Zelenina a výhody jej konzumácie: Prečo by sme jej mali jesť viac?
Zelenina je tvorená živinami, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho organizmu. Poskytuje telu množstvo prospešných látok a zároveň obsahuje minimum kalórií. Aké sú tie najväčšie benefity konzumácie zeleniny?
Obsah článku
Aké sú jej nesporné výhody?
Je plná vitamínov a minerálov
Zelenina je nabitá vitamínmi, minerálmi, antioxidantami, vlákninou a rôznymi biologicky aktívnymi látkami. Príkladom je najmä vitamín B, C, D, E, K, vitamín A - betakarotén, horčík, draslík, mangán či železo.
Horčík a vitamín C patria medzi základné mikroživiny, ktoré sú v období zvýšeného stresu a únavy viac spotrebovávané. Upokojujú nervový systém, podporujú imunitný systém a napomáhajú k správnemu energetickému metabolizmu.
Obsahuje minimum kalórií
Väčšina ľudí automaticky spája zeleninu s chudnutím, no častokrát si neuvedomuje ten pravý dôvod.
Zelenina disponuje veľmi nízkou kalorickou hodnotu a súčasne má pomerne vysoký sýtiaci efekt. Práve preto tvorí zelenina i vo väčšom množstve súčasť redukčného jedálnička.
Obsahuje v priemere až 90 % vody.
Zelenina taktiež obsahuje veľké množstvo vlákniny a prebiotík, ktoré podporujú trávenie a udržujú rovnováhu črevného mikrobiómu.
Zaujímavé informácie v našich článkoch:
- Chudnutie a kalorický deficit: Čo to je a ako sa počíta? + Kalkulačka
- Kalorické tabuľky: Aké sú výživové/nutričné hodnoty jedál, potravín?
- Probiotiká: Kedy ich užívať? Ako si správne vybrať? + Pre deti a bábätká
Je zdrojom vlákniny
Čerstvá zelenina predstavuje bohatý zdroj vlákniny. Tá je práve dôležitá pre fyziologické trávenie, podporu zdravia črevného traktu a reguláciu cholesterolu. Dokonca je uvádzaná ako prevencia proti rakovine hrubého čreva.
Stabilizuje cukor v krvi
Vďaka nízkemu obsahu cukrov a zároveň vysokému obsahu vlákniny je zelenina výborným pomocníkom pri regulácii cukru v krvi.
Pridávaním zeleniny k jedlám bohatým na sacharidy je možné získať lepšiu kontrolu nad hladinou cukru v krvi. Štiepenie vlákniny vyžaduje viac času a to v dôsledku zabezpečuje pomalšie uvoľňovanie cukru do krvi.
Zelenina má nízky glykemický index, čo v praxi znamená, že nespôsobuje prudké kolísanie cukru a inzulínu v tele. Je teda výbornou voľbou aj pre diabetikov pri cukrovke.
Ochrana pred oxidačným stresom
Ovocie a zelenina sú plné antioxidantov, ktoré z organizmu pomáhajú vylučovať toxíny i škodlivé látky a chránia tak bunky pred oxidačným stresom.
Antioxidanty ako obsah zeleniny je prevencia mnohých chronických civilizačných ochorení. Zlepšujú mitochondriálne funkcie a spomaľujú starnutie organizmu.
Pravidelný príjem zeleniny je tak prevenčným kľúčom k obmedzeniu oxidatívneho stresu a vzniku zápalových procesov.
Čo sa stane, ak nebudeme jesť zeleninu?
Jedinci, ktorí jedia minimum rastlinných produktov a zeleniny majú vyšší výskyt kardiovaskulárnych ochorení.
Okrem vitamínov, minerálov a vlákniny obsahuje zelenina fytonutrienty - látky pochádzajúce z rastlín. Tie majú pozitívne ochranné účinky na srdce i cievy a zmierňujú zápalové procesy. Zelenina a ovocie by tak malo byť pravidelnou súčasťou zdravej a plnohodnotnej stravy človeka.
Zdroje
- medicalnewstoday.com - What are the most healthful vegetables? Medical News Today. Jamie Smith
- eatingwell.com - 10 Health Benefits of Eating Vegetables, according to a Dietitian. Eating Well. Lisa Valente, M.S., RD
- WILLIAM, Anthony. Léčivá moc ovoce a zeleniny. Přeložil Eva FUKOVÁ. V Praze: Metafora, 2017. Mystický léčitel. ISBN 978-80-7359-532-6.
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!
Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →