravia
Plnohodnotná vyvážená strava je jedným z kľúčov zdravia. Tráviaci trakt ovplyvňuje množstvo procesov v ľudskom tele. Je možné pomocou jedálnička bojovať proti zápalom?
Obsah článku
Zápal a stravovanie
Zápal je obranný mechanizmus organizmu, keď v našom tele nie je niečo v poriadku. Zápalom organizmus bojuje s patogénmi a preto je zápal označený ako biologická reakcia tela.
Vplyv stravy na zápalové procesy v tele je stále predmetom mnohých výskumov. Mnohé odborné zdroje potvrdzujú, že črevá a črevný mikrobióm úzko súvisia s imunitným systémom.
Zdravým jedálničkom tak môžeme podporiť bakteriálnu črevnú rovnováhu a tým pádom i celkové zdravie organizmu.
Protizápalové potraviny sú druhy potravín, ktoré obsahujú v prvom rade antioxidačné látky (antioxidanty) a ďalej esenciálne mastné kyseliny, vitamíny a minerály.
Jedálničkom proti zápalu
Listová zelenina
Zelená listová zelenina je plná vitamínov, minerálov, vlákniny a antioxidačných látok. Má minimum kalórií a vysoký obsah živín. Nachádzajú sa v nej najmä flavonoidy, ktoré pôsobia protizápalovo.
Zeler
Zeler je na interne pomerne populárnou potravinou. Disponuje protizápalovými antioxidačnými účinkami. Pomáha regulovať vysoký krvný tlak a znižovať cholesterol.
Brokolica
Je označená ako „superpotravina“, a to kvôli silnému zloženiu. Má antioxidačné vlastnosti vďaka flavonoidom a karoténom. Je bohatá na draslík i horčík. Pozitívne vplýva na zdravie tráviacej sústavy.
Čučoriedky
Z ovocia sú to práve čučoriedky a vo všeobecnosti bobuľovité druhy, ktoré disponujú najsilnejším antioxidačným účinkom, a to vďaka látkam antokyánom a kvercetínu.
Červená repa
V prípade repy je dôležitý antioxidant betalaín s charakteristickou farbou a protizápalovým prostriedkom. Podporuje zdravie tráviacej a srdcovocievnej sústavy.
Zázvor
Zázvor je známy pre svoje prírodné protizápalové a antibakteriálne účinky. V mnohých kultúrach sa zázvor používa na podporu imunitného systému a obranyschopnosti.
Kurkuma
Kurkuma je známa sýto-žltá korenina, ktorej hlavným obsahom je látka kurkumín. Tá je účinná pri prírodnej liečbe zápalových procesov.
Losos
Je tučná chutná ryba plná zdravých tukov a omega-3 mastných kyselín. Tie práve disponujú protizápalovým účinkom a priaznivým účinkom na srdce i cievy.
Cesnak
Čerstvý cesnak disponuje nielen špecifickou vôňou a chuťou, ale najmä antioxidačnými protizápalovými účinkami. Je prezývaný ako prírodné antibiotikum.
Orechy a semiačka
Orechy a semienka sú plné prospešných tukov, rastlinných bielkovín a omega-3 mastných kyselín. Vhodné sú vlašské orechy, mandle, ľanové či chia semienka. Podporujú zdravie srdca i činnosť mozgu.
Ďalšie protizápalové zdroje v strave
- Avokádo
- Paradajky
- Paprika
- Zelený čaj
- Škorica
- Tmavá čokoláda (kakao)
- Hrozno
- Jahody
- Maliny
- Černice
- Huby
- Ryby
Protizápalové byliny/rastliny
- Nechtík lekársky
- Repík lekársky
- Echinacea
- Koriander
- Rozmarín
- Tymian
- Harmanček kamilkový
- Ashwagandha
- Šalvia lekárska
- Žihľava dvojdomá
Akým potravinám sa pri zápale vyhýbať?
- Jednoduchý rafinovaný cukor
- Alkohol
- Tabakové výrobky
- Údeniny
- Umelé sladidlá
Zaujímavé zdroje informácií
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →