Zdravý recept na ratatouille? Tu je ten náš

Zdravý recept na ratatouille? Tu je ten náš
Zdroj foto: Getty images

Náš zdravý recept na známe ratatouille je nenáročný a zvládnu ho aj kuchári - začiatočníci. Je vhodný aj pre tých najvyberavejších. Pochutia si na ňom celiatici, alergici na laktózu, ale aj vegáni.

Náročnosť nízka 
Príprava 75 minút 
Porcie približne 6 - 8 porcií 

Ratatouille je sám o sebe veľmi zdravý pokrm. Obsahuje len zeleninu a je teda ľahko stráviteľný.

V našom recepte sa nenachádzajú vajíčka ani žiadne syry, je preto vhodný pre alergikov či vegánov.

Cuketa je jednou zo zložiek v našom recepte. Je extra bohatá na vitamíny a minerály ako A, skupiny B, C, E, K, betakarotén, draslík, fosfor, horčík, jód, lutein, mangán, meď, molybdén, selén, sodík, vápnik, zinok a železo.

Pre bohatý obsah týchto prospešných látok je priam zeleným zázrakom z našej záhradky.

Vďaka vitamínu A preniká hlboko do tela a tým chráni celý organizmus.

Cuketa obsahuje málo kalórií. Správne pôsobí na trávenie, ktoré nazaťaží a pomôže k ľahkému vyprázdňovaniu.

Tak isto pomáha udržiavať cholesterol a tým pádom zdravie obehového systému, či správny krvný tlak.

Konzumáciou cukety podporujeme vyplavovanie prebytočnej vody a tým aj škodlivých látok z tela.

Baklažán je tiež súčasťou nášho receptu. Neobsahuje skoro žiaden tuk a je z veľkého množstva tvorený vodou.

Vedeli ste, že je príbuzný so zemiakmi a paradajkami?

Vďaka svojmu ľahkému zloženiu je vhodný pri redukčných diétach, ale aj pre osoby s problémovým trávením. Obsahuje aj vlákninu.

Je tiež veľmi vhodnou potravinou pre mozog či duševné zdravie. Baklažán obohacujúco pôsobí na mozgové bunky, ktoré chráni pred toxínmi a chorobami.

Paprika je súčasťou ratatouille a je nielen bohatým zdrojom železa, ale obsahuje aj vitamín C. To zabezpečuje vstrebávanie železa z čriev.

Vitamín A spolu s vitamínom C pôsobia na organizmus omladzujúco a spôsobujú, že pleť vyzerá sviežo.

Cibuľa obsahuje vitamíny B1, B2 a C. Je bohatá aj na kyselinu listovú a vitamín E.

Aj vďaka obsahu kyseliny listovej a ostatným prospešným látkam spomaľujú tvorbu vrások.

Pomáha prekonávať choroby s kŕčovými žilami, poruchy prekrvenia a rôzne ďalšie.

Pravidelnou konzumáciou cibule v rôznych formách pomôže v boji proti depresii, pri nespavosti či nechutenstve.

Dokonca sa v minulosti verilo, že rozkrojená cibuľa pod posteľou chorému zmierni horúčku. Dodnes sa proti chrípke bojuje cibuľovým čajom.

Na ratotouille potrebujeme tieto suroviny

Suroviny:

  • 1 ks cuketa, 
  • 1 ks baklažán,
  • 1 ks stredne veľká cibuľa,
  • 2 ks väčšie paradajky,
  • 2 ks papriky,
  • 5 strúčikov cesnaku 
  • 500 g lúpané paradajky,
  • olivový olej,
  • tymián,
  • oregano,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie.

Recept

1. Najskôr si zeleninu umyjeme a očistíme. Pripravíme si nadrobno nakrájanú cibuľu.

2. Chvíľu na olivovom oleji podusíme nadrobno pokrájanú cibuľku, potom k nej pridáme 5 rozpučených strúčikov cesnaku, lístky tymiánu a oregano.

3. Pridáme lúpané paradajky, všetko spolu zamiešame a podusíme.

4. Zvyšnú zeleninu nakrájame na tenké kolieska.

5. Pripravený paradajkový základ vylejeme na dno zapekacej misy a striedavo poukladáme zeleninu.

Zeleninu môžeme ukladať do kruhu alebo v radoch za seba.

6. Zapekaciu misu zakryjeme tak, aby bola pokrytá celá horná časť a potom už len pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov Celzia.

Pre lepšiu chuť môžeme na vrch preliať zmes olivového oleja, vody s jedným strúčikom cesnaku a oreganom.

Dobrú chuť!

Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané