Zelená káva: Aké má zdravotné účinky? Fakty a mýty

Zelená káva: Aké má zdravotné účinky? Fakty a mýty
Zdroj foto: Getty images

Pitie zelenej kávy je v poslednej dobe čoraz populárnejším trendom v zmysle prevencie zdravia a chudnutia. Aký je rozdiel medzi zelenou a bežnou tmavou kávou? Aké sú fakty a mýty o účinkoch zelených kávových zŕn?

Čo je to „zelená káva“?

Zelená káva pochádza z bežných kávových zŕn ako plod kávovníka arabského, rastliny rastúcej v tropických a subtropických oblastiach zeme. Zelené kávové zrná sa nachádzajú vo vnútri kôstkovice plodu.

Pražením dochádza k zmene farby zrna zo zelenej na tmavú/hnedú.

Rozdiel medzi zelenou kávou a klasickou hnedou je tepelný proces praženia kávového zrna.

Pri zelenej káve sa teda jedná o klasické kávové zrná, ktoré neprešli tepelným procesom praženia.

Nakoľko nedochádza k procesu úpravy pražiacim strojom, v zelenom kávovom zrne ostávajú zachované určité telu prospešné látky.

Samotná chuť kávy však stráca známu arómu a „kávovú“ chuť.

Zloženie a účinky zelenej kávy

Zelené nepražené kávové zrná obsahujú určité fenolické látky. V najväčšom pomere je zmieňovaná kyselina chlorogénová (CGA).

Kyselina chlorogénová je antioxidant, ktorý podporuje metabolizmus, znižuje absorpciu cukrov a tukov z potravy a utlmuje chuť do jedla. Je preto spojovaná s podporou chudnutia a redukciou hmotnosti.

Zelená káva pomáha pri aktivácii detoxidačného procesu pečene.

S kyselinou chlorogénovou sú spojované protizápalové účinky a priaznivý vplyv na prevenciu aterosklerózy, vysokého krvného tlaku a iných kardiovaskulárnych (srdcovo-cievnych) ochorení.

Iné štúdie pripisujú zelenej káve pozitívne účinky na ochorenie cukrovku (diabetes mellitus) či dokonca nádorových ochorení.

Kofeín, hlavná zložka kávového zrna, je obsiahnutý v približne rovnakom množstve ako pri tmavej káve. Jedna šálka kávy obsahuje približne 85 mg kofeínu.

Jeho účinky sú stimulačné, nabudzujúce a podporujúce fyzickú i psychickú výkonnosť.

Kofeín je pre človeka návykovou stimulačnou látkou (drogou).

Pozor: Pitie zelenej kávy by mali zvážiť a konzultovať s odborníkom najmä deti, tehotné ženy, dojčiace matky, alergici či diabetici.

Účinky zelenej kávy:

  • Podpora metabolizmu
  • Zníženie absorpcie glukózy
  • Zníženie chuti do jedla
  • Podpora detoxikácie pečene
  • Regulácia vysokého krvného tlaku
  • Nabudenie organizmu
  • Zvýšenie fyzickej výkonnosti
  • Zvýšenie koncentrácie
  • Zvýšenie mozgovej činnosti

Zelená káva: fakty a mýty

Chudnutie a redukcia hmotnosti

Fakt: Zelená káva vďaka fenolickým zlúčeninám podporuje energetický metabolizmus a znižuje chuť do jedla.

Mýtus: Pitím zelenej kávy schudneme a znížime telesnú hmotnosť.

Pokiaľ je cieľom človeka zdravé chudnutie a redukcia hmotnosti, je potrebný mierny kalorický deficit, výdaj energie pohybovou aktivitou a doplnenie energie vyváženou zdravou stravou.

Zelená kávu je vzhľadom na obsah kofeínu vhodné piť iba v určitom obmedzenom a doporučenom množstve denne.

Zelená káva svojimi účinkami môže v malej miere pri chudnutí pomôcť, no bez základnej zmeny výdaja a príjmu energie, je zelená káva nefunkčná.

To isté platí aj pre výživové doplnky a produkty na podporu chudnutia s obsahom extraktu zŕn zelenej kávy.

Chuť a aróma kávy

Fakt: Zelená káva chutí inak ako klasická a jej kyslo-horká špecifická chuť nemusí sadnúť každému. Často krát je jej chuť prirovnávaná k zelenému čaju.

Mýtus: Zelená káva chutí a vonia rovnako ako čierna káva.

Zelená káva (green coffee extract)
Zelená káva (green coffee extract). Zdroj foto: Getty Images

Výber, príprava a dávkovanie zelenej kávy

Nakoľko je fenolická látka dôvodom voľby zelenej kávy, je vhodné si pri kúpe kávy prečítať percento obsahu kyseliny chlorogénovej (CGA), pričom jej obsah by sa mal pohybovať od 45 - 50 %.

Najkvalitnejšie doplnky by nemali obsahovať žiadne iné prímesi prídavných látok.

Zelená káva sa dá kúpiť vo forme kávových zŕn, pomletej kávy alebo vo forme špeciálnych kávových tabliet, kapsúl a výživových doplnkoch.

Pri správnom skladovaní má zelená káva trvanlivosť aj niekoľko rokov. Avšak približne po 6 - 12  mesiacoch vzniká riziko úbytku kyseliny chlorogénovej.

Pri kúpe celých zŕn je nutné kávu samozrejme pomlieť. Nakoľko sú zelené zrná tvrdšie než pražené, pozor na poškodenie slabšieho mlynčeku. Je odporúčané kávové zrná ešte pred pomletím namočiť do vlažnej vody aspoň na 60 minút.

Po namletí kávových zŕn zalejte 2 čajové lyžičky (cca 7g zelenej kávy) asi 150 - 300 ml horúcej vody, premiešajte a nechajte približne 5 minút vylúhovať. Následne buď teplé zelenú kávu sceďte alebo vypite rovno na spôsob „turka.“

Nepridávajte klasické mlieko – znižuje sa tak účinok kyseliny chlorogénovej.

Zelená káva je známa svojou kyslo-horkou chuťou a preto je vhodné podľa potreby dochutiť škoricou, kokosom, medom či iným sladidlom.

Cukor nie je vzhľadom na prevenciu zdravia a redukcie hmotnosti odporúčaný.

Denná dávka zelenej kávy a kofeínu

Presná denná dávka zelenej kávy závisí na rôznom obsahu účinných látok v konkrétnych výživových doplnkoch. Je preto potrebné čítať zloženie jednotlivých produktov.

Bezpečná denná dávka kofeínu by mala byť medzi 150 až 400 mg vzhľadom na zdravotný stav a hmotnosť človeka.

Kofeín je dobrý sluha ale zlý pán.

Maximálna denná dávka dospelého človeka by nemala prekročiť 400 mg kofeínu.

Jednorazová dávka by nemala prekročiť 200 g kofeínu. Pozor na produkty, sladené nápoje, čaje a výživové doplnky, ktoré obsahujú kofeín.

Zelená káva môže vyvolať rovnaké vedľajšie účinky súvisiace s kofeínom, ako aj pri klasickej tmavej káve.

Kde všade sa nachádza kofeín?

  • Tmavá káva
  • Zelená káva
  • Ľadová káva
  • Zelený čaj
  • Čierny čaj
  • Kolové sýtené nápoje
  • Tmavá čokoláda
  • Kakao
  • Energetické nápoje
  • Kávové sladkosti a dezerty

Pozor: V niektorých doplnkoch výživy, energetických stimulantoch a obzvlášť v spalovačoch tuku zameraných na redukciu hmotnosti, je možné nájsť určitý (nie malý) podiel kofeínu.

Rozdiel medzi zelenou kávou a Matcha čajom

Vďaka ich zelenej farbe a podobným účinkom, je možné si mletú zelenú kávu a matchu pomýliť, no jedná sa o úplne rozdielne nápoje.

Matcha je silný zelený čaj vo forme mletého prášku. Matcha sa získava spracovaním listov čajovej odrody, ktoré následne absolvujú proces parenia, sušenia a mletia na jemný prášok.

Okrem telu prospešných látok a antioxidantov, obsahuje aj množstvo kofeínu. Pýši sa postupným uvoľňovaním látok s dlhším účinkom pôsobenia.

Štúdie zamerané na Matcha čaj,taktiež ako u zelenej kávy, objavili množstvo zdravotných benefitov, ktoré podporujú ochranu a detoxikáciu pečene, zdravie srdcovo-cievneho systému a stimuláciu energetického metabolizmu.

Z Matcha čaju je možné si pripraviť horúci nápoj, ktorý je charakteristický zelenou farbou špecifickou chuťou.

Zelená káva teda môže pripomínať chuť zeleného čaju, no jedná sa o plnohodnotnú kávu získanú z nepražených (raw) kávových zŕn.

Zdroje

  • healthline.com - What Is Green Coffee? All You Need to Know. Ansley Hill, RD, LD
  • pubmed.ncbi.nlm.nih.gov - The use of green coffee extract as a weight loss supplement: a systematic review and meta-analysis of randomised clinical trials. Igho Onakpoya, Rohini Terry, Edzard Ernst
  • medicalnewstoday.com - How does green coffee bean extract work? Jillian Kubala, MS, RD
  • medlineplus.gov - Green Coffee. MedlinePlus, National Library of Medicine
fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané