Žemľovka vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy. Vyskúšajte tento jednoduchý recept

Žemľovka vhodná pre celiatikov a ľudí s intoleranciou laktózy. Vyskúšajte tento jednoduchý recept
Zdroj foto: Getty images

Žemľovka je obľúbená najmä pre svoju jednoduchosť, možnosť využitia staršieho pečiva a výživovú hodnotu. Je obohatená o ovocie, ktoré zvýšia obsah vitamínov a antioxidantov.

Náročnosť stredná
Príprava 35 minút + pečenie
Porcie približne 4 až 6 porcií

Žemľovka je tradičný slovenský dezert a dokáže byť nielen chutná, ale aj zdravá, ak ju pripravíte s ohľadom na správny výber surovín. Tento pokrm je tradične zložený z vrstiev pečiva, ovocia a vaječnej zmesi.

Spája v sebe sladkosť a príjemnú vôňu domova. Je skvelým spôsobom, ako využiť staršie pečivo a zároveň dodať telu potrebnú energiu.

Zdravá verzia žemľovky môže byť plná vitamínov, vlákniny a bielkovín, ktoré podporujú trávenie a poskytujú dlhodobý pocit sýtosti. Použitím správneho pečiva, čerstvého ovocia a obmedzením pridaného cukru získate lahodný dezert, ktorý je vhodný aj pre tých, ktorí si strážia svoj kalorický príjem.

Nie je to len sladká spomienka na detstvo, ale aj výživný pokrm, ktorý môže byť súčasťou vyváženej stravy. Výbornou alternatívou je pridanie rôznych druhov ovocia, ako sú jablká, hrušky, či bobuľové ovocie, ktoré zvýšia obsah vitamínov a antioxidantov.

Tento pokrm má svoje korene v tradičnej stredoeurópskej kuchyni, kde sa podobné zapekané jedlá z pečiva a ovocia vyskytujú v rôznych variantoch.

Žemľovka sa pripravuje jednoducho a je obľúbeným receptom na sladké zapekané jedlo. Tu je postup, ako si môžete pripraviť žemľovku.

Ingrediencie na bezlepkovú a bezlaktózovú žemľovku

  • 1 ks bezlepkovej vianočky,
  • 4 až 5 ks jabĺk (alebo iného ovocia, ako sú hrušky, slivky),
  • 500 ml kokosového mlieka,
  • 2 až 3 ks vajcia,
  • 45 g stévie alebo kokosového cukru (podľa chuti),
  • mletá vanilka,
  • mletá škorica,
  • rastlinný margarín,
  • hrozienka.

Postup na prípravu

  1. Vianočku nakrájajte na plátky, asi 1až 2 cm hrubé. Tie môžete ľahko opražiť na sucho na panvici, aby boli chrumkavejšie.
  2. V miske zmiešajte kokosové mlieko, vajcia, cukor, mletú vanilku a škoricu. Dobre vyšľahajte, aby sa všetko prepojilo.
  3. Medzitým očistite jablká, odstráňte jadierka a nakrájajte alebo nastrúhajte ich na tenké plátky.
  4. Môžete ich posypať škoricou pre lepšiu chuť, zmiešať s hrozienkami alebo iným ovocím podľa chuti.
  5. Margarínom vymažte zapekaciu formu.
  6. Na spodok formy poukladajte vrstvu nakrájaného pečiva, zalejte časťou mliečnej zmesi, na ňu poukladajte vrstvu ovocia. Tento postup opakujte, až kým neminiete všetky ingrediencie.
  7. Poslednú vrstvu by malo tvoriť pečivo, ktoré polejete zvyškom mliečnej zmesi.
  8. Na vrch žemľovky poukladajte malé kúsky margarínu. Zapekaciu formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte približne 30 až 40 minút, kým nie je vrch zlatohnedý a chrumkavý.
  9. Žemľovku môžete podávať teplú aj studenú. Podáva sa samotná, alebo ju môžete obohatiť o rôzne polevy a posýpky, napríklad z ovocia, podľa chutí a preferencii.

Dobrú chuť!

Žemľovka môže mať rôzne účinky na zdravie, v závislosti od použitých surovín a spôsobu prípravy. 

Obsahuje sacharidy z pečiva a cukru, čo poskytuje rýchly zdroj energie. Preto môže byť vhodná ako jedlo pred fyzickou aktivitou.

Pridané ovocie, najčastejšie jablká, je zdrojom vlákniny. Tá podporuje trávenie a pocit sýtosti. Vláknina tiež prispieva k zdravému črevnému mikrobiómu. Tiež obsahuje vitamíny (napr. vitamín C) a minerály (napr. draslík), ktoré sú dôležité pre správne fungovanie organizmu.

Vajcia sú zas zdrojom bielkovín, ktoré sú nevyhnutné pre budovanie a regeneráciu tkanív, ako aj pre správnu funkciu imunitného systému.

Kokosové mlieko je bohaté na zdravé tuky, vitamíny a minerály, ktoré môžu prispievať k celkovému zdraviu. Obsahuje kyselinu laurovú, ktorá môže pomáhať zvyšovať hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi. Má tiež antimikrobiálne vlastnosti, ktoré môžu pomáhať bojovať proti vírusom a baktériám, čím posilňujú imunitný systém.

Žemľovka je ideálnym príkladom toho, ako môže byť tradičné jedlo premenené na zdravú a výživnú pochúťku, ktorá si zachováva všetky svoje jedinečné chute a vône.

Vychutnajte si ju podľa nášho receptu a obohaťte tak svoj jedálniček o toto tradičné jedlo netradičným spôsobom.

fzdieľaj na Facebooku
Ste doktor, či zdravotník? Zviditeľnite sa a zdieľajte skúsenosti!

Vytvorte si vlastný blog na Zdravoteka.sk, ktorú číta 620 000 ľudí mesačne. Napíšte nám →

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Odporúčané