Zdravý recept na ratatouille? Tu je ten náš
Náš zdravý recept na známe ratatouille je nenáročný a zvládnu ho aj kuchári - začiatočníci. Je vhodný aj pre tých najvyberavejších. Pochutia si na ňom celiatici, alergici na laktózu, ale aj vegáni.
Obsah článku
Náročnosť | nízka |
Príprava | 75 minút |
Porcie | približne 6 - 8 porcií |
Ratatouille je sám o sebe veľmi zdravý pokrm. Obsahuje len zeleninu a je teda ľahko stráviteľný.
V našom recepte sa nenachádzajú vajíčka ani žiadne syry, je preto vhodný pre alergikov či vegánov.
Cuketa je jednou zo zložiek v našom recepte. Je extra bohatá na vitamíny a minerály ako A, skupiny B, C, E, K, betakarotén, draslík, fosfor, horčík, jód, lutein, mangán, meď, molybdén, selén, sodík, vápnik, zinok a železo.
Pre bohatý obsah týchto prospešných látok je priam zeleným zázrakom z našej záhradky.
Vďaka vitamínu A preniká hlboko do tela a tým chráni celý organizmus.
Cuketa obsahuje málo kalórií. Správne pôsobí na trávenie, ktoré nazaťaží a pomôže k ľahkému vyprázdňovaniu.
Tak isto pomáha udržiavať cholesterol a tým pádom zdravie obehového systému, či správny krvný tlak.
Konzumáciou cukety podporujeme vyplavovanie prebytočnej vody a tým aj škodlivých látok z tela.
Baklažán je tiež súčasťou nášho receptu. Neobsahuje skoro žiaden tuk a je z veľkého množstva tvorený vodou.
Vedeli ste, že je príbuzný so zemiakmi a paradajkami?
Vďaka svojmu ľahkému zloženiu je vhodný pri redukčných diétach, ale aj pre osoby s problémovým trávením. Obsahuje aj vlákninu.
Je tiež veľmi vhodnou potravinou pre mozog či duševné zdravie. Baklažán obohacujúco pôsobí na mozgové bunky, ktoré chráni pred toxínmi a chorobami.
Paprika je súčasťou ratatouille a je nielen bohatým zdrojom železa, ale obsahuje aj vitamín C. To zabezpečuje vstrebávanie železa z čriev.
Vitamín A spolu s vitamínom C pôsobia na organizmus omladzujúco a spôsobujú, že pleť vyzerá sviežo.
Cibuľa obsahuje vitamíny B1, B2 a C. Je bohatá aj na kyselinu listovú a vitamín E.
Aj vďaka obsahu kyseliny listovej a ostatným prospešným látkam spomaľujú tvorbu vrások.
Pomáha prekonávať choroby s kŕčovými žilami, poruchy prekrvenia a rôzne ďalšie.
Pravidelnou konzumáciou cibule v rôznych formách pomôže v boji proti depresii, pri nespavosti či nechutenstve.
Dokonca sa v minulosti verilo, že rozkrojená cibuľa pod posteľou chorému zmierni horúčku. Dodnes sa proti chrípke bojuje cibuľovým čajom.
Na ratotouille potrebujeme tieto suroviny
Suroviny:
- 1 ks cuketa,
- 1 ks baklažán,
- 1 ks stredne veľká cibuľa,
- 2 ks väčšie paradajky,
- 2 ks papriky,
- 5 strúčikov cesnaku
- 500 g lúpané paradajky,
- olivový olej,
- tymián,
- oregano,
- soľ,
- mleté čierne korenie.
Recept
1. Najskôr si zeleninu umyjeme a očistíme. Pripravíme si nadrobno nakrájanú cibuľu.
2. Chvíľu na olivovom oleji podusíme nadrobno pokrájanú cibuľku, potom k nej pridáme 5 rozpučených strúčikov cesnaku, lístky tymiánu a oregano.
3. Pridáme lúpané paradajky, všetko spolu zamiešame a podusíme.
4. Zvyšnú zeleninu nakrájame na tenké kolieska.
5. Pripravený paradajkový základ vylejeme na dno zapekacej misy a striedavo poukladáme zeleninu.
Zeleninu môžeme ukladať do kruhu alebo v radoch za seba.
6. Zapekaciu misu zakryjeme tak, aby bola pokrytá celá horná časť a potom už len pečieme asi 45 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov Celzia.
Pre lepšiu chuť môžeme na vrch preliať zmes olivového oleja, vody s jedným strúčikom cesnaku a oreganom.
Dobrú chuť!
Nezabudnite tiež vyskúšať aj naše ďalšie zdravé recepty:
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →